Voel je snel afwijzing of wordt je snel afgewezen of gekwetst? Trek je de afwijzing, kritiek van anderen sterk aan? Heb je de neiging je snel bekritiseerd te voelen, zelfs als het misschien niet zo bedoeld is? En blijf je dagenlang van streek door kritiek of afwijzing, waarbij je een rollercoaster van emoties doorstaat, zoals verdriet, boosheid, wraakgevoelens en machteloosheid? Dan ben je waarschijnlijk bekend met de emotionele achtbaan die dergelijke ervaringen met zich meebrengen. 

Het liefst zou je willen leren hoe je je minder aantrekt van wat anderen zeggen of denken, zodat je je minder snel afgewezen of gekwetst voelt. 

Dit blog verkent waarom je je zo snel afgewezen voelt en waarom je kritiek van anderen zo sterk ter harte neemt. Het behandelt ook de mogelijke gevolgen van deze gevoelens.  

Waarom voel je je snel afgewezen of gekwetst?

Mensen verschillen in de mate waarin ze gevoelig zijn voor afwijzing. Dit hangt vaak samen met hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. Personen met weinig zelfvertrouwen voelen zich doorgaans sneller afgewezen of gekwetst dan degenen met een gezond zelfbeeld. 

Wanneer je weinig vertrouwen hebt in jezelf, leg je de beoordeling van je eigen waarde in handen van anderen. Je hecht meer waarde aan hun oordeel dan aan je eigen mening, wat je kwetsbaarder maakt voor externe kritiek en afwijzing. Dit kan leiden tot angst en onzekerheid en versterkt negatieve gevoelens die je al over jezelf hebt. Vaak is het niet zozeer de kritiek van anderen die je raakt, maar eerder wat jij denkt dat anderen van jou denken. Dit aannemen is echter niet altijd waar. Sterker nog, wanneer je zelfvertrouwen opbouwt, zal het je minder schelen wat anderen van je denken.

Soms wordt gevoeligheid voor afwijzing ook gevoed door onverwerkte emoties uit het verleden, voortkomend uit gebeurtenissen die indruk op je hebben gemaakt toen je nog jong was.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je als kind een keer bent vergeten door je ouders opgehaald te worden na een voetbalwedstrijd. Wanneer mensen in je latere leven niet op komen dagen voor afspraken, kan deze oude pijn getriggerd worden. Naarmate dit vaker gebeurt, kan de herinnering aan de eenzame weg terug naar huis in de regen en het gevoel niet gezien te worden, weer opkomen.

Verlangen naar erkenning en waardering

Het gevoel van afgewezen of gekwetst zijn heeft vaak te maken met de diepgewortelde menselijke behoefte om gezien, gewaardeerd en geaccepteerd te worden door iedereen. We verwachten vaak dat anderen aan deze behoeften voldoen, en we raken teleurgesteld als dit niet gebeurt. In reactie op deze teleurstelling proberen we vaak nog harder ons best te doen om deze verlangens te vervullen. Dit kan zich uiten in destructief gedrag, zoals perfectionisme, overmatig hard werken, of overmatig bezig zijn met je dierbaren te behagen. Gedrag dat ons als kinderen hielp, kan ons nu echter in de weg zitten. 

Terwijl we hoge verwachtingen hebben van alle mensen in onze omgeving op het gebied van erkenning en acceptatie, zijn we zelf vaak niet in staat om onszelf te zien, waarderen, en accepteren. We vragen van anderen wat we zelf niet kunnen geven. Het draait om zelfliefde, zelfwaardering, en zelfacceptatie. Wanneer we beseffen dat we hierin tekortschieten, zetten we al een belangrijke stap vooruit. 

“Your only limit is you.”

Gevolgen van het snel afgewezen of gekwetst voelen

Het snel afgewezen of gekwetst voelen kan diverse negatieve gevolgen hebben. Vaak leidt dit tot vermijdingsgedrag om het risico van afwijzing te minimaliseren. Dit gedrag kan resulteren in het niet volledig jezelf kunnen zijn. 

Dit vermijdingsgedrag kan onder andere leiden tot: 

  1. Doen wat iedereen van je verwacht.
  2. Niet je authentieke zelf zijn uit angst dat je niet goed genoeg bent.
  3. Geen initiatief nemen in relaties of vriendschappen om afwijzing te voorkomen.
  4. Je eigen mening verbergen of zelfs geen mening hebben.
  5. Niet voor jezelf opkomen in werk en persoonlijk leven.
  6. Je verbergen en niet jezelf laten zien.
  7. Geen nieuwe ideeën inbrengen op je werk.
  8. Geen verzoeken doen of je behoeften uiten.
  9. Niet delen wat je leuk vindt, uit angst dat je omgeving het niet interesseert.
  10. Geen nieuwe vriendschappen aangaan of nieuwe activiteiten ondernemen.
  11. Geen sollicitaties doen voor andere banen.
  12. Terughoudend zijn in groeps- of sociale situaties.
  13. Iedereen en alles veroordelen of zelfkritiek hebben.

Dit gedrag kan resulteren in een vicieuze cirkel van isolatie en kan je persoonlijke groei belemmeren, omdat je binnen je comfortzone blijft. Je vermijdt bepaalde ervaringen om afwijzing en kritiek te voorkomen. In werkelijkheid ontwijk je echter veel meer dan je denkt.

De schaamte van het gevoel niet goed genoeg te zijn

Het snel afgewezen of gekwetst voelen gaat vaak hand in hand met schaamte, een verlammende emotie die optreedt wanneer je jezelf als niet goed genoeg beschouwt. Schaamte gaat gepaard met een negatief zelfbeeld en zelfkritiek. Om aan alle verwachtingen van iedereen te voldoen, passen we ons aan en proberen we een beeld van onszelf te creëren dat perfect, foutloos en behulpzaam is. Dit gedrag kan echter leiden tot constante stress, overspannenheid, burn-out of depressie, aangezien we onszelf voortdurend onder druk zetten om aan deze ideale normen te voldoen.

Coaching nodig bij afwijzing?

Dit blog heeft de oorzaken en gevolgen van deze gevoelens onderzocht, met als doel het bieden van inzicht en bewustwording. Het kan helpen bij het doorbreken van patronen die leiden tot het vermijden van ervaringen uit angst voor afwijzing, en het stimuleren van zelfliefde en zelfwaardering als middel om deze gevoelens te overwinnen.  Voel jij je vaak afgewezen? Heb je behoefte hebt aan persoonlijke coaching om beter om te gaan met gevoelens van afwijzing doormiddel van het vergroten van je zelfliefde en zelfwaardering? Neem dan contact ons op via de website. Of kijk naar ons coachingsaanbod.  

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Heb je last van eenzaamheid, hoog gevoeligheid? Personeelsproblemen? Of zit je in een conflict? Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.