Jouw hoog gevoeligheid kan een toegevoegde waarde zijn in je werk, of je nu voor jezelf werkt of voor een ander. Toch kom ik tijdens de coaching regelmatig mensen tegen die ook last ervaren van hun hoog gevoeligheid tijdens het werk. In dit blog geef ik tips hoe jij jouw hoog gevoeligheid in kunt zetten als professionele kwaliteit en wat je kunt doen wanneer je last hebt van jouw hoog gevoeligheid.

Wat is hoog gevoeligheid

Circa 15-20% van de bevolking is hoog gevoelig. Mensen die hoog gevoelig zijn merken vaak subtiele details op die anderen misschien over het hoofd zien, ze hebben een diepere emotionele reactie op situaties en ervaren vaak intensere gevoelens. Prikkels worden vaak sterker ervaren. Hoog gevoeligheid is geen stoornis maar een aangeboren karaktertrek die bij sommige mensen meer uitgesproken is dan bij anderen.

Kenmerken van hoog gevoelige mensen kunnen onder andere zijn:

  • Diepgaande verwerking: Ze verwerken informatie diepgaander en denken vaak langer na over dingen;
  • Prikkels intenser ervaren: Ze kunnen gevoelig zijn voor licht, geluid, geuren maar ook ‘ontastbare’ prikkels zoals sfeer en de gemoedstoestand van anderen;
  • Intensere emoties: Ze ervaren emoties sterker en kunnen gemakkelijker overweldigd worden door stress en emoties;
  • Empathie: Ze zijn vaak empathisch en voelen sterk mee met de emoties van anderen;
  • Behoefte aan rust: Ze hebben regelmatig behoefte aan tijd alleen doorbrengen om overprikkeling te voorkomen;
  • Diepere reflectie: Ze denken vaak diep na over het leven, relaties en de wereld om hen heen.

Hoog gevoeligheid kan zowel positieve als uitdagende aspecten hebben. Sommige mensen vinden het een waardevolle eigenschap omdat het hen in staat stelt diepere relaties aan te gaan en creatief te zijn, terwijl anderen het als een last kunnen ervaren vanwege de overweldigende prikkels.

Hoog gevoeligheid als kwaliteit tijdens het werk

Het is belangrijk om te erkennen dat hoog gevoeligheid een kracht kan zijn in je werk. Het kan helpen om deze eigenschap te omarmen en te benutten in je professionele leven. Jouw hoog gevoeligheid kun je gebruiken als waardevolle kwaliteit tijdens het werk!

Hoog gevoelige mensen zijn vaak empathisch en in staat om zich in te leven in de gevoelens en behoeften van anderen. Dit maakt hen uitstekende teamspelers en collega’s die goed kunnen samenwerken en conflicten kunnen helpen oplossen. Doordat hoog gevoelige mensen vaak diepgaand nadenken over situaties, kunnen ze creatieve goed doordachte oplossingen bedenken voor complexe problemen.
Hoog gevoelige mensen merken vaak subtiele details op die anderen misschien over het hoofd zien. Ze hebben vaak inzicht in complexe situaties doordat ze deze vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken en diepgaand kunnen analyseren. Dit kan helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen. Door hun diepe verwerking en reflectie kunnen zij creatieve ideeën genereren en originele benaderingen vinden voor zakelijke uitdagingen.
Hoog gevoeligheid kan ook een troef zijn voor leiders, omdat het hen in staat stelt om empathisch leiderschap te tonen, waarbij ze de behoeften en gevoelens van hun team begrijpen en effectieve beslissingen nemen die het welzijn van hun medewerkers bevorderen.  

 

Door je bewust te zijn van je hoog gevoeligheid en de positieve aspecten ervan te benutten kun je niet alleen succesvoller zijn in je werk, maar ook bijdragen aan een positieve werkomgeving. 

“Moed betekent je angst voelen en toch je hart durven te volgen.”

Wat als je je hoog gevoeligheid als last ervaart tijdens het werk?

