Een burn-out heeft gevolgen op je relaties en hoe je ze invult. De lichamelijke en mentale klachten die je ervaart, maken dat je het niet kan opbrengen om sociaal te zijn. Je bent even niet die gezellige feestbeest, het luisterende oor of die helpende hand. Voor vrienden, familie en partner kan dit even slikken zijn. Lees hier over de invloed die een burn-out heeft op relaties en hoe échte vrienden niet van je zijde wijken. 

Wat er verandert bij iemand tijdens een burn-out

Het moment dat duidelijk wordt dat je een burn-out hebt, is een abrupt moment dat je van hollen op stilstand wordt gezet. Zo plotseling dat het je overvalt en je niet weet wat je overkomt. Alsof iemand je hardhandig tegenhoudt om door te gaan. Alleen nu is het je lichaam dat dit doet. 

Wat er zoal met je gebeurt?

  • Het ene been krijg je nog niet voor het andere gesleept; je bent extreem moe.
  • Je bent in paniek, want je hoofd wilt van alles, maar je lichaam ‘doet het niet’.
  • Dat je nu niet functioneert ‘zoals het moet’ zorgt voor een innerlijk gevecht met veel gepieker. Dat versterkt nog eens de oververmoeid.
  • Je komt op een punt dat je niet anders kan dan toegeven aan het opgebrand zijn en het tot rust moeten komen. 

Een burn-out leidt tot minder behoefte aan sociale contacten

Doordat je enorm bent opgebrand, laat je op sociaal vlak minder van jezelf horen. Je wordt gemist op verjaardagen en wanneer je geappt wordt of je mee gaat stappen, lig jij al onder de dekens. Frustrerend voor jezelf, want dit gaat in tegen hoe jij normaal gesproken in het leven staat. En je vrienden? Die snappen er helemaal niks van. “Doe eens niet zo ongezellig” of “Zo kennen we jou niet” zijn welbekende opmerkingen die gemaakt worden. Vooral als zij niet weten of begrijpen waar dit vandaan komt. Diegene die altijd in is voor een uitje of een avondje socializen, is even ver te zoeken. Je haakt steeds vaker af en een logisch gevolg is, dat je vrienden het op een gegeven moment opgeven en je niet meer vragen om af te spreken.  

Twee gevolgen van een beperkter sociaal leven:

Isolement

Het is niet zozeer een bewuste keuze om jezelf minder sociaal op te stellen, maar de invloed van een burn-out op je algehele welzijn, die ook hier zijn uitwerking op heeft. In een sociaal isolement raken, is vervolgens zo gebeurd. Je houdt mensen op afstand en ze blijven dan ook weg.  

Eenzaamheid

In je schulp kruipen en er amper uitkomen, leidt tot eenzaamheid. Je houdt mensen bij je weg en het dagelijkse contact met collega’s is er niet als je in de ziektewet zit. Daar bovenop komt het onbegrepen voelen door je omgeving, dat je je heel eenzaam kunt voelen in die verrekte burn-out. Jij tegen de rest van de wereld. Soms kost het vriendschappen. 

“Tough times never last, tough people do.” (Robert Schuller)

Ook in een liefdesrelatie nergens zin meer in hebben

Niet alleen jouw leven verandert tijdens een burn-out. Je partner heeft even heel iemand anders naast zich op de bank zitten. Stress reageer je voornamelijk af op degenen die je het meest liefhebt. Uiteraard doet dat ook iets met je partner. Het is dan ook heel menselijk dat dit geregeld zorgt voor wederzijdse onbegrip en irritaties. Je partner zal nu voornamelijk de kar trekken als het gaat om het huishouden en al het andere draaiende te houden.

Jij bent even niet de vrolijkerd waar hij of zij leuke dingen mee kan ondernemen. Ook kan het zijn dat diegene minder ruimte voelt om dingen met je te delen, omdat je vooral in je eigen wereld zit. En je libido? Daar hoef je ook weinig van te verwachten. Bij zoveel stress staat je lichaam op de zogenaamde vecht- en vluchtstand, waarbij alle andere overbodige systemen zoals lustbelevingop de achtergrond verdwijnen. Door gebrek aan gelukshormonen, is je seksleven ver te zoeken. Kortom: het is voor allebei niet makkelijk en een eenzame gewaarwording.

Je relaties én jezelf gezond houden tijdens een burn-out 

Je hebt relaties voor even en soms voor het leven. Dat leer je wel met een burn-out. Er zijn mensen die afhaken, maar ook die aan je zijde blijven in tijden dat je minder vrolijk bent. Dat zijn de blijvers die je dicht bij je wilt hebben! 

 Deze tips helpen jou en je relaties in tijden van burn-out: 

  • Deel je gevoelsleven met je directe omgeving. 

Zo komt er begrip en geduld. Je familie, partner en vrienden hebben immers het beste met je voor. 

  • Zonder je niet volledig af.  

Fysiek actief blijven en sociale relaties hebben, zorgen tenslotte voor minder stress. Ga bijvoorbeeld één keer per week zwemmen of wandelen en vraag een goede vriend(in) mee. Zo werk je op een gezonde manier aan je herstel en houd je toch een lijntje op sociaal vlak.  

  • Laat je naasten meer lezen overeen burn-out.  

Verwijs je partner bijvoorbeeld naar dit blog met tips. 

Stress en burn-out coaching

Je leven lang is het hard werken aan de relatie met jezelf. Dit is de basis waar vanuit je ook de beste relaties met anderen aan kan gaan. Heb je een burn-out en kan je hier extra ondersteuning bij gebruiken? Schroom dan niet om te kijken naar het coachingsaanbod van StartValue. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen kan ook.

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Heb je last van eenzaamheid, hoog gevoeligheid? Personeelsproblemen? Of zit je in een conflict? Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.