Vermijdingsgedrag; Je kunt vast wel een situatie bedenken waar je het liefst met een grote boog omheen loopt. Zo eentje waarbij je niet zit te wachten op een heftige confrontatie. Misschien ben je bang voor een bepaalde reactie. En dan die klus waar je tegenaan hikt. Wanneer je telkens weer iemand dan wel een gebeurtenis vermijdt, kan dit jouw leven verstoren. In feite verdring je zo jouw gevoelens en emoties. Wat vermijdingsgedrag is, wat de oorzaken zijn en hoe je ervan afkomt lees je hier.
Vermijdingsgedrag: een vluchtreactie
Op momenten dat een onbehaaglijk gevoel je bekruipt, weet je vaak niet goed hoe je hiermee om moet gaan. Je voelt het aan alles: pijn in je buik, onrustige en angstige gevoelens. Bij de gedachte hier iets mee te moeten, maakt je misselijk daardoor wil je de situatie ontvluchten . Het voelt wellicht voor jou als de enige oplossing. Dit en andere onaangename gevoelens hebben als gevolg dat je iets bedenkt om desbetreffende situatie te ontlopen. En zo ontstaat vermijdingsgedrag.
Vermijdingsgedrag zorgt voor uitstelgedrag en kan ernstige vormen aannemen zoals een paniekstoornis. Je durft niet meer op bepaalde plaatsen te komen omdat je het associeert met een eerdere vervelende gebeurtenis wat je paniek bezorgde. De angst en negatieve gevoelens nemen zo de overhand waardoor ze nóg meer versterkt worden. Het vertrouwen in jezelf raak je meer en meer kwijt. Het gevolg hiervan is, dat je niet volledig jezelf bent. Want je laat niet toe wat jij voelt, vindt of wilt. Dit heeft ook weer invloed op jouw omgeving, zowel op werk als in je privéleven.
´You cannot find peace by avoiding life´
(Virginia Woolf)
Oorzaken en gevolgen van vermijdingsgedrag
De oorzaak van vermijdingsgedrag? Die zit verankerd in jouw gevoel die je als het ware probeert weg te drukken. Uit angst voor de uitkomst van een confrontatie; of je die aankan.
Je vermijdt bepaalde situaties wanneer je:
- een hekel hebt aan confrontaties.
- gevoelig bent voor conflicten, je liever de goede vrede bewaart.
- onzeker bent en je niet opgewassen voelt tegen dominante mensen.
- er geen oplossing voor hebt; situaties die onmacht geven.
- moeite hebt je emoties te uiten, ze niet wil laten zien.
- denkt het niet aan te kunnen.
- merkt dat het oud zeer triggert dat je nooit verwerkt hebt.
- bang bent voor slecht nieuws, een vervelende uitkomst of falen.
- niet zwak wilt overkomen.
We kennen het allemaal wel:
- Dat vervelende en spannende onderzoek in het ziekenhuis dat je uitstelt. Of dat slecht nieuws gesprek met een teamlid waar je tegenaan hikt.
- Je verzint van alles om maar niet bezig te hoeven zijn met dat wat als een donkere wolk boven je hangt. Er komt hierdoor niks constructiefs uit je handen.
- De situatie laat je niet los omdat het je zoveel doet. Je maakt je boos om die collega die je zou moeten aanspreken op zijn gedrag. Of je voelt je heel onzeker over een taak die je in je hoofd steeds groter maakt.
Je verliest zo enorm veel onnodige tijd, energie én zelfvertrouwen en daardoor ook een luchtig leven!
"De steen in de weg zit los om jouw aandacht te krijgen" (Peter J. Gomes)
Drie handvaten om vermijdingsgedrag aan te pakken
Zolang je de oorzaak van vermijdingsgedrag niet aanpakt, blijven vervelende situaties zich herhalen totdat je er iets mee doet. Dit vergt moed en vertrouwen in jezelf. Die krijg je alleen terug als je aan de slag gaat met jezelf! Om te beginnen door toe te laten en te accepteren wat jij voelt en wie jij bent. Je hebt een wil en je hebt gevoelens en ze mogen er allemaal zijn. Door ze weg te stoppen onderdruk jij jezelf en accepteer je niet wie je bent en waar jij voor staat. Of kun je een moeilijke gebeurtenis geen plekje geven. Met deze tips ga je jouw angsten te lijf:
-
Niet uitstellen maar aanpakken
Pak die vervelend klus gelijk op, zodat het niet zo zwaar op je schouders weegt. Hierna voelt je hoofd veel frisser waardoor je met een gerust gevoel verder kan met andere werkzaamheden. Want je hebt het toch maar geflikt! En meestal valt het achteraf reuze mee. Je bent langer aan het piekeren over de klus, dan de tijd dat je hem klaarde. Een boost voor je zelfvertrouwen!
-
Ga de confrontatie aan
Weet dat een confrontatie niet per sé slecht hoeft te verlopen. Maak het dus niet erger in je hoofd dan het is. Spreek vooral je gevoel uit als je een moeilijk gesprek hebt met iemand. Wanneer je praat vanuit je gevoel, gooi je niet met modder maar spreek je milder jouw frustraties of teleurstelling uit.
-
Doorleef je emoties
Bedenk waarom je op het punt staat weg te lopen van een situatie. Ben je bang dat er iets ergs uitkomt? Soms moet je in het leven ook door gebeurtenissen die niet zo prettig zijn. Helaas kunnen we die niet ontlopen. Wel kunnen we ermee leren omgaan zoals in je emoties gaan zitten, dit is belangrijk in elk verwerkingsproces.
Hulp nodig bij je vermijdingsgedrag en angsten?
Wil je een andere koers varen en werken aan jouw vermijdingsgedrag en je zelfvertrouwen? Bij StartValue kunnen wij jou hierin coachen. We bieden bijvoorbeeld een zeer effectieve Virtual Reality Coaching aan, maar ook wandelcoaching. Bekijk hier het volledige aanbod. Wil je meer lezen, bekijk dan onze blogs.
Over Miranda Hogervorst
Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Heb je last van vermijdingsgedrag of angsten? Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.
Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.