Een burn-out bij ondernemers, het komt steeds vaker voor. Hoewel zzp’ers een kleinere kans op een burn-out hebben (ten opzichte van werknemers) zijn de gevolgen veel groter. Je wil doorgaan maar het lukt niet meer. Moet je met een burn-out stoppen? Dat hoeft niet altijd, want burn-out coaching voor ondernemers werkt.

De vroege symptomen van een burn-out

Ondernemers zijn gedreven in hun vak. Altijd maar doorgaan en een zo hoog mogelijke omzet behalen. Of geen nee kunnen zeggen tegen klanten of opdrachtgevers. Dit legt een hoge druk op de werkprestaties.
Ongeveer 1,4 miljoen mensen in Nederland hebben last van burn-out klachten of symptomen daarvan. Bij ondernemers is dit lager dan bij werknemers, het probleem is dat de gevolgen wel groter zijn. Daarom is het belangrijk om de vroege symptomen van een burn-out te herkennen:
• Geheugenproblemen
• Snel kwaad worden
• Machteloosheid voelen
• Geen besluiten kunnen nemen
• Concentratieproblemen
• Angstklachten of paniekaanvallen
Dit zijn slechts enkele vroege symptomen van een burn-out. Ook lichamelijk gebeurt er het één en ander:
• Vermoeidheid
• Niet kunnen slapen
• Pijn in de spieren en gewrichten
• Snelle of hoge ademhaling
• Darmproblemen

Stresshormoon komt vrij 

Stress overvalt je meestal plotseling. Je spieren spannen zich aan en je bloeddruk gaat omhoog. Je voelt je hartslag in je keel kloppen en je begint te zweten. Herken je dit al? Jouw hypofyse geeft een signaal aan jouw bijnieren om het stresshormoon cortisol af te geven. Dit zorgt ervoor dat er meer energie vrijkomt waardoor je met een stressvolle situatie kan omgaan.  

Het hormoon cortisol is vaak nuttig want het zorgt ervoor dat je in noodsituaties en stresssituaties goed en snel kan reageren. Denk ook maar eens aan het gevoel dat je krijgt als je een straat oversteekt en bijna geschept wordt door een auto. Of je ziet een hele grote spin waar je heel erg bang voor bent. Je lichaam reageert hier snel op. Vaak met een reflex zonder erbij na te denken.  

Helaas is het hormoon cortisol ook een “dikmaker”. Het is belangrijk om langdurige stress te voorkomen. Niet alleen omdat je mogelijk een gewicht aankomt maar ook omdat de invloed hiervan angsten over je zelfbeeld kunnen oproepen. 

Burn-out test ondernemers

Wil je onderzoeken of je een burn-out hebt? Speciaal voor ondernemers heb ik een korte test opgesteld, zodat je binnen een paar minuten inzicht hebt in waar je staat en of je actie moet ondernemen.

Doe hier de test

Rond blijven lopen met een burn-out als ondernemer

Werkstress is de grootste veroorzaker van een burn-out. Daarnaast kan de thuissituatie meespelen. Wat gebeurt er wanneer je met een burn-out rond blijft lopen? Je raakt het overzicht helemaal kwijt. Het is niet meer mogelijk om werkzaamheden uit te voeren.
Dit heeft natuurlijk enorme gevolgen voor de onderneming. In het slechtste geval stort het hele bedrijf in. Helaas krijgen ondernemers steeds vaker met een burn-out te maken. Gemiddeld 11% van de ondernemers loopt tegen een burn-out aan of zit hier middenin.

Controledwang bij ondernemers

Het grootste probleem bij ondernemers is de controledwang. Ze willen alles zelf onder controle houden. Logisch, je bent zelf ooit je onderneming gestart en hebt deze van de grond af aan opgebouwd. Vaak wordt gedacht dat een succesvolle onderneming betekent dat het met de ondernemer zelf ook goed gaat. Maar door die controledwang besteed je niks uit. Falen bestaat niet, daarom blijf je maar doorgaan. En dat is nu net de valkuil waardoor er makkelijker een burn-out ontstaat.

Binnen het ondernemerschap lukte het niet om alle ballen in de lucht te houden en kreeg ik last van diverse klachten. Ik ben gestart bij Miranda om te kijken of zij mij hierin kon coachen. De uitwerking van mijn sessies met Miranda maakte van mij als persoon een sterker, evenwichtiger mens met meer zelfvertrouwen. Hierdoor heb ik keuzes kunnen maken en zit ik steviger als ondernemer in het zadel.

