Heb je moeite met het loslaten van werk of je bedrijf? Vaak vind je het lastig om verantwoordelijkheden uit handen te geven. Je bent bijvoorbeeld bang dat je hierdoor klanten, omzet of belangrijke zaken mist. Helaas brengt dit ook veel stress en angst met zich mee. Ondernemerscoaching brengt weer balans tussen werk en privé. Dit kan eventueel met behulp van virtual reality coaching, een moderne aanvulling.

De gevolgen van je werk niet loslaten

Als ondernemer ga je altijd maar door. Je bent net een trein op volle vaart zonder remmen. Elke ondernemer combineert hiermee werk en privé. Vaak werk je op de automatische piloot, dit kun je jarenlang volhouden. Toch komt er een moment dat je hoofd helemaal vol loopt en je stress en angst ervaart. Op dat punt ben je overspannen en ligt een burn-out op de loer. Wanneer je eenmaal met een burn-out te maken krijgt dan kun je het ondernemerschap voorlopig even laten rusten. Gelukkig zijn er methoden om je werk leren los te laten. 

Ondernemerscoaching: werk en privé leren scheiden

Ben je in de avonduren, de weekenden en zelfs op vakantie nog met je werk bezig? Dan ben je in ieder geval een echte ondernemer, want bijna alle ondernemers herkennen zich hierin. Probleem is dat dit soort dingen veel onrust en stress met zich meebrengt. Je voelt je niet langer vrij maar gevangen tussen werk en privé.
Stressklachten onder ondernemers wordt sterk onderschat. 1 op de 6 werknemers heeft regelmatig last van psychische klachten. Bij zzp’ers of ondernemers is dat 1 op de 12. Het komt dus minder vaak voor maar heeft wel grotere gevolgen zoals verlies van klanten of winst.
Ondernemerscoaching ondersteunt in het in balans brengen van werk en privé. Je pleegt niet langer roofbouw op lichaam en geest en gaat effectief te werk.

Virtual Reality coaching bij werk loslaten

Voordat je inzet op ondernemerscoaching of virtual reality coaching kun je ook aan de slag gaan met onderstaande tips. Het helpt je bij de kunst van het loslaten. Eindelijk weer vrijheid ervaren, dat doe je het toch voor?

Tip 1: duidelijke grenzen stellen
Een muur met een deur, daar klim je niet overheen maar je loopt die deur door. Die muur en de deur zijn jouw grenzen. Stel die grenzen ook tussen werk en privé. Het helpt om duidelijke tijdsgrenzen te stellen. Je werkt van 9 tot 5 of van 8 tot 18 uur. Ben je zo iemand die de drang voelt om ‘s avonds toch nog iets extra’s te doen of kom je gewoonweg tijd tekort? Spreek met jezelf af dat je maximaal een half uur of een uur in de avonduren aan je werk besteedt. Of plan in het weekend enkele uurtjes in, maar dan wel op een vast dagdeel. Bijvoorbeeld de zaterdagochtend, zo heb je de rest van het weekend vrij voor ontspanning.

Tip 2: de belangrijkste taken eerst
Heb je zoveel taken dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Dit maakt het lastig om je werk los te laten. Tijdens ondernemerscoaching leer ik je hoe je taken uit handen geeft maar ook ontdek je welke taken het belangrijkste zijn.
Maak wekelijks een lijst van al je taken. Zet de meest belangrijke bovenaan: deze moet je aankomende week zeker afhebben. Sommige taken kun je makkelijk naar de week daarop schuiven of aan iemand anders geven. Wanneer je alle belangrijke taken af hebt zul je merken dat je het werk veel makkelijker loslaat.

Tip 3: belangrijke zaken direct doorzetten
Je werk loslaten is als ondernemer lastig wanneer er continu belangrijke zaken binnenkomen. Bijvoorbeeld een mailtje, telefoontje of gedachte. Zet dit door soort dingen direct door. Vallen je bijvoorbeeld ideeën in, schrijf deze direct op of verstuur ze naar je werkmail. Zo raak je die gedachten ook weer kwijt.

Tip 4: de controle loslaten
Deze tip is gewaagd want je moet het durven: de controle loslaten. Ben je een controlefreak die altijd de touwtjes in handen wil houden? Je zult merken dat dit veel stress met zich meebrengt. Daarom moet je de controle los durven laten. Accepteer dat het werk niet altijd loopt zoals je in gedachten had. Sta er eens bij stil dat je echt niet de enige ondernemer bent die tegen zoveel dingen aanloopt.
De controle loslaten betekent ook hulp in durven schakelen. Taken uit handen geven, opdrachten weigeren of het roer omgooien. Durf dit te doen, je hoeft namelijk geen perfectionist te zijn. Alleen in uitzonderlijke gevallen, maar dat soort situaties herken je vanzelf wel.

Tip 5: neem op tijd ontspanning
Die laatste had je wel aan zien komen, namelijk op tijd ontspanning nemen. Niet alleen privé maar ook op je werk. Neem bewust een pauze, maak een wandeling of voer een leuk gesprek met collega’s of andere ondernemers. In het begin zul je die ontspanning bewust op moeten zoeken, daarna maakt het onderdeel uit van je werk en privéleven.

Ondernemerscoaching of VR coaching

Moeite om het werk los te laten? Denk dan eens aan ondernemerscoaching of virtual reality coaching. Deze twee zijn verschillend maar helpen je uiteindelijk wel met dezelfde doelstelling: als ondernemer het werk loslaten.

Bij ondernemerscoaching werk je één op één naar je doelstellingen toe. Je leert stresssignalen herkennen, hiermee omgaan, taken uit handen geven, goed communiceren en nog veel meer. Het stelt je in staat om het werk beter los te kunnen laten. 

Virtual reality coaching is net zo effectief en in sommige gevallen zelfs een betere keuze. Je werkt namelijk in een realistische virtuele situatie, zodat je meer inzicht krijgt op je gedrag, gedachten en gevoelens. 

Wil je weten of ondernemerscoaching of virtual reality coaching ook echt iets voor jou is? Neem contact op, ik leg je er graag meer over uit. 

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.