Een burn-out komt niet spontaan bij je aangewaaid, al voelt dat op dat moment wel zo. Het is meestal pas achteraf dat je beseft dat het al heel lang niet zo goed met je ging. Voordat de roofbouw die je lange tijd op je lichaam en geest pleegt daadwerkelijk inslaat totdat je niks meer kan, gaat er heel wat aan vooraf. Lees hier meer over de fases van een burn-out. 

12 fases van een burn-out: in welke zit jij?

Een burn-out is onder te verdelen in twaalf stadia. Hoe meer stadia je doorlopen hebt, hoe dichter je bij een burn-out komt. Je kan het zien als een heel slecht stappenplan om in een burn-out te komen. Gebruik hem daarentegen als een inzicht gevende lijst waarin je herkent in welke fase je zit. Heb je alle fases al doorleefd en zit je midden in een burn-out? Dan kun je de zere vinger leggen op waar het fout is gegaan. Hierdoor kan je werken aan een gezondere versie van jezelf. 

Fase 1: Bewijsdrang hebben

Wat anderen van jou vinden is voor jou heel belangrijk en je wilt dat iedereen trots op je is. Je wilt aan hun verwachtingen voldoen en liefst nog een graadje hoger. Dit is voor jou een beweegreden om op een ongezonde manier jezelf te willen bewijzen. Presteren, presteren, presteren…  

Fase 2: Steeds harder werken 

Bewijsdrang gaat veelal gepaard met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zo stort je je nog eens extra in het werk. Vooral als je een baan hebt waar de werkdruk hoog ligt en het werk nooit af is. In plaats van afgeremd te worden, ga je alsmaar over je grenzen heen en zeg je ja tegen meer- en overwerk. 

Fase 3: Jezelf verwaarlozen 

Telkens je werk op de eerste plaats zetten, maakt dat je geen energie meer over hebt voor jouw behoeften. Een goede nachtrust, eetpatroon en je sociale leven komen steeds meer op de achtergrond. Je begint jezelf te verwaarlozen. 

Fase 4: Onaangename gevoelens verdringen 

Signalen die jou proberen te waarschuwen dat het niet goed met je gaat, probeer je te negeren. Het ongemakkelijke gevoel dat je ervaart resulteert in paniek en opgejaagdheid met een slechte nachtrust als gevolg. Die vicieuze cirkel. 

Fase 5: Geen aandacht meer hebben voor wat belangrijk is 

Je slokt jezelf zo op in werk, dat je geen oog meer hebt voor zaken waar jouw hart van gaat stralen. Ontspannende activiteiten en het hebben van quality time met mensen waar je van houdt bijvoorbeeld. Je verkiest werk boven je privéleven en leeft niet het leven volgens jouw verlangens.  

Fase 6: Ontkennen dat het aan jou ligt 

In deze ontkenningsfase stel je je anders op dan je omgeving van jou gewend is. Niet zo gek als je in voorgaande stadia ziet hoe je jezelf tekort hebt gedaan. Dat doet wat met je. Alleen wil je dat in dit stadium niet inzien en geef je vooral de werkdruk de schuld.  

“Burn-out is what happens when you try to avoid being human for too long" (Michael Gungor)

Fase 7: In een sociaal isolement belanden 

Je bent steeds meer op jezelf nu je de laatste tijd er amper een sociaal leven op na houdt. Vrienden blijven niet eeuwig aan je vragen of je nog tijd voor ze hebt. Zo trek je jezelf steeds meer terug en zoekt naar een manier van rust pakken. Het is dan makkelijk om naar slaaptabletten of wat glaasjes wijn te grijpen. 

Fase 8: Niet meer jezelf zijn

Jouw omgeving merkt op dat je je anders gedraagt en spreken hun zorgen uit. Je bent onrustig, wordt sneller boos of paniekerig. Zelf besef je het niet omdat je ver van jezelf af bent komen te staan en meer in je hoofd zit dan in je gevoel.  

Fase 9: Je verloren voelen 

Je bent jezelf kwijt en voelt jezelf hopeloos. Niks kan je meer goed doen in je ogen en je hebt moeite met presteren. De verbinding met jezelf ben je kwijt waardoor je ook niet meer weet waar jouw behoeften liggen. Je weet niet meer wat je met jezelf aan moet. 

Fase 10: Een leegte voelen vanbinnen 

Jezelf begrijpen doe je nauwelijks en je voelt je niet begrepen door de buitenwereld, wat zorgt voor een eenzaam gevoel. Die wil je opvullen. Zodoende probeer je afleiding te zoeken in overmatige, ongezonde activiteiten. Het kan zijn dat je je bijvoorbeeld richt op veel seks, alcohol- en medicatiegebruik.  

Fase 11: Somberheid 

Je weet het allemaal niet meer. Je bent vaker moe en down. Jouw onzekerheid neemt de overhand waardoor je besluiteloos bent en je de toekomst steeds somberder inziet.

Fase 12: Burn out 

Je lichaam werkt niet meer mee en geeft allerlei klachten. De volledige uitputting is merkbaar, ook op mentaal gebied. In deze fase kan je niet anders dan aanvaarden dat je een burn-out hebt en hulp moet zoeken.  

Hoe zorg ik beter voor mezelf? 

Geven deze fases van een burn-out herkenning? Bij StartValue kunnen we je verder helpen. Met onze coaching kijken we samen naar valkuilen die je in de toekomst niet meer voor jezelf wilt graven. We bouwen aan de krachtige versie van jezelf waarbij je luistert naar je hartsverlangen. Ons volledige aanbod lees je hier. Wil je meer lezen, bekijk dan onze blogs.

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken.  Wat zijn de stadia van een burn-out. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.