Last van een minderwaardigheidscomplex? Altijd eerst aan anderen denken; herkenbaar? Je minder waard voelen dan een ander zorgt ervoor dat je jezelf altijd aan de kant schuift. Onzekerheid kan je hele leven in de greep houden en zelfs zorgen voor een burn-out of depressie. Waarom laat jij nooit toe om te zijn wie jij bent? Je leest het hier met stof tot nadenken om te werken aan jouw vertrouwen. 

Kenmerken van een minderwaardigheidscomplex

Als kind deed je dit altijd wel in je schooltijd: zo ver mogelijk achter in de klas zitten. Dat voelde wel zo veilig. Niemand die achter je rug iets kon doen en je hoopte maar dat de leraar je zo minder snel uit de klas zou pikken om voor de klas iets te doen. Het verlegen kind, dat zich graag verstopt.  

Nu je volwassen bent: voel jij je nog steeds klein? Heb je nog een minderwaardigheidscomplex? Als dat kind dat graag wegkruipt om niet gezien te worden?  En beïnvloedt dit jouw leven zodanig dat je niet volop geniet en je niet volledig tot bloei komt?  Omdat je denkt dat je er niet toe doet, niks kan, het niet waard bent?

Dergelijke gedachten komen jou dan vast vaak en bekend voor: 

  • “Ik doe het (toch) nooit goed”
  • “Ik kan het niet”
  • “Wat zullen anderen wel niet van me denken?”
  • “Oh, wat ben ik stom bezig”
  • “Ik durf het niet”

Waar mensen met een minderwaardigheidscomplex heel goed in zijn: 

  • Zichzelf onderuithalen;
  • Moeite hebben om complimentjes te ontvangen (afzwakken);
  • Negatief over zichzelf denken en het gevoel hebben er niet bij te horen;
  • In het bouwen van een muur om zich heen om niet gezien te worden.

Een minderwaardigheidscomplex: hoe het ontstaat

Opvoeding & omgeving 

Wat je in je opvoeding meekrijgt en meemaakt, heeft een grote impact op je verdere ontwikkeling. Misschien heb je geen fijne jeugd gehad; werd je gepest of gaven je ouders je het gevoel dat je het nooit goed deed. Wat jouw ouders je meegeven, dat neem jij onbewust aan als ‘hoe het moet’. Zelfs al is het nog zo fout. Heb je een ouder die altijd maar bang is van wat een ander denkt, dan pak je dit op als kind en bestempel je dat als belangrijk. Heb je een ouder die vol zelfvertrouwen zit en jou leert dat jouw hart volgen belangrijker is dan wat anderen denken, dan werkt dat door in het vertrouwen op jezelf. De omgeving waarin je opgroeit en hoe veilig die is, is dus heel bepalend.

Karaktereigenschappen 

Daarnaast speelt jouw karakter eveneens een rol bij het hebben van een goed of slecht zelfbeeld. De één is nou eenmaal introvert, de ander meer extrovert. Ben je hoog sensitief en enorm zorgzaam ingesteld, dan ben je sneller geneigd jezelf weg te cijferen of naar de achtergrond te verdwijnen. Constant de lat te hoog leggen, maakt dat je nooit tevreden over jezelf bent, omdat je het onmogelijke van jezelf verwacht.

Omstandigheden: doe je wat voor jou goed voelt? 

Dan zijn er diverse omstandigheden die meespelen. Als je niet heel bewust keuzes maakt die jouw hartsverlangen vervullen, kan het je duur komen te staan. Je hebt van die mensen die van kinds af aan weten wat ze later willen worden. Anderen hebben geen idee. Die doen bijvoorbeeld wat hen het meest logisch lijkt. Doen wat hun opvoeders ook deden, zonder stil te staan bij wie je bent, waar je goed in bent en wat je met plezier doet. Voer je werk uit dat eigenlijk totaal niet bij je past, dan kan dit je heel onzeker maken.

"Niemand kan je minderwaardig doen voelen zonder jouw toestemming" (Eleanor Roosevelt)

De verkeerde mensen en situaties aantrekken

Een minderwaardigheidscomplex ervaren is niet nodig. Vast staat dat iedereen evenveel waard is en iedereen wat unieks heeft te brengen op deze wereld. Je minder waard voelen is dan ook echt een gevoel dat nergens op gebaseerd is. Die onzekerheid straal je uit naar de buitenwereld met als gevolg dat die buitenwereld dat merkt, het aanvoelt en daar op in speelt.

Hierdoor trek je sneller mensen en situaties aan die je geen goed doen: 

  • Jij zegt overal wel ja op. Je werkt wel weer over.
  • Je laat grenzeloos over je heen lopen. Bij een te hoge werklast trap je nog harder op het gaspedaal.
  • Je accepteert slecht, dominant gedrag van anderen. Vervelende, kwetsende opmerkingen.
  • Je hebt waardevolle input die je besluit om toch niet te geven. Je durft niet op de voorgrond te treden.

Je bent het waard: bouw aan je zelfvertrouwen

Laat je minderwaardigheidscomplex je niet meer beïnvloeden. Het is nooit te laat om te werken aan je zelfvertrouwen. Alleen dan kun je je volledig vrij voelen in wie jij bent en waar je voor staat.

Stel jezelf deze vragen om na te gaan waar bij jou werk aan de winkel is:

  • Kan ik helemaal zijn wie ik ben, zowel thuis als op werk? Wat houdt me tegen?
  • “Geeft mijn werk mij voldoening en energie? Waar ligt mijn passie?”
  • “Waar ben ik goed in?” Niks is geen optie!
  • “In welke situaties voel ik me onzeker en wat ervaar ik dan?”
  • “Wat zou ik anders willen en hoe?”

Minderwaardigheidscomplex? door antwoord te geven op deze vragen, maak je de eerste stappen naar zelfontdekking. Bij StartValue kunnen we je coachen op de weg die leidt naar een zelfverzekerd leven waarbij niks je meer tegenhoudt. Want je mag er zijn, echt! Neem hier een kijkje bij het coachingsaanbod. Wil je meer lezen, bekijk dan onze blogs.

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Heb je last van een minderwaardigheidscomplex? Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.