Binnenkort heb je een sollicitatiegesprek en je denkt; “ik ben niet goed genoeg”. Je vriendin zegt een afspraak af en denkt; “het zal wel aan mij liggen”. Je gaat naar een feestje en denkt; “ik ben niet sociaal, iedereen zal me wel vreemd vinden”. Dit zijn allemaal voorbeelden van belemmerende overtuigingen. Deze overtuigingen hebben invloed op hoe jij je voelt en hoe jij situaties tegemoet treedt of misschien zelfs situaties uit de weg gaat. 

Overtuigingen kunnen positief of negatief zijn 

Overtuigingen kunnen positief of negatief zijn. Wanneer overtuigingen negatief zijn kunnen ze ons belemmeren. Vaak zijn we ons niet bewust van alle belemmerende overtuigingen die we met ons meedragen. 

 Voorbeelden van belemmerende overtuigingen zijn; 

  • Ik ben niet belangrijk 
  • Ik kan het niet 
  • Ik moet alles onder controle houden 
  • Ik ben het niet waard 
  • Ik moet perfect zijn 

Overtuigingen zijn conclusies die we getrokken hebben op basis van ervaringen uit het verleden. Ze ontstaan, vaak onbewust, al heel vroeg in je leven. Deze overtuigingen kunnen zo diepgeworteld zijn, dat we ze als waarheid hebben aangenomen. Als kind is je bewustzijn nog niet voldoende ontwikkelt om situaties goed in te schatten.

Ontwikkelen van een overtuiging 

Wanneer jij als kind bijvoorbeeld net een snoepje hebt gehad van je ouders en je broertje of zusje vraagt een uur later een snoepje en krijgt deze en tegen jou wordt gezegd dat jij geen snoepje meer mag omdat je deze net gehad hebt kan jij als kind de overtuiging krijgen; de ander is belangrijker dan ik, en ik ben minder waard.

Als je nu als volwassene naar deze situatie kijkt dan kun je waarschijnlijk heel goed begrijpen waarom jij geen snoepje meer kreeg. Als kind kon je dit nog niet, omdat je bewustzijn nog niet zo ver ontwikkeld was om deze reactie te begrijpen. En zo gemakkelijk kan je dus als kind al een negatieve overtuiging ontwikkelen die je vervolgens als volwassene nog steeds met je meedraagt.  Je kunt je nu ook wel het effect van situaties voorstellen waarbij jij je als kind niet gezien of gehoord hebt gevoeld.

In ons huidige leven trekken we vaak situaties of mensen aan die onze overtuigingen lijken te bevestigen. Onbewust zoek je heel de dag naar wat je al kent. Dit voelt veilig omdat het bekend is, ook al is het niet fijn. Hierdoor neem je jouw overtuigingen vaak als waarheid aan. 

Kom tot bloei en stop met denken in beperkingen

Je kunt je emoties gebruiken als graadmeter om te onderzoeken welke belemmerende overtuigingen er in jouw leven aanwezig en actief zijn. Ik zal dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld. 


Karin is boos op haar partner omdat hij zonder gedag te zeggen de deur uit is gegaan. Karin voelt boosheid opkomen en denkt ‘wat een eikel’. Als Karin kijkt naar wat er onder die boosheid zit dan voelt ze zich eigenlijk verdrietig. En als ze daar onder kijkt dan komt ze de overtuiging tegen; “zie je nou wel, ik doe er niet toe”. Deze overtuiging is bij Karin in haar jeugd ontstaan toen ze heel graag aandacht van haar vader wilde, maar haar vader emotioneel niet beschikbaar was omdat hij altijd aan het werk was. De emoties van Karin worden getriggerd door het gedrag van haar partner, maar heeft eigenlijk te maken met iets wat al in haar aanwezig is.

Overtuigingen staan vaak in de weg

Overtuigingen staan vaak in de weg om een zorgeloos leven te leiden. Wanneer je van plan bent om met je overtuigingen te gaan werken is het van belang om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen overtuigingen. Ook al zijn deze waarschijnlijk al vroeg in je jeugd ontstaan door gebeurtenissen of opmerkingen van anderen waar jij niets aan kon doen. Die situaties en het verleden kun je niet meer veranderen. Het enige wat je kunt veranderen is hoe jij nu omgaat met je overtuigingen, en alleen jijzelf kunt iets doen om hiervan los te komen.

Hiervoor is het van belang om het stukje ‘slachtofferschap’ of ‘boosheid over het verleden’ los te laten. Zo lang je in dat stuk blijft zitten kun je ook niet met jezelf aan de slag gaan op dit stuk. Acceptatie van dat wat is geweest is essentieel om met jezelf verder te komen op het gebied van overtuigingen.

“Whether you believe you can or can’t, you’re always right” (Henry Ford)

Affirmaties

Zelfliefde en zelfcompassie zijn heel belangrijk in dit proces. Wil jij aan de slag met je belemmerende overtuigingen? Begin dan met het opzeggen van positieve affirmaties. Affirmaties zijn korte zinnetjes die voor jou van betekenis zijn en kunnen gaan over een gevoel dat je wilt hebben, maar dat er nu niet genoeg is.
Bijvoorbeeld;

  • Ik mag er zijn
  • Ik doe ertoe 
  • Ik voel mij geliefd
  • Ik kan op mezelf vertrouwen
  • Ik kan het

Het dagelijks opzeggen van affirmaties is erg effectief. Je creëert nieuwe gedachten door ze dagelijks uit te spreken. Je gaat ze geloven en zo creëer je nieuwe positieve overtuigingen. Om het effect van affirmaties te ervaren is het belangrijk dat je deze zinnen elke dag tegen jezelf zegt en dat je dit minimaal 30 dagen doet. Deze tijd heeft je brein nodig om te her programmeren.

Is het echt zo simpel? JA! En waarschijnlijk heb je dit allang toegepast… maar dan andersom. Misschien heb je het niet eens in de gaten, maar je praat de hele dag in jezelf. Vaak is dit negatief; zoals: ‘dit gaat mij vast weer niet lukken’. Als je dit soort zinnen iedere dag tegen jezelf zegt, dan gaat jouw onderbewustzijn dat geloven.  

 Wat vertel jij allemaal tegen jezelf? Je kent vast de quote van Henry Ford wel; 

“Whether you believe you can or can’t, you’re always right”.  

Een krachtige affirmatie beïnvloedt jouw onderbewustzijn en her programmeert jouw gedachten naar positieve helpende gedachten. Hierdoor zal je gaan ervaren dat je positiever gaat denken en dat dit een positief effect heeft op je leven.  

Wil je hier nog meer over weten en over leren? Volg dan mijn Masterclass.

Masterclass “Overtuigingen; bevrijd jezelf van beperkende gedachten.”

Ben jij het ook zat dat jouw overtuigingen jouw dagelijks leven beïnvloeden? Wil jij ook meer inzicht in jouw overtuigingen en tips ontvangen hoe je deze overtuigingen kan loslaten en omzetten? 

 Miranda Hogervorst heeft een Masterclass over dit thema gegeven. 

 Tijdens deze Masterclass werden de volgende onderwerpen besproken; 

  • Leer je hoe je om kunt gaan met je overtuigingen 
  • Krijg je waardevolle tips 
  • Herken je jouw belemmerende en helpende overtuigingen 
  • Leer je hoe je je liefdevoller voor jezelf kunt zijn 
  • Krijg je een aantal tools die je toe kunt passen in je dagelijks leven 

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Omgaan met een burn-out en zelfvertrouwen. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.