Een aanpak die minder stress belooft, is die van mindfulness. Maar wat houdt mindfulness nou precies in en wat heb je er daadwerkelijk aan? De positieve onderzoeksresultaten liegen er niet om en het is dan ook een methodiek die we bij StartValue van harte aanbevelen. Sterker nog, ik raad het iedere stresskip aan die teveel in het hoofd zit en meer wil ontspannen. Ik vertel je hier waarom!

Een zelfhelend vermogen met de kracht van het ‘nu’: mindfulness

Mindfulness staat voor het gericht aandacht geven aan dit moment, zonder dat je er een oordeel aan hangt. Je verhoogt je bewustzijn door je te focussen op wat je doet, denkt, voelt en zintuigelijk waarneemt. Net als- en met behulp van meditatietechnieken, heeft mindfulness als doel om de drukke geest te kalmeren.

Mindfulness is een vermogen die wij van nature bezitten, maar waar we helaas weinig tot geen gebruik van maken. Ik zeg helaas, omdat mindfulness een zelfhelend vermogen heeft dat stress verlagend werkt. En het pijnpunt zit hem nu ook in het feit dat als je erg gestresst bent door alles wat je moet doen, dat je “geen tijd” hebt voor een portie mindfulness. Maar, waarom dit geen extra tijd in beslag hoeft te nemen, vertel ik je verderop.

Chaos in je hoofd, een gehaast leven, dus geen tijd voor het nu

Met een altijd drukke planning klinkt mindfulness als een extra ‘to do’ taak, een onmogelijke opgave. Je bent vooral bezig met het verleden, bent aan het rennen in het heden vanwege de zorgen om de toekomst.

Scenario’s als deze herken je vast:

  • Iemand vertelt je iets, maar wat diegene zegt komt niet bij je binnen. Jouw gedachten zijn afgedwaald naar wat je morgen moet doen.
  • Wanneer je de douche uitloopt en eigenlijk niet meer weet of je nu wel je haren gewassen hebt.
  • Achter de laptop zitten en terwijl nog een hapje van je ontbijt willen nemen, dan realiseren dat het al op is. Hoe het nu echt gesmaakt heeft?
  • Erg tegen je verjaardag opzien, omdat je bang bent dat de visite iets tekort komt. Je zit er dagen voor je verjaardag al over te piekeren.
  • Je kunt letterlijk niet stilzitten, want je hebt nog zoveel te doen volgens het lijstje in je hoofd.

Zijn dit soort taferelen meer gewoonte dan uitzondering? Dan kan de stress oplopen en moet je uitkijken voor een burn-out. Dergelijke voorbeelden laten het tegenovergestelde zien van mindfulness: een ‘mind full´. Een signaal dat het roer om moet, wil je weer rust in je hoofd en lichaam krijgen.

‘Be where you are, otherwise you will miss your life’. (Buddha)

Bewezen positieve effecten op je gezondheid door mindfulness

Dat we tot zoveel meer in staat zijn dan wij denken, bewijst onderzoek naar mindfulness. In tegenstelling tot allerlei behandelmethoden, zoals medicatie en therapieën voor mensen met angstklachten, blijkt mindfulness een succesvolle methode die wel goed aanslaat. Bij deelnemers aan het onderzoek die kampten met klachten als piekeren, slechte nachtrust en prikkelbaarheid, bleken de angstklachten aanzienlijk verminderd. Ook leken ze een positiever zelfbeeld te hebben. Deze onderzoeksresultaten benadrukken hoe je jouw levenskwaliteit kunt verbeteren dankzij deze methode die wij allemaal in ons hebben.

Je hoeft geen burn-out of angstklachten te hebben om baat te hebben bij mindfulness. Het is een goed hulpmiddel voor iedereen waarmee je werkt aan jouw mentale en fysieke gezondheid.

De 12 voornaamste voordelen van mindfulness op een rij:

  1. Minder depressieve, burn-out en stress gerelateerde klachten.
  2. Een verbeterde nachtrust.
  3. Meer kunnen ontspannen, rust ervaren.
  4. Minder angstgevoelens.
  5. Stress op de korte als lange termijn beter kunnen handelen.
  6. Je wordt zachter voor jezelf en het gevoel van eigenwaarde groeit.
  7. Afname van lichamelijke klachten en er beter mee leren omgaan.
  8. Beter presteren en productiever zijn, omdat je minder bent afgeleid.
  9. Het hanteren van negatieve gedachten en deze omzetten naar positieve.
  10. Minder oordelen en meer een open houding hebben ten opzichte van je omgeving.
  11. Beter alle prikkels van de buitenwereld kunnen filteren en hiermee leren omgaan.
  12. Je energieker voelen en blijer in het leven staan.

Hoe pas je mindfulness toe aan je dagelijkse (drukke) leven?

Iedereen kan aan mindfulness doen, als je maar wilt. Je leert jouw innerlijke rust op te zoeken tijdens dagelijkse bezigheden. Het hoeft je dus geen extra tijd te kosten! Wél extra aandacht, waardoor je het contact met jezelf en het moment vasthoudt.

Voorbeelden van oefeningen:

  • Neem bewust elk hap van je ontbijt, zodat je ook echt proeft en geniet.
  • Voel het water van de douche op je huid en ruik de shampoo in je haar, waardoor je de sensatie ervaart van de energieke douche.
  • Beleef je (verjaardag)feestje op het moment zelf, zonder hier vooraf over te piekeren. Een feest hoort geen stress te geven maar blijdschap!

Er zijn goede (werk)boeken met oefeningen, zoals een bodyscan, die jou op weg helpen. En oefening baart kunst. Hoe vaker je mindfulness beoefent, hoe makkelijker het wordt. Heb je een stressvol momentje? Weet dat mindfulness ieder moment voor jou beschikbaar is, je draagt het bij je!

Hulp nodig bij stress of burn-out?

Kun jij naast mindfulness coaching gebruiken om jouw hoofd rustig te krijgen en minder stress te ervaren? Dan nodigen wij van StartValue je uit om ons aanbod te bekijken en contact met ons te zoeken voor een vrijblijvende kennismaking, wanneer het je aanspreekt!

Over Miranda Hogervorst

StartValue staat klaar om individuen en teams te ondersteunen bij stress, angst, burn-out, loopbaanvraagstukken en organisatievraagstukken. Met ruim 27 jaar ervaring heb ik een passie ontwikkeld voor menselijke ontwikkeling. Mijn aanpak is gebaseerd op empathie, luisteren en reflectie. Ik ben trots op onze kernwaarden van betrokkenheid, kwaliteit en autonomie.

Ik ben begonnen als jobcoach en later doorgegroeid tot directeur-bestuurder. Dankzij mijn levenservaring en werkervaring maak ik gemakkelijk verbinding op alle niveaus en ga ik ingewikkelde vraagstukken niet uit de weg. Het is mijn missie om mensen te coachen bij het overwinnen van stress, angsten en burn-out zodat zij meer vrijheid en blijheid ervaren.