Het hebben van een paniekaanval is een beangstigende ervaring, die juist voortkomt uit angst. De kunst is om je angsten in de ogen te kijken. Want angst kan je belemmeren in je functioneren, je groei en het vertrouwen in jezelf. In deze blogs tips bij een paniekaanval en hoe je met vertrouwen je angstgevoelens verslaat.
Hoe je een paniekaanval herkent
Bij een paniekaanval word je zodanig overvallen door angstgevoelens, dat jouw hele systeem van slag raakt. Zo kan ineens de menigte mensen waarin je loopt ´op je afkomen´, voel je je verlamd op het werk en lijk je alle controle te verliezen. Het zweet breekt je uit, je voelt je hart in je keel en je krijgt het benauwd. Het enige wat je wil is ´wegwezen´. Zo´n paniekaanval kan je het idee geven dat je gek aan het worden bent.
In werkelijkheid pikt jouw lichaam jouw angst haarfijn op, waardoor je ook symptomen ervaart als:
- Misselijkheid;
- Duizeligheid;
- Hartkloppingen of pijn op de borst;
- Trillen op je benen;
- Opvliegers of koude rillingen;
- Happen naar adem.
Bij een dreiging van gevaar wordt namelijk jouw lichaam in de opperste staat van paraatheid gebracht om te vluchten of vechten. Jouw lichaam moet hiervoor hard werken en dat merk je aan de klachten die je tijdens zo´n moment van paniek ervaart. Het kan zelfs zorgen voor hyperventilatie, doordat je sneller gaat ademen. De paniekaanval op zich kan zo beangstigend zijn, waardoor je angstiger wordt en de paniekaanval intenser.
Paniekstoornis: wanneer angst je leven beheerst
Als je veelvuldig een paniekaanval krijgt, kan dit uitmonden in een paniekstoornis. Bij een paniekstoornis is hulp nodig van een psycholoog. Als je bijvoorbeeld op straat of in een metro een paniekaanval kreeg, ben je bang dat dit weer gebeurt. Voor je het weet vermijd je bepaalde situaties, om een volgende aanval te voorkomen. Je durft de metro niet meer in en ziet het niet zitten om ergens waar veel mensen zijn af te spreken. Hierdoor kan het zijn dat je jezelf steeds meer afsluit van de buitenwereld en zelfs straatvrees of een depressie ontwikkelt.
Jouw angst kan de regie van jouw leven hebben overgenomen. Hierdoor ontneem je jezelf de vrijheid om te doen wat je echt zou willen en te leven vanuit jouw innerlijke kracht. En waar die kracht vandaan komt? Vanuit vertrouwen en leren loslaten.
Pak de regie over je leven terug
Laat ik je alvast geruststellen met het feit dat er vaak geen aanleiding is voor een paniekaanval. Het zijn de negatieve gedachten die jij aanneemt als waar zodat die daarna worden omgezet in angst. Neem vliegangst als voorbeeld. Het is de veiligste manier van reizen en toch kunnen mensen die vliegangst hebben enorm in paniek raken tijdens een relaxte vlucht waar niks aan de hand is. Als je maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dat je neerstort, ga je het geloven waardoor je lichaam reageert op het gevaar dat er niet is. Heb je vertrouwen in de piloot en zijn wens om ’s avonds weer veilig bij zijn gezin thuis te zijn, dan kan je het beter relativeren. Controle uit handen geven en leren loslaten is hierbij essentieel. Dat kan pas als je jezelf losweekt van angstgevoelens.
"De aarde is veilig als wij ons van binnen veilig voelen" (Tchich Nhat Hanh)
6 tips om een paniekaanval en stress tegen te gaan:
1 Mediteer dagelijks
Dit is de manier om naar binnen te keren, in contact te komen met jezelf. Al het andere doet er even niet toe. Hoe vaker je mediteert, hoe meer ontspannen je wordt en hoe dichter je bij jouw bron komt te staan. Die bron die je vertrouwen en energie geeft om dat te doen wat goed voelt.
2 Adem bewust
Dit leer je ook met mediteren of yoga. Er zijn simpele oefeningen om tijdens momenten van stress je op je ademhaling te concentreren, om niet in de paniek te schieten. Vind de oefening die jou het meeste aanstaat, zodat je die er vaker bij pakt en het een gewoonte wordt.
3 Plan een rustig dagje in
Laat (social) media en je mobiel voor wat het is. Breng tijd door in de natuur. Neem een ´bewuste douche´. Terwijl jij je afspoelt, spoel je in gedachten je zorgen weg. Zo komt er ruimte vrij voor positieve energie en laad je jezelf op.
4 Zet je zorgen en hersenspinsels op papier
Ben je erg nerveus en krijg je je gedachten maar niet stil? Zet ze op papier. Het kan helpen je gedachten te sussen en tegelijkertijd helder te krijgen wat je het meeste dwars zit. Een dagboek kan waardevol zijn als je wilt werken aan je angsten.
5 Slaap op tijd
Slaap op tijd! Slapen is helend! Het is een uitstekende manier om je hoofd te legen. Zorg dus dat je genoeg nachtrust pakt en niet te laat gaat slapen.
6 Wees voorzichtig met alcohol of cafeïne
Een wijntje of koffie kunnen jouw onrust extra versterken. Als je angstig bent is het af te raden om dit te consumeren omdat het net genoeg kan zijn om je aan een paniekaanval te helpen.
Hulp nodig bij het omgaan met paniekaanvallen en angstgevoelens?
Heb jij regelmatig last van paniekaanvallen? Praat erover met mensen uit je omgeving. Het is belangrijk om hulp te zoeken, zodat het niet langer je leven bepaalt. Bij StartValue coachen wij mensen met angstgevoelens en gaan we aan de slag om deze de baas te zijn. Zorg dat je de juiste begeleiding en advies krijgt. Bij paniekaanvallen en angstgevoelens kan StartValue jou coachen op weg naar herstel. Wil je meer lezen, bekijk dan onze blogs.
Over Miranda Hogervorst
Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Heb je last van paniekaanvallen? Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.
Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.