Corona heeft stressvolle impact op startende werknemers gemaakt. Afgestudeerden die tijdens Corona zijn vastgelopen? Ik kom ze geregeld tegen in mijn praktijk. Diverse oorzaken zorgden ervoor dat hun enthousiasme aan het begin van hun carrière omsloeg naar een bak stress. Meer oog hebben voor deze groep mensen is zeer belangrijk. Het is nog niet te laat! Ook vandaag kan je nog lering hieruit halen en voor een positieve impact zorgen.
Ook na Corona heeft stress veel impact bij afgestudeerden
De coronacrisis heeft een impact gehad en laat nog steeds zijn sporen achter. Zo ook op de werkvloer, waar afgestudeerden sinds hun indiensttreding in deze gekke tijd, hun draai maar niet kunnen vinden en veel stress ervaren.
Een valse start van een veelbelovende carrière
Waar je normaal gesproken onthaald wordt op kantoor en je nieuwe collega’s leert kennen onder het genot van een bak koffie, was dat wel andere koek tijdens Corona. Als net afgestudeerde werd je hoogstwaarschijnlijk in een Zoom meeting gelanceerd en zo geïntroduceerd. De meeste communicatie verliep via een chat. Feeling krijgen met het nieuwe werk zoals dat er normaliter uitzag was hoegenaamd onmogelijk.
Klachten waar deze medewerkers mee worstelen:
- Psychische klachten (angst om te falen, onzekerheid, somberheid)
- Het ervaren van een hoge druk (prestatiedruk, werkdruk)
- Slaapproblemen
Doordat veel klachten samenhangen, heeft het één weer impact op het ander. Voel je een hoge druk om te presteren, dan heeft dit automatisch invloed op je mentale gezondheid. Wordt er enorm veel van iemand verwacht, dat kan dit omslaan in angst om hier niet aan te voldoen. Vervolgens begint het gepieker en kijk je ’s nachts naar het plafond.
Wat de pandemie te maken heeft met de impact van deze stressklachten
Alles verliep anders tijdens Covid, zo ook de indiensttredingen. Dit heeft nog steeds een impact op het dagelijks functioneren van de groep mensen die op een ‘onhandig moment’ aan hun loopbaan begonnen.
Door alle maatregelen werd er een groot beroep gedaan op ieders veerkracht en aanpassingsvermogen, het werk werd anders ingericht. Afgestudeerden belanden midden in deze uitdagingen. Je kan je voorstellen dat het voor hen nog eens extra schakelen was.
Mogelijke oorzaken die bij afgestudeerden voor stress zorg(d)en
- Online gestart
- Niet goed ingewerkt zijn
- Hoge eisen vanuit het management
- Personeelstekort
- Stress op de werkvloer
Bij StartValue komen we nu nog veel onzekerheid, (faal)angst en andere stressklachten tegen bij deze mensen. Het lukt ze niet om mee te komen met alle verwachtingen. Ze twijfelen over hun opleidingskeuze en functie en hun eerste ervaring met een leidinggevende, was vaak die met een kort lontje. Enorm zonde dat deze mensen met veel potentie zo’n valse start hebben gekend. Voor de directie een risico om waardevol personeel te verliezen.
“The most meaningful way to succeed is to help others succeed” (Adam Grant)
Met deze 2 bouwstenen creëer je de juiste basis voor je medewerkers:
Er valt veel te leren van de Corona periode. Daar waar de aandacht op verschillende punten verslapte en wat veel stress veroorzaakte bij personeel, komt nu naar de oppervlakte, een behoorlijke impact. En dat zijn de pijnpunten waar je nu mee aan de slag kunt. Met een solide inwerkbeleid is jouw bedrijf goed voorbereid op de komst van nieuwe medewerkers. Aandacht voor zowel de werkinhoud als voor de persoon die dit gaat uitvoeren, zorgen voor de goede basis die je aan je nieuwe medewerkers wilt geven:
1. Inwerken met alle benodigde informatie en tools
Zorg dat er een “onboarding” programma klaarligt waar je iemand verantwoordelijk voor maakt. Je wilt er immers op kunnen vertrouwen dat de informatie volledig en up to date is. Is er geen collega om iets te vragen, dan wil je dat nieuw personeel een hand out erbij kan pakken, wat zorgt voor een steuntje in de rug. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend maar wanneer zijn de inwerkdocumenten in jouw organisatie voor het laatst vernieuwd? Naast de beschikbaarheid van helpende documenten, is het essentieel om persoonlijk iemand in te werken. Daarbij wil je ook kunnen peilen in hoeverre diegene de opgedane kennis in praktijk toepast, hoeveel tijd het iemand kost en waar diegene tegenaan loopt. Tegelijkertijd voelt de medewerker zich gesteund doordat er iemand meekijkt.
2. Wees altijd betrokken op het personeel
Maak één op één momentjes topprioriteit en plan in het begin wekelijks een gesprek. Verkies een video meeting boven een chatgesprek. Alleen zo kun je echt zien en voelen hoe iemand erbij zit.
Weet vragen als deze voor jezelf te beantwoorden:
- Hoe gaat het met de medewerker, heeft diegene het naar zijn/haar zin?
- Hoe ervaart het personeelslid de werkdruk, de sfeer en de werkinhoud?
- Wat speelt er op de werkvloer dat ook invloed heeft op (nieuwe) medewerkers?
- Hoe functioneert het personeelslid?
- Zit de medewerker op de juiste plek, in de juiste functie?
- Welke feedback heeft de werknemer op de inwerkperiode: wat kan beter?
- Hoe stel ik me als manager op naar mijn personeel?
Door antwoorden te hebben op deze vragen, komen er actiepunten uit waaraan gewerkt kan worden. En dit werk is nooit af! Want blijven investeren in je mensen, is een investering in een gezond bedrijf.
Wil je meer werkplezier en minder impact zoals stress in jouw bedrijf?
Dat veel werknemers werkgeluk verkiezen boven andere zaken, lees je in dit blog met tips voor iedereen om werk leuker te maken. Heb je als leidinggevende de wens om vanuit jouw functie meer impact te hebben? Dan is het Executive Coachingsprogramma een effectieve manier om aan je leiderschapskwaliteiten te werken. Neem contact met ons op als dit je aanspreekt!
Wil je meer lezen, bekijk dan onze blogs.
Over Miranda Hogervorst
Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Heb je last van eenzaamheid, vermijdingsgedrag? Personeelsproblemen? Of ervaar je de impact, stress van de Corona periode? Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.
Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.