Je loopt extra veel risico op het ontwikkelen van angst wanneer je slecht slaapt. Andersom heb je meer kans op slaapproblemen wanneer je angstig bent. Het ene probleem kan dus het andere versterken. In grote mate is angst in staat jouw levenslust te remmen en je functioneren te beperken. Je gezondheid staat ook op het spel. In dit blog lees je meer over het verband tussen angst en slaapgebrek met tips wat eraan te doen.

Slaapgebrek “Help, ik word altijd moe wakker”

Er zijn mensen die in slaap vallen, zodra hun hoofd het kussen raakt. Toch is dit voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Zo blijkt één op de tien Nederlanders last te hebben van slapeloosheid en slaapgebrek. Als je gedurende een lange periode minimaal drie dagen achtereenvolgend slecht slaapt, is hier sprake van. Dit heeft als gevolg dat je chronisch chagrijnig wordt, een kort lontje hebt en je je niet goed kunt concentreren. Bovendien zorgt dit op den duur voor lichamelijke en mentale problemen. Angst is daar eentje van en die kan steeds dominanter aanwezig zijn. 

De impact van angst en slaapgebrek op je mentale gesteldheid

Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren, dat mensen met angst (zowel ernstig als minder ernstig), negatief worden beïnvloed in hoe ze reageren op emotionele gebeurtenissen bij slaaptekort. Zo is er ook ontdekt dat kinderen die slaapproblemen hadden toen ze jong waren, zo’n drie tot vier jaar later, vaker gedachten over zelfmoord hadden op momenten dat ze zich angstig voelden. Dit suggereert dat problemen met slapen en angst samen op de lange termijn een groot risico kunnen vormen voor hoe iemand zich mentaal voelt. 

Angst en de invloed op je nachtrust

Gezonde angst 

Angst is een nuttige functie wanneer het gegrond is: Het laat je snel en goed handelen in (bedreigende) situaties waarin dit noodzakelijk is. Er komen hormonen vrij die je klaarstomen direct in actie te komen.  Door angst ben je in staat om weg te springen van een auto die met grote snelheid de zebra over rijdt, blijf je scherp en kan je beter presteren.  

Wanneer angst een belemmering wordt  

Heb je last van angst die alsmaar aanwezig is? Dan geef je een verkeerd signaal af aan jouw lichaam. Die denkt voortdurend dat er gevlucht of gevochten moet worden. Hoe vermoeiend wil je het hebben? En dat is nou precies één van de gevolgen van ongezonde angst; het belemmert je functioneren en heeft onder andere invloed op je slaap.

Bij chronische angst kunnen de hormonen die hierdoor vrijkomen, het je bemoeilijken om te ontspannen. Dit heeft als resultaat dat je vermoeide lichaam niet de rust kan pakken die hij nodig heeft en je maar niet in slaap valt of dat je midden in de nacht klaarwakker bent en gaat piekeren. Door een tekort aan nachtrust, loop je het risico om je nóg angstiger te voelen. Slaapgebrek kan dus niet alleen angst voeden, angstig zijn kan andersom slaaptekort tot gevolg hebben.

‘Sleep is the best meditation’ (Dalai Lama)

Check deze 7 praktische tips tegen angst en slaapgebrek

Kamp je met angst- en/of -slaapproblemen? Kijk dan in welke dagelijkse activiteiten je verandering kunt brengen die bijdragen aan een betere nachtrust en minder paniek in de tent:

Zorg voor een goed ritme

Probeer elke dag rond dezelfde tijd op te staan en te gaan slapen. Zorg ook voor vaste eettijden en eet liefst niet meer na 21.00 uur.

Beweeg voldoende

Sport regelmatig en geniet dagelijks van een wandeling. Dit levert jou gelukshormonen op, die bijdragen aan onder meer een goede slaap, stemming en emotie.

Doe ontspannende activiteiten voor het slapen gaan

Staak het sporten daarom sowieso drie uur voor je het licht uit doet. Ga mediteren, lees een boek, houd een journaal bij of luister naar ontspannende muziek. Dit werkt allemaal kalmerend voor je geest.

Beloof jezelf dat je een uur voor je gaat slapen elk beeldscherm mijdt 

Zorg dus dat je jouw mobiel, televisie of tablet uit hebt staan en buiten handbereik hebt, zodat je niet in de verleiding komt om toch even te kijken of je een appje hebt waar je op moet reageren.

Zorg voor een gezonde werkomgeving

Let erop dat je op een werkplek zit waar je niet onnodig wordt afgeleid zodat je effectief kunt werken. Delegeer zaken aan bijvoorbeeld een managementassistent die jou helpt te prioriteren.

Blijf fysiek en mentaal gezond

Voldoende slaap, voeding en lichaamsbeweging zijn van cruciaal belang voor het behouden van energie en veerkracht. En wees mild voor jezelf, je hoeft niet zo streng voor jezelf te zijn. 

Mediteer en doe ademhalingsoefeningen

Dit helpt je hoofd te legen en naar binnen te keren. Hierdoor kun je helderder denken en besluiten maken die niet alleen vanuit het hoofd komen, maar ook het hart. 

Denk in oplossingen

Blijf niet hangen in problemen. Een positieve mindset helpt je om te gaan met stress en tegenslagen. Zo zet je iets negatiefs om in kansen om te groeien en te leren. 

Zoek gelijkgestemden op 

Maak gebruik van het netwerk om je heen. Het is altijd fijn om ervaringen uit te wisselen en je zorgen kwijt te kunnen.

Wil je minder angst en geslaapgebrek, dus meer rust ervaren? 

Heb je problemen met slapen, merk je dat jouw angst is toegenomen en het je leven bepaald? En weet je even niet hoe je de ‘koe bij de horens moet vatten’? Bij StartValue helpen we je te leren omgaan met je angsten en ermee aan de slag te gaan. Lees hoe dit coachingstraject eruit ziet en wat het jou op kan leveren. Spreekt het je aan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Heb je last van eenzaamheid, slaapgebrek, wat is persoonlijk leiderschap? Personeelsproblemen? Of zit je in een conflict? Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur , het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.