Verantwoordelijkheid: elke beslissing die je als directeur maakt, heeft impact op het bedrijf en je medewerkers. Op resultaten, prestaties, werkindeling, werklast én werksfeer. Bedrijfsleider zijn is anno 2023 extra uitdagend te noemen met alle veranderingen en omstandigheden die ook invloed hebben op jouw functie. Die lading verantwoordelijkheid kan behoorlijk stressvol zijn. Jouw beslissingen hebben immers invloed op de toekomst van de organisatie. Hoe ga je hiermee om?

Omgaan met minder leuke besluiten hoort bij je verantwoordelijkheid

Om je business draaiende te houden, moet je soms knopen doorhakken die niet warm ontvangen worden. Je neemt je verantwoordelijkheid. Contracten niet verlengen, reorganisatie, nieuwe teamopstellingen, noem het maar op. Slecht nieuws gesprekken voeren zal niemands favoriet zijn en gaat je niet in de koude kleren zitten. Het heeft impact op de bedrijfsvoering, functie-indeling, de uitvoering maar ook de toekomst van je personeel. Emoties kunnen hoog oplopen en dat doet ook wat met jou. Gelukkig maar, want juist als ondernemer is jouw menselijkheid een kracht die helpt om overeind te blijven. Daar ga ik straks verder op in.

Ziekteverzuim en personeelstekort; een vicieuze stresscirkel 

Als directeur kan je waarschijnlijk de ongekend hoge burn-out cijfers van de afgelopen jaren wel dromen. In 2020 was er sprake van 9,4 miljoen dagen ziekteverzuim door werkstress, volgens het onderzoek van TNO en CBS. Het aantal medewerkers dat burn-out klachten ervaarde was maar liefst 1,3 miljoen.

Gaan organisaties door een pittige, onrustige tijd met onzekerheden en een hoge werkbelasting? Dan ligt een burn-out op de loer. Gelukkig zijn mensen veerkrachtige wezens die een beetje extra werkdruk, verantwoordelijkheid wel aankunnen als de zeilen moeten worden bijgezet.

De rek gaat er wel uit wanneer je verwacht dat men continu onder hoge werkdruk moet kunnen presteren. Met minder mensen hetzelfde bootje roeien gaan ze immers op den duur voelen met overbelasting tot gevolg. 

Voor jou als bedrijfsleider kan je zo in een beknellende positie komen om het voor jezelf én je medewerkers werkbaar en leuk te houden. Je bedrijf gezond houden en je verantwoordelijkheid nemen zonder zelf in een burn-out terecht te komen, kan hierdoor een ware uitdaging zijn. Maar ook eentje die je heel veel inzichten brengt en je als leider laat groeien.

Verantwoordelijkheid nemen als ondernemer is ook jezelf kennen

Je rol als bedrijfsleider om hoge werkstress te voorkomen is je verantwoordelijkheid maar vraagt nogal wat van jou. Dit zorgt nogal eens voor een innerlijke strijd: “Waar doe ik goed aan?”. Die vraag kan je alleen krachtig beantwoorden, als je elke keer weer teruggaat naar jouw innerlijke kracht, de kern. Daar waar jouw bedrijf is ontstaan.

Je neemt je verantwoordelijkheid maar wat je zeker niet mag vergeten is:

… waar jij als ondernemer voor staat en naartoe wilt met je bedrijf; je missie.!

… waarom je doet wat je doet; je drijfveer!

… wat je energie geeft; dat innerlijke vuur;

… of je in verbinding staat met jezelf en anderen op werk- en privégebied. 

Heb jij dit duidelijk voor jezelf? Dan draag jij dit uit en zullen de mensen om je heen met je meebewegen de juiste kant op.  

‘‘If your actions inspire others to dream more, learn more, do more and become more then you are a leader’ (John Quincy Adams)

Betrokkenheid, menselijkheid en transparantie: pijlers voor goed leiderschap

Je verantwoordelijkheid laten zien; er is niet altijd hogere wiskunde voor nodig om zo goed mogelijk om te gaan met stressvolle tijden als directeur. Je kan beslissingen door je bedrijf rammen, of je kan ze op een manier introduceren waarmee je personeel het waarom begrijpt. Hoe je dat doet? Vanuit je hart en door te investeren in de verbinding met je mensen.

Betrokkenheid, menselijkheid en transparantie zijn niet weg te denken om de beste beslissingen te maken én die te communiceren. Hierdoor merk je dat je als directeur ook juist gesteund wordt in tijden van stress.

Met deze 7 tips zorg je voor verbinding en motivatie:

1. Neem je verantwoordelijkheid en onderbouw waarom bepaalde besluiten gemaakt zijn;

Deel hierbij ook wat het met jou als ondernemer doet.

2. Vraag medewerkers om input; 

Zij voeren het werk uit en kunnen fantastische ideeën hebben.

3. Draai een paar dagen mee op de werkvloer;

Ervaar zelf wat jouw beslissingen voor uitwerkingen in de praktijk hebben en wat anders kan.

4. Wees de manager die zijn medewerkers kent en weet wat er bij hen speelt;

Maak tijd voor een praatje en wees laagdrempelig in de communicatie, zodat medewerkers zich ook openstellen.

5. Ken de persoonlijkheid van jouw medewerkers;

Weet wie op welke plek het beste tot zijn recht komt, waardoor diegene tot bloei komt en voldoening ervaart. Zo behoud je de juiste motivatie en zorg je voor de beste resultaten.

6. Verantwoordelijkheid en delegeren;

Je hoeft niet de verantwoordelijkheid van je hele organisatie op je schouders te dragen. Die deel je.

7. Geef het juiste voorbeeld aan je medewerkers;

Verwacht niet dat men constant overwerkt en doe dat zelf ook niet. Je wilt dat iedereen gezond blijft en de volgende dag weer met goede energie en concentratie begint.

Als je verantwoordelijkheid leidt tot burn-out klachten

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat burn-out coaching bijdraagt aan de vermindering en het voorkomen van burn-out klachten. Bij StartValue bieden we onder andere Ondernemerscoaching aan. Na dit coachingstraject vind je het weer leuk om verantwoordelijkheid te dragen en te ondernemen, weet je hoe en waar je energie van krijgt. Wil je meer lezen, bekijk dan onze blogs. Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje bij het aanbod van StartValue of maak een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Heb je last van slaapproblemen, eenzaamheid, vermijdingsgedrag of wil je weer eens werkplezier ervaren? In je rol als ondernemer neem je de verantwoordelijkheid wat kan leiden tot stress. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.