De technologie is niet meer weg te denken en vooral de vernieuwingen binnen de technologiewereld zijn amper bij te benen. Heb je nog niet zo lang geleden nieuwe software in jouw bedrijf geïmplementeerd, komt er weer een nieuwe aan. Dit kan een behoorlijke stressfactor zijn voor iedere leidinggevende. Het vraagt jouw bedrijf om constant mee te bewegen in alle vernieuwingen. Aan jou de schone taak om jouw medewerkers hierin gemotiveerd te houden. Hoe manage je deze veranderingen binnen je team zonder al te veel stress, weerstand en onzekerheid te ervaren? Deze positieve feitjes en tips helpen.

Nieuwe technologie: we hebben er allemaal baat bij

Veel mensen hebben al jaren een digitale relatie met Alexa. De perfecte vrouw die doet wat jij vraagt en alleen jouw favoriete muziek op zet. Dan zijn er de zoekmachines, een technologie waar we tegenwoordig niet meer zonder kunnen en hebben steeds meer mensen een drone in huis. Dergelijke vormen van AI (Artificiële Intelligentie) beloven een gouden toekomst met gigantische veranderingen. Binnen de EU is kunstmatige intelligentie een technologie die zelfs een prioriteit geworden is voor de digitale transformatie. Dit is niet voor niks; uiteindelijk is AI er om de mens te dienen en ontlasten. Zo ook op werk. Het kan helpen om taken sneller uit te voeren en met betere resultaten. Zie daarom nieuwe software niet als een last, maar als ondersteuning. Want dat is precies wat het is.

Kennis over technologie neemt de grootste stressfactor voor veranderingen weg 

De onzekerheid en angst die heerst bij het moeten gaan uitvoeren van nieuwe taken, zijn de grootste stressfacoren bij technologische innovaties. Dit blijkt uit onderzoek, waarover ik verderop meer interessante uitkomsten deel.

Hoe je deze stressfactoren wegneemt? Door én jezelf te blijven scholen én trainingen aan te bieden voor je personeel om te leren omgaan met de nieuwste technologie. Kennis is macht neemt onzekerheden weg. En in dit geval helpt het jou als bedrijfsleider om positief in de veranderingen te staan, omdat je weet wat deze veranderingen opleveren. Hierdoor krijg je ook weer je mensen mee. Gedeelde kennis zorgt uiteindelijk voor een stabiel fundament binnen de organisatie. 

Nieuwe technologieën zorgen voor minder stress op de werkvloer

Gelukkig zijn er voornamelijk positieve uitkomsten te benoemen uit onderzoek over nieuwe technologieën op het werk. Er wordt geconcludeerd dat technologie op het werk vooral routinetaken vervangt. En dat zijn nou juist van die taken waar niemand op zit te wachten. Vooral bureaucratische handelingen kunnen tijdrovend zijn. Hoe fijn als je dankzij een nieuwe tool jouw werknemers minder van die klusjes hoeven uit te voeren. Hierdoor krijgen ze meer tijd om te doen wat hun werk uitdagend en leuk maakt. Bovendien wordt ervaren dat er hierdoor meer balans komt tussen de werklast en draagkracht. Een groot deel van de ondervraagden zien dankzij de nieuwste technologieën dan ook betere carrièremogelijkheden en voelen minder werkstress. In tijden waar hoge werkdruk enorm speelt, kan je dus stellen dat een vernieuwde technologie meehelpt aan burn-out preventie en werkplezier. 

‘Leadership is about coping with change’ (John P. Kotter)

De juiste mindset om veranderingen door te voeren

Als ondernemer is de druk en werklast extra voelbaar bij het introduceren van een nieuwe technologie. Hoe het personeel daarop reageert, ligt deels aan de boodschap en de manier waarop jij die brengt. En hoe je de juiste werkcultuur creëert.   

Met deze 3 anti- werkstress tips implementeer je nieuwe technologie met de juiste mindset: 

1. Benadruk welke positieve uitkomsten er zullen zijn

Wat de nieuwe technologie of online tools die je in jouw bedrijf invoert in de praktijk voor positief effect hebben, kan je niet genoeg delen. Welke tijdrovende of rotklusjes straks verdwijnen of makkelijker gemaakt worden voor de medewerkers. Als jouw personeel of team weet dat de investering in het werken met een nieuw systeem ten goede komt van hun functie, dan heb je hun motivatie te pakken. 

2. Zet de juiste kennis in op de juiste plek

Het is van belang dat je je werknemers kent en weet welke kwaliteiten zij hebben. Soms ontdek je dat er medewerkers in je team zitten, die graag bepaalde nieuwe taken op zich willen nemen of bekend zijn met een nieuwe technologie en hier supergoed in zijn. Zet je de mensen op de juiste plek, dan heb je een win-win situatie. Zij blij en de organisatie ook. Als manager ervaar je ook ontlasting wanneer je een goed draaiend team hebt; mensen met ieder hun kunde en die elkaar aanvullen. Je staat er niet alleen voor als manager. Vertrouw op de mensen die je met reden in jouw organisatie laat werken en durf dus te delegeren! 

3. Communiceer een nieuwe technologie en wees betrokken

Communiceren is een must voor goed leiderschap. In tijden van veranderingen is het nóg belangrijker om te weten hoe iedereen erbij zit. Hoe is de sfeer en de werkdruk? Waar loopt men tegen aan en wat kan beter? Luister oprecht naar wat jouw team te vertellen heeft. Het zijn de mensen op de werkvloer die moeten werken met het nieuwe systeem, een procedure of een nieuwe technologie die wordt geïntegreerd. Niks is daarom zo waardevol als hun feedback en deze serieus te nemen. Betrek zo elke medewerker bij de veranderingen en spreek je waardering uit. Het gevoel van ‘samendoen’ maakt een gevoel van ‘samen sterk’. 

Behoud impact op jouw toekomst en ook die van jouw bedrijf of organisatie 

Naast praktisch advies voor op de werkvloer, is het essentieel dat je als mens goed in je vel zit. Met de executive coaching kunnen we je goed ondersteunen in het succesvol zijn, maar met minder stress. Bij StartValue helpen we je graag op weg naar een gelukkiger (werk)leven. Wil je meer lezen, bekijk dan onze blogs.

 

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Heb je last van vermijdingsgedrag of wil je weer eens werkplezier ervaren? Ga je nieuwe technologie introduceren? Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.