De situatie waarin ik destijds zat maakte dat ik geen andere keus had dan in mijn bedrijf door te blijven werken terwijl dat door professionele hulp via de huisarts werd afgeraden en medicatie zou een must zijn. Miranda is met mij begonnen en we zijn snel tot de kern van de problemen gekomen. Deze problemen aangepakt en geleerd valkuilen te herkennen. Ik ben mijzelf gebleven met een dikke + erachter.

Mariska van der Plas van Voskuil

Wat je zelf kunt doen – burn-out ondernemers voorkomen

Kun je als ondernemer een burn-out voorkomen? Ja, ten eerste door die controledwang los te laten. Dat je alles zelf wil doen betekent niet dat je het alleen moet doen. Je kunt bepaalde taken prima uitbesteden. Het lijkt een investering maar wel een die zich terugverdient. Want doordat je bepaalde kopzorgen wegneemt kun je veel effectiever ondernemen.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende ontspanning te nemen. Veel ondernemers werken 50 tot wel 70 uur per week. Dat is veel meer dan de gemiddelde werknemer. Probeer ‘s avonds de laptop, werktelefoon of andere zaken weg te leggen. Besteed aandacht aan het gezin, de tuin, hobby of sport.

Het is belangrijk om in je drukke leven je grenzen goed te kennen én bewaken. Geef aan wanneer iets niet mogelijk is. Extra opdrachten aannemen omdat je geen nee kunt zeggen of omdat het ‘lekker verdient’ is natuurlijk geen reden om jezelf in de stress te werken.

Praat er met anderen over

Voor veel ondernemers staat falen niet in hun woordenboek. Terwijl dit niets is om je voor te schamen. Heb je een opgejaagd gevoel, ervaar je stress of heb je te maken met psychische én lichamelijke klachten? Praat er met anderen over. Vaak lucht dit enorm op.

Een collega-ondernemer begrijpt je vaak prima. Deze kan ook meedenken in oplossingen. Lukt het niet om met een collega-ondernemer in gesprek te gaan, kijk dan eens of iemand anders het gesprek aan wil gaan.

Burn-out coaching voor ondernemers 

Stop met het uiterste van jezelf vragen. Investeer in jezelf en voorkom verdere problemen. Burn-out coaching voor ondernemers is altijd een goed idee. Het betekent dat je aan jezelf denkt, maar ook aan de toekomst van je bedrijf.
Niemand heeft er tenslotte iets aan wanneer je bedrijf ten onder gaat.

Ik ben Miranda en coach ondernemers die met veel stress of een burn-out te maken hebben. Maar ook wanneer je het gevoel hebt hier tegenaan te lopen. Dankzij burn-out coaching krijg je weer grip op jezelf en je omgeving.
Je energie komt terug en je kunt weer genieten van alles in het leven. Hierdoor geniet ook de omgeving.

Burn-out coaching houdt ook in dat je tijdig de signalen leert herkennen en hoe je hiermee omgaat. Want direct handelen is belangrijk. Hiermee voorkom je dat je straks niet meer aan het werk kunt of dat je bedrijf eronder lijdt.

Een traject van 5 tot 6 maanden

Signalen herkennen, een burn-out voorkomen of handelen leer je niet op één dag. Burn-out coaching is een traject dat 5-6 maanden in beslag neemt. Hierbij krijg je één op één coaching met persoonlijke begeleiding. We werken zowel binnen als buiten. Dankzij verschillende omgevingen blijf je niet vasthangen en kom je tot een nieuwe inzichten.

Hoe weet je of je toe bent aan burn-out coaching voor ondernemers? Wanneer je een grote werkdruk ervaart, moeite hebt met nee zeggen, je partner of gezinsleden afsnauwt, weinig aan slapen toe komt en wanneer er ook nog eens lichamelijke klachten ontstaan. Dan is het tijd om de problemen in kaart te brengen.

Startvalue helpt jou hierbij. We bekijken de oorzaken en hoe je dit kunt voorkomen. We zoeken ook samen naar oplossingen. Miljoenen ondernemers in Nederland kunnen het, jij dus ook. Leer rust en afstand nemen en hoe je hulp aan anderen vraagt. Je staat er tenslotte niet alleen voor. Zo maak je jouw bedrijf nóg succesvoller.

Heb je vragen over burn-out coaching voor ondernemers, hoe dit in zijn werk gaat of wat de kosten zijn? Plan dan hieronder een vrijblijvend gesprek in. Zet die eerste stap naar een beter leven en ervaar dat ondernemen helemaal niet zwaar hoeft te zijn.

Plan een vrijblijvend Lef gesprek

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.

Meer over Miranda