Rouw

In onze samenleving is rouw een onvermijdelijk onderdeel van het menselijk bestaan. Het verlies van een geliefde, een baan, gezondheid of een ander significant aspect van ons leven kan diepgaande emotionele reacties veroorzaken. Het navigeren door rouw is een complex proces dat vaak gepaard gaat met verdriet, verwarring en zelfs angst. 

Rouw is een complex en individueel proces dat mensen doormaken als reactie op verlies. Hoewel er geen strikte regels zijn voor hoe rouw verloopt, hebben onderzoekers en experts in de loop der jaren verschillende modellen ontwikkeld om de verschillende fasen of aspecten van rouw te beschrijven. Een van de meest bekende modellen is het model van Elisabeth Kübler-Ross, dat vijf fasen van rouw identificeert: 

Ontkenning:

In deze fase kunnen mensen de realiteit van het verlies niet volledig accepteren. Ze kunnen zich afsluiten voor de pijnlijke emoties door te ontkennen dat het verlies heeft plaatsgevonden. Dit kan een tijdelijke manier zijn om met de schok van het verlies om te gaan.

Woede:

Na de ontkenning kan woede naar voren komen. Mensen kunnen boosheid voelen naar anderen, naar zichzelf, naar de situatie of zelfs naar hogere machten. Deze woede kan variëren van mild tot intens en kan gericht zijn op verschillende aspecten van het verlies.

Onderhandeling:

In deze fase proberen mensen vaak betekenis te geven aan het verlies en proberen ze te onderhandelen om de situatie te veranderen. Dit kan gepaard gaan met gedachten als “Als ik dit had gedaan…” of “Als dit niet was gebeurd…”.

Depressie:

Na het besef dat onderhandelingen het verlies niet kunnen terugdraaien, kan een gevoel van diepe verdrietigheid en hopeloosheid optreden. Mensen kunnen zich terugtrekken, zich leeg voelen en moeite hebben om interesse te tonen in de dingen die hun eerder vreugde brachten.

Aanvaarding:

Uiteindelijk, in de laatste fase van rouw, komen mensen tot aanvaarding van de realiteit van het verlies. Dit betekent niet noodzakelijk dat ze het leuk vinden of ermee akkoord gaan, maar eerder dat ze bereid zijn om de realiteit te aanvaarden en zich aan te passen aan een leven met het verlies.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen alle fasen doorloopt of in dezelfde volgorde. Sommige mensen kunnen heen en weer gaan tussen verschillende fasen, terwijl anderen misschien bepaalde fasen overslaan. Rouw is een individueel proces en het is belangrijk om jezelf en anderen de ruimte te geven om op hun eigen manier te rouwen. 

Over rouw is er veel geschreven en veel te vinden. Hoe zit het nu met rouw en werken, daar wil ik bij deze blog dieper op in gaan.  

‘het is oké om hulp te vragen als je het nodig hebt’

Werken tijdens een rouwproces

In een tijd van rouw kan het echter nodig zijn om door te blijven werken, hetzij vanwege financiële verplichtingen, het behoud van routine, of simpelweg om afleiding te vinden. Maar hoe doe je dit? 

Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

Communiceer met je werkgever en collega’s:

Open communicatie is essentieel. Vertel je werkgever over je situatie en bespreek mogelijke aanpassingen die je werklast kunnen verlichten. Informeer ook je directe collega’s, zodat ze begrip kunnen tonen en je kunnen ondersteunen indien nodig.

Stel grenzen:

Geef jezelf toestemming om grenzen te stellen. Dit kan betekenen dat je bepaalde taken delegeert, deadlines verschuift of zelfs tijdelijk minder uren werkt. Luister naar jezelf en geef toe aan rust als dat nodig is.

Neem pauzes:

Tijdens een rouwproces is het belangrijk om momenten van rust in te bouwen. Neem regelmatig pauzes gedurende de werkdag om even tot jezelf te komen, te mediteren of een korte wandeling te maken. Dit kan helpen om je gedachten te verzetten en je energie op te laden.

Zoek steun:

Zoek steun bij vrienden, familie of een professionele therapeut. Het delen van je gevoelens kan enorm helpen bij het verwerken van verdriet.

Pas self-care toe:

Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Probeer gezond te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen. Daarnaast kunnen activiteiten zoals journaling, yoga of mindfulness je helpen om je emoties te verwerken en stress te verminderen. 

Verwachtingen bijstellen:

Wees flexibel met jezelf en je verwachtingen. Begrijp dat je misschien niet altijd op je best zult presteren en dat is oké. Sta jezelf toe om te rouwen en wees geduldig met jezelf tijdens dit proces. 

Maak gebruik van ondersteunende bronnen op het werk:

Sommige werkgevers bieden ondersteunende programma’s aan voor werknemers die door een moeilijke periode gaan, zoals rouwverlof, counseling of flexibele werktijden. Informeer bij de HR-afdeling of er dergelijke bronnen beschikbaar zijn waar je gebruik van kunt maken. 

Vergeet niet om jezelf te belonen:

Beloon jezelf voor kleine successen, hoe klein ze ook lijken. Dit kan helpen om positieve emoties te versterken en je motivatie hoog te houden.

Rouw en persoonlijke coaching

Onthoud dat rouwen een individueel proces is en dat er geen vaste regels zijn voor hoe je ermee om moet gaan. Luister naar jezelf, geef jezelf de tijd die je nodig hebt en wees vriendelijk voor jezelf gedurende dit proces. En vergeet niet, het is oké om hulp te vragen als je het nodig hebt. 
Heb je behoefte hebt aan persoonlijke coaching? Neem dan contact ons op via de website. Of kijk naar onscoachingsaanbod.   

Over Miranda Hogervorst

StartValue staat klaar om individuen en teams te ondersteunen bij stress, angst, burn-out, loopbaanvraagstukken en organisatievraagstukken. Met ruim 27 jaar ervaring heb ik een passie ontwikkeld voor menselijke ontwikkeling. Mijn aanpak is gebaseerd op empathie, luisteren en reflectie. Ik ben trots op onze kernwaarden van betrokkenheid, kwaliteit en autonomie.

Ik ben begonnen als jobcoach en later doorgegroeid tot directeur-bestuurder. Dankzij mijn levenservaring en werkervaring maak ik gemakkelijk verbinding op alle niveaus en ga ik ingewikkelde vraagstukken niet uit de weg. Het is mijn missie om mensen te coachen bij het overwinnen van stress, angsten en burn-out zodat zij meer vrijheid en blijheid ervaren.