Autonomie; we willen ons allemaal vrij voelen in wie we zijn en de keuzes die we maken, zonder dat we daarin geremd worden door de buitenwereld. Bovendien is autonoom zijn superbelangrijk voor ieders persoonlijke ontwikkeling en mentale gezondheid. En niet onbelangrijk: het leidt tot betere werkresultaten. Meer hierover in dit blog over autonomie en burn-out. 

Wat autonomie is en wat het met je doet

Autonomie betekent letterlijk ‘eigen wetten opleggend’ en is een vorm van onafhankelijkheid.  

 Autonoom zijn omvat het vermogen om: 

  1. Eigen keuzes en beslissingen te maken. 
  2. Je niet te laten beïnvloeden door andermans mening. 
  3. Verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen acties en gedrag. 
  4. Zelfstandig te functioneren zonder overmatige invloed van buitenaf. 
  5. Andermans keuzes te respecteren en erkennen. 
  6. Jezelf en anderen te vertrouwen in het onafhankelijk handelen. 
  7. Werkzaamheden te delegeren. 

Zie het als een energiebron. Je gaat ‘aanstaan’ als je vanuit jouw kunde, passie en potenties je werk kan doen en daarin een stuk vrijheid hebt hier invulling aan te geven. Wanneer je voelt dat je binnen bepaalde kaders beslissingen mag maken, omdat jij denkt (weet) dat dit de juiste zijn, dan ben je ook niet makkelijk uit het veld te slaan. Je vertrouwt immers op jouw expertise en weet wat je in huis hebt.  

Een tekort aan autonomie geeft een burn-out meer de kans

Zonder werkprocessen en regelgeving zou het een grote chaos zijn op werk. We hebben ze dan ook nodig om te weten wat er verwacht wordt en om allemaal op één lijn met elkaar te zitten. Het zit hem in de ruimte die iemand nodig heeft om binnen die werkkaders zijn of haar ‘beste ik’ te laten zien. We horen niet voor niks wel eens de opmerking: “Ga eens uit mijn aura”. Ook als het gaat om autonoom zijn, heeft een mens die eigen ruimte nodig. Het is gezond en draagt bij aan het uitdragen van jouw ‘unieke ik’ en jouw potentieel.

Wanneer er geen ruimte is voor autonomie, wordt de ruimte om een burn-out te krijgen wel groter.  

 Als medewerker krijg je bij een gebrek aan autonomie het gevoel dat: 

… je niet serieus genomen wordt 

… niet al jouw kwaliteiten tot uiting komen 

… het management onvoldoende vertrouwen heeft in jouw kunnen 

… je niet meetelt, jouw mening er niet mag zijn 

… je beperkt wordt en zo niet kan groeien in jouw ontwikkeling 

‘Control leads to compliance; autonomy leads to engagement’ (Daniel H. Pink)

Voordelen van autonomie op de werkvloer

Autonome medewerkers zijn hard nodig om een organisatie optimaal te laten draaien.  

Dit is waarom:

Het draagt bij aan het welzijn & zelfontwikkeling

Onderzoek heeft al bewezen dat er verband is tussen iemands welzijn, autonomie en competenties. Autonomie en competenties worden ook wel als de twee basisbehoeften van de mens gezien. Krijg je de ruimte om zelf keuzes te maken binnen jouw functie, dan komen jouw vaardigheden tot bloei die je zo verder kan ontwikkelen. Niet zo heel raar dat als je ‘de beste versie van jezelf’ mag laten zien, het je gezond houdt. 

Vergroot zelfvertrouwen en oordeelsvermogen

Doen waar je goed in bent en het vertrouwen hiervoor krijgen van je manager: dat doet je zelfvertrouwen natuurlijk goed. Zelf beslissingen maken en ook de verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen hiervan, maakt dat je meer nadenkt over elke stap die je zet. Je kan onderbouwen waarom je wat besluit, wat zorgt voor meer vertrouwen in jouw eigen oordeel 

Meer werkplezier – minder stress

Een functie bekleden waar je voldoening uit haalt en waar jouw competenties tot uiting mogen komen, brengt iedereen meer werkgeluk. Autonomie is dan ook niet weg te denken om met plezier, betrokkenheid en motivatie je werk te doen. Zelf de regie hebben en houden over je (werk)leven, geeft minder stress en kan een burn-out voorkomen.  

Het vergroot de creativiteit

Vrijheid krijgen in het uitvoeren van het werk, betekent dat je niet alleen maar de regeltjes binnen een werkproces moet opvolgen, maar dat je juist zelf aan het denken gezet wordt. Dit resulteert in meer creativiteit, waardoor je met hele innovatieve ideeën kunt komen die het werk ten goede komen. 

Productiever en betere resultaten

Autonomie maakt dat iemand meer gefocust is op prestaties en taakgerichter, kritischer te werk gaat. Die vrijheid die je krijgt om goede resultaten te halen, wil je immers effectief benutten. Je wilt laten zien dat je het kan en dat je met jouw kwaliteiten ook goed werk levert. Het resulteert dan ook in meer productiviteit. Autonoom zijn komt dus ook ten goede van de organisatie.  

Vijf snelle tips om autonoom werken te bevorderen

Zie je als manager of medewerker liefst meer autonomie op de werkvloer? Dan zijn dit mooie onderwerpen om te bespreken en overwegen: 

  1. Delegeer minder, vertrouw op zelfsturing 
  2. Wees flexibel in werktijden 
  3. Laat medewerkers zelf bepalen waar ze werken (remote of op kantoor) 
  4. Betrek personeel meer bij knelpunten en besluiten  
  5. Laat medewerkers zelf hun werk indelen, zolang het werk goed gedaan wordt en op tijd afkomt 

Wil je meer autonomie in je leven?

Merk je dat je ongelukkig wordt van je werk en eigenlijk de regie over je leven mist? Je tegen een burn-out aan zit en niet weet hoe jij de kracht in jezelf moet (terug)vinden? Lees hier wat wij van StartValue voor je kunnen betekenen, want wij willen dat iedereen leeft met Lef! 

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Heb je last van eenzaamheid, slaapgebrek, wat is persoonlijk leiderschap? Personeelsproblemen? Wat is autonomie? Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur , het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.