Wanneer jij last ervaart van je hoog gevoeligheid tijdens het werk heb je waarschijnlijk moeite met het omgaan en verwerken van verschillende prikkels. Dit kan heel vermoeiend zijn! Daarom is het belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen jouw hoog gevoeligheid en je professionele verantwoordelijkheden.  

 

Hieronder geef ik een aantal tips die je hierbij kunnen helpen:

Zelfbewustzijn ontwikkelen: Leer jezelf goed kennen en weet wat jouw triggers zijn op het werk. Wanneer je weet waardoor je je overprikkeld voelt kun je hier wellicht iets aan veranderen. Ervaar jij last van de radio die de hele dag aan staat? Of is het misschien die collega die iedere dag aan het klagen is.

  • Communicatie: Praat over je hoog gevoeligheid. Wanneer anderen op de hoogte zijn van jouw hoog gevoeligheid kunnen ze meer rekening houden met jouw behoeften.
  • Pauzes nemen: Neem regelmatig korte pauzes om even tot rust te komen en je gedachtes te ordenen. Zelfs een paar minuten wandelen of diep ademhalen kan helpen.
  • Grenzen stellen: Leer ‘nee’ te zeggen als je merkt dat je te veel verantwoordelijkheden op je neemt. Stel duidelijke grenzen om je energie te behouden.
  • Onderprikkeling en overprikkeling: Zorg voor een juiste balans tussen onderprikkeling en overprikkeling. Ook onderprikkeling kan een stressreactie in je lijf oproepen. Hierdoor denk je misschien dat je overprikkeld bent terwijl je eigenlijk onderprikkeld bent. Zorg dus voor kwalitatieve prikkels waar jij voldoening uit haalt. Doe werk waar jij blij van wordt en voldoening uit haalt.

Prikkels minder sterk binnen laten komen

Hoog gevoelige mensen pikken vaak veel (energie) op van hun omgeving. Ze zijn vaak meer op hun omgeving gericht dan op zichzelf. Wanneer je je aandacht en focus meer op jezelf legt zullen prikkels van buitenaf minder sterk binnenkomen. Zorg er dus altijd voor om even contact te maken met jezelf. Ervaar hoe je op je stoel zit. Voel je voeten op de grond. Voel je ademhaling. Wees je bewust van je eigen gevoelens en gedachtes. Wanneer je dit ieder uur even doet zal je merken dat prikkels van buitenaf minder sterk binnen zullen komen. 

Ook visualisatie is een krachtig hulpmiddel om prikkels en energie van anderen minder sterk binnen te laten komen. Visualiseer bijvoorbeeld dat je een volumeknop op je lijf hebt die je zachter draait op het moment dat er veel prikkels zijn. Je kan ook visualiseren dat je een beschermde jas aan hebt die de prikkels waar jij last van hebt niet binnen laat. Kies iets wat past bij jou.  

Een visualisatie die helpend is bij overprikkeling

Ga stevig staan met beide voeten stevig op de grond. Adem diep in en langzaam uit. Sluit je ogen. Je visualiseert dat je onder een douche staat. Het water stroomt van boven naar beneden over je heen en door je heen. Het water spoelt je helemaal schoon. Alles wat jij vandaag in je opgenomen hebt en wat jou niet meer dient verdwijnt via je voeten de aarde weer in. Je voelt je steeds schoner worden. Wanneer je helemaal opgeschoond bent voeden de druppels van de douche je met krachtige energie. Je voelt dat je weer helemaal opgeladen wordt. Adem daarna nog eens diep door je neus in en adem langzaam door je mond uit. Open daarna je ogen. 

 Klinkt dit te zweverig voor je? Je kan ook een krachtige zin uitspreken; “Ik geef alles wat niet van mij is en wat mij niet dient terug, en ik haal alle energie die van mij is terug naar mij”. 

Behoefte aan coaching bij hoog gevoeligheid?

Bij StartValue hebben we een breed coachingsaanbod, zodat we passende coaching kunnen geven in hetgeen waar jij tegenaan loopt. Je kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen om samen naar de mogelijkheden te kijken!

Wil je meer lezen, bekijk dan onze blogs.

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Heb je last van eenzaamheid, hoog gevoeligheid? Personeelsproblemen? Of zit je in een conflict? Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.