Het negeren van emoties doen we allemaal wel eens; Huilen is voor watjes! Grote kans dat deze overtuiging is ingeprent tijdens de opvoeding en hebben we geleerd onze emoties weg te stoppen. Doorslikken je tranen of boosheid en weer doorgaan. Want dat is wat sterke mensen doen. Think again! Jouw emoties (h)erkennen en ze verwelkomen maakt jou sterk en voorkomt allerlei klachten op de langere termijn. Lees hier verder waarom lachen niet alleen gezond is, maar huilen ook. 

Waarom je emoties onderdrukt

Het negeren van emoties -vooral de negatieve- komt vaak voor, we vinden ze vaak maar lastig. Ze komen nooit gepland en overvallen je in situaties waar je ze niet wil laten zien. Een huilbui op werk voelt bijvoorbeeld super gênant. Jouw collega’s hoeven niet te weten dat een bepaalde situatie of die ene opmerking jou zo diep geraakt heeft of dat iets je teveel is geworden. 

Excuses om ´negatieve´ emoties weg te moffelen:

  • Je wilt niet als zwakkeling gezien worden.
  • Je wilt niet tot last zijn.
  • Je wilt je niet kwetsbaar opstellen.
  • Je wilt niet accepteren dat je je zo voelt.
  • Je voelt niet de (veilige) ruimte om jezelf te zijn.
  • In je omgeving praat men niet over gevoelens (dus jij ook niet).

De functie van emoties

Laten we eerlijk zijn: waar zijn we zonder emoties? Ver van een menselijk bestaan! Emoties maken wie je bent, laten jou van jouw gevoelige kanten zien. Zorgen ervoor dat jouw ogen spreken zonder dat je iets hoeft te zeggen. Je leest er de vreugde, angst, woede, verbazing, afschuw of verdriet vanaf. Emoties hebben dan ook een essentiële functie. Ze staan in directe verbinding met jouw gedrag en zeggen wat over jouw belevingswereld. Het uiten van emoties is ook een belangrijk onderdeel in de communicatie met anderen.  

Gevoelens geven signalen af, wanneer er niet aan jouw behoeften voldaan wordt: 

  • Angst waakt over je veiligheid; het maakt je alert.  
  • Boosheid bewaakt je grenzen; het is een signaal dat je al iets te ver hebt laten komen. 
  • Verdriet geeft de ruimte om verlies te verwerken; hierdoor wordt ook jouw behoefte aan steun duidelijk. 
  • Vreugde zorgt voor levenslust; het geeft positieve energie, voor lichaam en geest.

Door de ene emotie te doorvoelen, geef je de andere emoties ook de ruimte. Door te kunnen huilen, kun je ook weer lachen. Elke emotie er laten zijn is helend.  

“There is the mud, and there is the lotus that grows out of the mud. We need the mud in order to make the lotus (Thích Nhất Hạnh) ”

Kans op een burn-out bij het negeren van emoties

Je ontkomt nooit aan je emoties, hoe graag je ook zou willen! Door ze constant te onderdrukken, zoeken ze een andere uitweg. Ze geven je spanningshoofdpijn, (over)vermoeidheid en allerlei andere stress en burn-out klachten. Wanneer je in dit stadium beland, merk je ook dat jouw emoties er alsnog -versterkt- uitkomen. Opgekropte boosheid maakt plaats voor woede en opgestapelde angst kan een angststoornis ontwikkelen. Waarom? Omdat je de oorzaak niet hebt aangepakt en deze uit de weg bent gegaan door het negeren van je gevoelens. De oorzaak aanpakken kan alleen als je in jouw emoties gaat zitten en ze allemaal verwelkomt. Dat betekent ook in je pijn zitten.

Kwetsbaar zijn is een kracht

Pijnlijke ervaringen moeten verwerkt worden om van binnenuit te helen. Alleen zo kan je het een plekje geven en weer vooruit kijken. Uit elke gebeurtenis -zowel positief als negatief- halen we immers lessen en groeien we. Door al jouw emoties te omarmen ga je die lessen aan en dat getuigt van moed. Zie het als een innerlijke reis waarbij je jezelf uitdaagt om je kwetsbaar op te stellen, een laag dieper te gaan. En precies daar zit je kracht!  

Wil jij leren met jouw emoties om te gaan?

Het negeren van emoties helpt je niet! Laat ons je helpen die deur naar jouw gevoelens te openen. Met onze coaching programma´s bij StartValue geven wij tools om je emoties effectief te gebruiken, zodat jij jouw krachtige zelf kan zijn. Neem gerust contact op voor een kennismaking.  

‘The cure for the pain is in the pain’ 

(Rumi) 

 Hoe doe je dat, in je pijn zitten? 

Ik geef je 5 tips: 

  • Maak tijd vrij om met jezelf door te brengen. Constant je in een druk sociaal leven begeven of je volledig op het werk storten leid je af van hoe je je voelt, maar lost niks op. Integendeel. Onderzoek waar bij jou spanningen en emoties vandaan komen. 
  • Houd een dagboek bij: 
    • Welke ervaring deed die dag veel met je? 
    • Hoe reageerde je lichaam hierop? 
    • Welke emotie overheerste?  
    • Hoe uitte je jouw emoties?  Bijvoorbeeld: een confrontatie met een collega op wie je boos was en wat je buikpijn gaf.  Je merkte dat je je hierna terugtrok en je emotioneel werd. 
  • Erken je emoties, geef ze aandacht en laat los. Laat je gevoelens er zijn zonder te oordelen. Ze komen voorbij en je mag ze ook weer laten gaan, nadat je er aandacht aan hebt geschonken, wetende waar ze vandaan komen. 
  • Breng naar de ander onder woorden hoe je je voelt. Door jouw emoties te gebruiken in je communicatie, geef je aan wat iets met je doet en stel je grenzen. Bijvoorbeeld: “Ik merkte dat het me verdrietig maakte, toen je tegen me schreeuwde”. 
  • Doe wat jou rust geeft als de emoties hoog bij je oplopen. Maak die wandeling of doe een meditatie. Ik raad een bodyscan aan! 

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.