Slaapproblemen is éen van de klachten die bij stress of een burn-out de kop op steken. Je bent vermoeid. Je voelt je gevloerd en kan hierdoor overuren in je bed maken. Er komt niks meer uit je handen niettemin raak je maar niet uitgerust. Het kan ook zijn dat er honderden gedachten door je heen gaan van wat je allemaal nog moet doen. Jouw stressmechanisme overheerst waardoor je geen rust neemt. In dit blog ga ik in op de twee varianten van een burn-out die slaapproblemen veroorzaken. Ook deel ik tips om weer rust te ervaren. 

Slaapproblemen: Voel je je totaal uitgeput of juist opgejaagd?

Je wordt er zo moe van! Zelfs de kleinste dingen kosten je enorm veel moeite.
Of andersom: je kunt niet stilzitten en je voelt je constant opgejaagd.

Deze twee uitersten kunnen één ding gemeen hebben: slaapproblemen veroorzaakt door stress!

Je herkent misschien wel een aantal van deze voorbeelden:

  • Even een boodschapje doen om de hoek voelt aan als een marathon. Je weet niet hoe je het ene been voor het andere moet zetten.
  • Je gaat gewoon door op werk in de hoogste versnelling, eenmaal thuis pak je nog je rust niet. Je zit in je hoofd en je blijft maar malen.
  • Het gevoel dat iedereen maar wat van je wil. Of het nu een klein verzoekje is op werk of een sociale aangelegenheid; je piekert hoe je dit voor elkaar gaat krijgen. Eigenlijk trek je het bij voorbaat al niet.
  • Je voelt je een lichamelijk en emotioneel wrak teneinde is slapen het enige waar je naar verlangd. Maar uitgerust wakker worden, ho maar. Je komt je bed maar niet uit.
  • In bed gaat het gepieker maar door waardoor het je niet lukt om in slaap te vallen.

De twee varianten van een burn-out

Een burn-out kun je onderscheiden in twee varianten: de hyper- en de hypovariant. De laatst genoemde is de zwaarste vorm. 

  1. Hypervariant:

Bij deze vorm is er sprake van een overactief stressmechanisme. Hierdoor ben je continu onrustig en voel je je gespannen. Alsof je je gedachten en lichaam niet onder controle hebt. Rust nemen lukt daarom niet, je slaapproblemen nemen toe. Omdat dit overheerst, ben je je waarschijnlijk niet bewust van de roofbouw die je op je lichaam pleegt en besef je niet hoe moe je daadwerkelijk bent. 

  1. Hypovariant:

Bij deze variant is het stressmechanisme juist onder actief. Dit maakt dat je maar niet uitgerust raakt. Je zou makkelijk 16 uur per dag kunnen slapen maar alsnog niet uitgerust raken.  

In beide gevallen raakt je lichaam oververmoeid. 

Waarom goed slapen zo belangrijk is

Hoe dan om te gaan met slaapproblemen? Een goede nachtrust is noodzakelijk om met energie je dag te beginnen. Gedurende je slaap breng je je lichaam en hersenen tot rust. Zie het als een batterij in een oplader. Het verwerkt emoties en slaat je geheugen op. Na goed geslapen te hebben, ben je weer opgeladen. Dit is belangrijk zodat je weer goed presteert en er emotioneel weer tegenaan kan. Je bent meer tegen dingen opgewassen. Anders merk je al halverwege de dag dat die batterij toch al aardig leeg raakt doordat je je energie eigenlijk al hebt opgemaakt met als gevolg, je raakt opgebrand! 

“Wacht niet op een mooie dag maar probeer er een te maken”

Gezondheidsklachten door slaapproblemen

Slecht slapen of slaaptekort kan resulteren in klachten als:

  • Slechte concentratie;
  • Vergeetachtigheid;
  • Duizeligheid;
  • Maagpijn of darmproblemen;
  • Emotioneel zijn;
  • Angstig zijn;
  • Depressiviteit;
  • Snel prikkelbaar zijn;
  • Lager libido;
  • Hoge bloeddruk;
  • Moeilijker afvallen (je stopt met sporten en grijpt naar verkeerde voeding). 

 

Voor jezelf kiezen

Bewust aan jezelf werken zodat jij inziet waar jij jezelf tekort aan doet; waardoor je stressklachten hebt, is essentieel. Het zorgt voor een proces waarin je jezelf beter op waarde schat door jouw valkuilen én krachten te erkennen. Bij StartValue kunnen wij je coachen in jouw ontwikkeling. Bekijk hier wat we voor jou kunnen betekenen. Wil je weten of onze stress- en burn-out coaching past bij de begeleiding die je zoekt? Ga dan voor een vrijblijvend gesprek 

Slaapproblemen bij stress of burn-out aanpakken

Welke variant van een burn-out je ook hebt, het antwoord voor herstel is: rust! En je hebt een flinke achterstand in te halen, dus geef je lichaam -jezelf!- de tijd om die herstelwerkzaamheden uit te voeren. Maar wat kun je nu doen om daadwerkelijk een uitgerust gevoel te krijgen?  

 Deze 7 tips helpen: 

  • Doe minder en plan meer momenten voor jezelf in;
  • Stop met haasten, doe één ding tegelijk;
  • Zorg dat je op vaste tijden naar bed gaat en opstaat, ook in het weekend.
  • Begin je dag ontspannen zoals, maak ´s morgens tijd voor een ontbijt en fiets op het gemak naar je werk.
  • Doe voor het slapen gaan een meditatie- of yoga oefening of neem een lekker warm bad.
  • Zorg voor voldoende beweging. Ga bijvoorbeeld naar buiten voor een wandeling in de natuur of ga sporten;
  • Kies voor een gezonde leefstijl. Eet gezond en beperk (vooral ’s avonds) de inname van cafeïne en nicotine. 

Samenvattend, dergelijke rustgevende, helende en energie gevende activiteiten zorgen op de lange termijn voor meer rust in hoofd en lichaam.  

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Omgaan met slaapproblemen door stress of een burn-out. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.