Assertiviteit en burn-out wat betekenen deze begrippen en herken jij jezelf hierin? Fijngevoelige, erg sociale mensen die anderen niet willen teleurstellen, komen zichzelf vroeg of laat tegen. In het bijzonder als je geneigd bent hierdoor anderen te pleasen, waardoor je constant over je grenzen gaat. Een grote rode vlag waar je wat mee moet! Vooral als je al tegen de (burn-out) lamp bent aangelopen is assertief worden een essentieel onderdeel van jouw herstelpakket. Het is ook de sleutel naar een gezonder en blijer leven. Lees hier alles over assertiviteit.
Behulpzaam zijn: wanneer schiet je erin door?
Geen assertiviteit tonen; Veel mensen worden blijer van geven dan nemen. Zelfs met cadeautjes, ken je dat? Dat je op pad gaat voor iemand en uren zoekt naar een geschenk die écht bij diegene past. En als de ontvanger er helemaal happy mee is, ben jij dat dus ook. De voldoening die het je geeft om iemand ergens mee te helpen, geeft datzelfde gevoel. Wellicht zoek je zo ook onbewust naar een bevestiging dat je ertoe doet. Deze mooie eigenschap kan dan juist belemmerend uitwerken. In die zin, dat je kan doorslaan in je behulpzaamheid en jezelf helemaal wegcijfert om maar ‘gezien’ te worden. Dan offer je jezelf zodanig op, dat je ongezond bezig bent en je de belangen van anderen prioriteit geeft op de jouwe.
Krijg je sneller een burn-out als je niet assertief bent?
Bij assertiviteit, dan kom je op een respectvolle manier voor jezelf op en bescherm je jezelf door grenzen aan te geven. Hiermee voorkom je dat je overbelast raakt op mentaal en lichamelijk gebied. Het tegenovergestelde van assertiviteit, is sub assertief -ofwel passief- gedrag vertonen. Dit is kenmerkend gedrag voor veel mensen die in een burn-out terecht komen. Dat het zelfdestructief kan werken is dan ook een statement.
Kenmerken van iemand die passief is, zijn:
- Alles maar pikken, niet voor jezelf opkomen;
- Gretig “ja” zeggen, ook als dat betekent dat je je door allerlei bochten moet wringen;
- Bewijsdrang hebben;
- Volgzaam zijn;
- Je eigen grenzen uit het oog verliezen;
- Het liefst jezelf op de achtergrond houden;
- Geen keuzes kunnen maken en anderen om bevestiging vragen;
- Om de haverklap “sorry” zeggen voor dingen waar je je niet voor hoeft te excuseren.
Wat zijn de gevolgen van het altijd maar dienstbaar opstellen?
Wat is de relatie tussen assertiviteit en burn-out? Je langdurig sub assertief opstellen gaat ten koste van jouw geluk en gezondheid, omdat je al een tijdje ‘vergeten’ bent dat die er ook nog toe doen. Je zegt eigenlijk tegen jezelf dat je niet goed genoeg bent en dat straal je van mijlenver uit. Mensen kunnen dan misbruik van jouw goedheid maken. Dit uitputtende gedrag resulteert uiteindelijk in een burn-out.
Ken je dat gevoel, dat als je dus uren naar dat cadeautje hebt gezocht en je na het uitpakken totaal geen waardering merkt? Dat je dan denkt: “Waar heb ik het allemaal voor gedaan?” Hoe harder je je best lijkt te doen, hoe vaker je dergelijke teleurstelling zal ervaren, ook op werk. Die extra lading werk die je elke keer weer hebt opgepakt; het wordt voor lief genomen. Met jouw bewijsdrang vraag je het onmogelijke van jezelf. Door steeds meer te pleasen, verlies je jezelf. Daarbij komt dat je jouw sociale leven en al het andere dat juist zo belangrijk voor jou is, verwaarloost.
‘Wanneer je ja zegt tegen een ander, zorg er dan voor dat je geen nee zegt tegen jezelf’ (Paulo Coelho)
Assertiviteit: een voorwaarde voor goede zelfzorg
Wanneer je de grip verliest over jouw leven, omdat je die vooral laat bepalen door invloeden en verwachtingen van buitenaf, weet je dat het anders moet. Assertief zijn is een must om weer je eigen ruimte in te nemen die noodzakelijk is om gezond en met zelfliefde te leven.
Bij assertiviteit is er balans tussen geven en nemen met respect naar– en oog voor anderen als ook jezelf. Je hoeft je sociale karakter dan ook niet op te geven, maar slechts te beschermen zodat die goede eigenschap niet tegen je keert. Door je zelfverzekerd op te stellen, is men minder geneigd om over jouw grenzen te gaan. Zo dwing je onbewust (zelf)respect af waardoor je kunt zijn wie je écht bent. Hoe je dat doet?
Deze tips & tricks maken je assertief:
- Realiseer wat je waard bent. Werk aan je zelfverzekerdheid en laat zo jouw kracht tot uiting komen. Op deze manier laat je jezelf op een positieve manier zien.
- Respecteer andermans grenzen, terwijl jij de jouwe aangeeft. “Deze taak kan ik vandaag niet meer oppakken, morgen maak ik het helemaal voor je in orde”. Want je gaat nu gewoon niet meer overwerken, heb je net met jezelf afgesproken.
- Luister naar wat een ander te zeggen heeft, maar laat ook jouw stem horen. Durf je mening, kritiek of feedback te geven. Je komt zo voor jouw waarden en belangen op. Je staat immers ook open voor kritiek van anderen, die je positief in ontvangst neemt.
- Hoe negatief iemand ook op je reageert: laat dit gedrag bij deze persoon. Weet dat je net zoveel recht hebt op jouw mening of grenzen, als de ander. Zolang je dit maar respectvol doet. Kalm blijven dus.
Is assertief zijn te leren?
Jazeker! En het is één van de onderdelen binnen ons coachingsaanbod voor mensen die kampen met angsten, onzekerheden en andere stress gerelateerde (burn-out) klachten. Wij kunnen je helpen met assertiviteit en burn-out om jouw kracht en ruimte toe te eigenen en trouw te zijn aan jezelf. Want ook jij bent dat waard! Bij StartValue helpen we je graag op weg naar een gelukkiger (werk)leven. Wil je meer lezen, bekijk dan onze blogs.
Over Miranda Hogervorst
Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Heb je last van vermijdingsgedrag of wil je weer eens werkplezier ervaren? Assertiviteit en burn-out wat is de relatie tussen deze twee begrippen? Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.
Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.