Een burn-out komt aan als een klap in je gezicht. Onverwachts! Terwijl jouw lichaam staakt, is het in jouw hoofd een ware strijd. Want die burn-out wil je liefst zo snel mogelijk oplossen. Dat dit je niet lukt, kan een enorm onbehaaglijk burn-out gevoel opleveren wat bijdraagt aan nog meer onrust en angst. In een zware burn-out kan je zodoende het gevoel krijgen gek te worden. In dit blog meer hierover en wat het brein met je doet. Ik geef ook een oefening mee die je helpt je hoofd te kalmeren. 

Juist de toppers kunnen hard vallen 

Degenen die extra kans maken op een burn-out, zijn vaak perfectionistisch en lopen een stapje harder. Niks is hen teveel en staan altijd klaar om te helpen. Het type mens dus dat altijd wel met een oplossing komt en tot het gaatje gaat om die te vinden. Maar ook degene die controle heeft over wat er moet gebeuren; het overzicht bewaakt en behoudt. Multitasken? Geen probleem. Totaal geen burn-out gevoel ervaren. Prioriteiten stellen en beslissingen maken op werk gaat moeiteloos. Al deze handige eigenschappen zijn wel weer een valkuil. De welbekende uitglijder die je bij een burn-out maakt, is dat je alles zodanig en zolang overmatig doet dat jouw lichaam ingrijpt. Maar dat doet ook nogal wat met je brein… 

Gevoel van kortsluiting in je hoofd

Heb je dat punt bereikt waarop er maar iets kleins hoeft te gebeuren wat jou in volledige paniektoestand brengt? Door je burn-out gevoel je geen (uit)weg meer ziet omdat er teveel beren op staan? Dat akelige gevoel dat je gek wordt, heeft te maken met het feit dat je geen grip meer hebt op jouw situatie.

Burn-out gevoel, precies dat waar je altijd goed in bent lukt niet meer: 

  • Je bent het overzicht volledig kwijt (welk overzicht?);
  • Je hebt het concentratievermogen van een goudvis;
  • Je hebt het geheugen van een garnaal;
  • Je weet niet waar je moet beginnen en begint daarom niet;
  • Het lukt je maar niet om een simpele taak af te krijgen;
  • Waar je eerst kalmte bewaarde, raak je nu om het minste geringst in paniek;
  • Je bent besluiteloos;
  • Je voelt je waardeloos en nutteloos naar jezelf maar vooral de buitenwereld; 

Kortom, niks meer heb je onder controle en je faalt gevoelsmatig voortdurend.
Dit burn-out gevoel vindt je doodeng: “Wat gebeurt er met me?” 

Je bent zo gek nog niet!

Ik heb goed nieuws voor jou: je bent niet gek, je hebt een burn-out! En met een burn-out is jouw breingedeelte nou eenmaal betrokken bij veel emotionele en cognitieve functies. Dat heeft weer invloed op je geheugen, concentratie, het probleem oplossend vermogen en het vermogen om beslissingen te maken. Ook gaat een burn-out gevoel ten koste van je denk- en leervermogen. Er is dus een logische verklaring voor wat jij voelt. Nu je dit weet, kan je stoppen met jouw hersenspinsels dat je gek aan het worden bent. Wat je denkt, hoeft immers niet de waarheid te zijn! 

“You might have to lose control before you could find out what you’d been missing" (Jodi Picoult)

Oefening voor wanneer je het gevoel hebt gek te worden

Ook de reacties die vanuit jouw hersenen komen en jou zo angstig maken, zijn signalen waar je wat mee moet. 

Stel jezelf deze 4 vragen wanneer een onprettig gevoel de overhand neemt:

      1. Wat voel ik precies? Wat denk ik, wat voel ik in mijn lichaam en wat doet het emotioneel?
      2. Wat is er net gebeurd waardoor ik me zo voel?
      3. Waarom doet het me zoveel?
      4. Wat kan ik doen om me niet zo te voelen of me hiertegen te beschermen?

Een voorbeeld: 

Je merkt dat als jouw werk je benadert, het je naar jouw keel grijpt. Een brief van de bedrijfsarts durf je niet eens te openen. In je hoofd blijft alles maar spoken. Je wilt je verantwoorden naar werk en liefst je burn-out gevoel zo snel mogelijk ´oplossen’. Maar hoe? 

Door de vier vragen te beantwoorden, kom je al meer over jezelf te weten: 

      1. Je voelt je lichamelijk gespannen, vooral bij je keel. Je denkt dat je iets moet oplossen en het maakt je angstig.
      2. De trigger was het contact dat vanuit je werkgever werd gezocht en je niet weet hoe je hiermee om moet gaan.
      3. Het doet je zoveel, omdat je je verantwoordelijk voelt maar ook een druk die toeneemt zodra werk jou benadert.
      4. Wellicht geeft jouw werkgever je onvoldoende ruimte om te herstellen en werkt het voor jou averechts dat ze zo vaak contact met je opnemen. Het is goed dit bespreekbaar te maken en hier afspraken over te maken. Stel grenzen wat ten bate is voor jouw herstel, wat juist ook gunstig is voor hen. 

 

Houd deze oefening dagelijks bij in een dagboek. Zo kun je teruglezen wat jou triggert, je valkuilen, maar ook hoe je hier een volgende keer anders op kan reageren. Op deze manier volg je ook je vooruitgang. Heel goed voor zelfinzicht en groei! 

Hulp nodig om van dat burn-out gevoel af te komen?

In een burn-out of als je kampt met dat burn-out gevoel ben je enorm kwetsbaar. In die kwetsbaarheid ligt juist jouw kracht. En die zetten we bij StartValue juist in als hulpmiddel om weer op te krabbelen. De lijn tussen hevige stress ervaren en dicht tot jezelf komen is best dun. Het brengt je weer thuis naar wie jij bent. Lees hier meer over onze coaching en wie weet tot ziens! 

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Omgaan met angst door stress of een burn-out gevoel. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.