Hoe deal je met dominante mensen? Je weet best wat je in je mars hebt en toch kan die ene dominante collega je heel klein laten voelen. Het intimiderend gedrag overvalt je elke keer weer waardoor het je onzeker en angstig maakt. Je bent er niet tegen opgewassen en als gevolg daarvan heeft dit invloed op jou en de werkvloer. Dit kan anders! Tijd om je eigen plek op te eisen en je weerbaar te maken tegen dit soort overheersend gedrag. Maar hoe? Ik geef je handvatten om de angst voor dominante mensen de kop in te drukken.

Dominante mensen in jouw omgeving

In deze maatschappij hebben we allemaal wel te maken met een dominante persoon in onze omgeving. Het kan enorm bepalend zijn en op het werk kan één zo’n collega de sfeer van een heel team beïnvloeden. Je kent het wel: als die collega een dagje vrij is, gaat de vlag uit waardoor iedereen opgelucht kan ademhalen.  Ter verduidelijking hier drie alledaagse voorbeelden: 

  • De dominante vriend(in)

Je gaat met een vriendenclub uit eten. Verschillende vrienden hebben suggesties voor een restaurant. Het is die ene dominante vriendin die -zoals altijd- de uiteindelijke locatie bepaalt. Die avond is vooral zij aan het woord en geeft ze adviezen die volgens haar zouden moeten worden opgevolgd. Naar andere gedachtegangen luistert ze niet, omdat haar advies dé waarheid is.

  • De overheersende collega 

Je wilt een aantal goede ideeën over een nieuwe werkwijze bespreken met je collega. Iets waar jullie manager om heeft gevraagd. Echter heeft jouw collega al helemaal bepaald hoe de nieuwe procedure er uit dient te zien. Op het moment dat jij met jouw voorstel komt, wordt er niet geluisterd. 

  • De bazige leidinggevende 

Je werkdag zit erop en je staat op het punt om naar huis te gaan. Je manager komt aangelopen en vraagt aan jou en je collega’s wie er langer blijft voor een klus die ze niet had aangekondigd. Jullie hebben allemaal plannen voor vanavond, waarop zij zegt: “Er moet in ieder geval één iemand langer blijven, zoek het onderling maar uit” en loopt weg. Jij blijft en je voelt je ´de zwakste schakel’.

Waar dominante mensen goed in zijn:

Dominante mensen zijn goed in,  

  • Vooral naar zichzelf luisteren
  •  Constant aan het woord zijn en de ander geen gelegenheid geven
  • Staan graag in de belangstelling
  • Ze blijven net zo lang aandringen tot ze hun zin krijgen 
  • Alles willen bepalen
  • Slecht in samenwerken want heeft alleen oog voor zichzelf 
  • Weinig inlevingsvermogen hebben  

Wat autoritair gedrag met je doet

Je trekt je terug: 

Bazige personen nemen veel ruimte in en pakken makkelijk een flink stuk van de jouwe mee. Als je zelf graag de lieve vrede bewaart, is het lastig je grenzen te bewaken en trek je je terug. En geloof me, diegene voelt dat haarfijn aan en maakt daar gretig gebruik van. Wanneer je je ondergeschikt opstelt en de regie weggeeft, bevorder je het dominante gedrag. Het resultaat is dat jij jezelf tekort doet door dit allemaal maar te laten gebeuren uit angst voor confrontaties. Lees hier een eerdere blog over angst voor dominante mensen.

 

“Tijd om je eigen plek op te eisen”

Je pikt het niet: 

Het kan ook zijn dat je enorm allergisch bent voor haantjesgedrag waardoor je geneigd bent om gelijk terug in de aanval te gaan kortom je pikt het niet! Dit levert meestal alleen maar een conflict op waarbij er niet echt geluisterd wordt of dingen worden uitgepraat. Je blijft vervolgens zitten met een bak irritatie die weer opborrelt als de betreffende persoon in de buurt is.

Omgaan met overheersende mensen: 5 tips

Ga je met tegenzin naar je werk, wetende dat die dominante collega er is? Dan wordt het tijd dat je jouw angst voor dominante mensen doorbreekt! Deze tips kunnen hierbij helpen:

TIP 1  Neem je eigen ruimte in

Krijg jij het ook zo benauwd als iemand in ‘jouw aura’ komt? Deze ruimte heb jij nodig om te ademen! Zorg daarom dat je altijd gepaste afstand houdt. Zeg het bijvoorbeeld als iemand te dichtbij komt. Mensen die slechte vibes afgeven houd je sowieso op afstand. 

TIP 2  Wees kort maar krachtig

Om de aandacht te vangen van een dominant persoon, is het belangrijk om helder en kort van stof te zijn. Maak jouw punt zo concreet mogelijk waardoor je voorkomt dat je onderbroken wordt. Bereid je goed voor, kom met een sterke onderbouwing waarbij je in je kracht staat.  

TIP 3  Spreek uit wat je denkt

Wees eerlijk. Zeg wat het gedrag van diegene met jou doet en hoe jij dat graag anders ziet. Zeg bijvoorbeeld wat je wel of niet wil en benoem je grenzen. To the point, zonder teveel in details te treden.

TIP 4  Voel je niet persoonlijk aangevallen

Een dominant persoon kan je zo laten wankelen waardoor je dingen persoonlijk aantrekt. Nergens voor nodig! Dat diegene alle aandacht opeist, zegt niks over hoe kundig iemand is. Vertrouw dus op de kwaliteiten die jij in huis hebt en gebruik ze.  

TIP 5  Wees ook een tikkie dominant

Houdt je rug recht en straal zelfvertrouwen uit hierdoor zal er minder snel over je heen gelopen worden. Doe dit met een beetje dominantie maar op een helpende manier. Als gevolg hiervan wordt een dominant persoon automatisch een stukje minder dominant.  

Werken aan angst voor dominante mensen

Merk je dat je niet weet hoe je voor jezelf moet opkomen en heb je de wens om weer sterk in het leven te staan zonder zoveel stress? Wellicht kan wandelcoaching een ideale ondersteuning voor jou betekenen! Lees bijvoorbeeld ook deze blog over virtual reality en dominante mensen. Daarnaast kun je ook andere coaching mogelijkheden van StartValue bekijken. Ben je nog een beetje zoekende naar wat je nodig hebt? Plan dan een vrijblijvend gesprek in!

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.