Burn-out en acceptatie

Burn-out en acceptatie: een moeilijke combinatie! Een burn-out overkomt vaak juist de strevers en de doorzetters. Degenen die (te) hard zijn voor zichzelf en perfectionistisch. Die denken alles aan te kunnen en niet voor minder gaan. Extra pijnlijk dus wanneer je in een burn-out terecht komt, want dat komt niet overeen met de verwachtingen die je van jezelf hebt. Een burn-out accepteren is oprecht een grote uitdaging. Wel belangrijk, want ertegen vechten ga je niet winnen. Accepteren is loslaten en loslaten geeft ruimte om te werken aan herstel.  

Het gevoel van falen

Ik merk regelmatig tijdens de burn-out coaching dat veel van mijn klanten moeite hebben om te accepteren dat ze een burn-out hebben. Het vreet aan ze. Ze vinden dat ze gefaald hebben en willen liefst zo snel mogelijk weer aan het werk. Waarom? Omdat ze al jaren systematisch over hun eigen grenzen zijn gegaan en automatisch terug willen gaan naar dat ´systeem´. Dit gevoel van falen en snel beter moeten worden staat hun herstel in de weg. Het accepteren dat je een burn-out hebt is een belangrijke stap in de beginfase van een burn-out. Alleen dan kun je verder aan de slag om beter te worden. Maar hoe geef je hieraan toe?  

 

Door jouw burn-out te accepteren, neem je eindelijk jezelf serieus

Wanneer je tegen alle signalen aan schopt die jouw lichaam en geest je geven, hoe serieus neem je dan jezelf? Hoe belangrijk vind jij jezelf als je negeert waar jouw lichaam om schreeuwt en wat jouw onderbuikgevoel je probeert te vertellen? De acceptatie van een burn-out is dan ook het begin van een emotioneel proces die je doorloopt op weg naar herstel. Opgebrand zijn is ook nogal wat. Het komt er op neer dat je al veel te lang niet goed voor jezelf zorgt en hieraan gewend bent geraakt. Een zelfdestructief patroon dat doorbroken moet worden, waardoor je jezelf weer op waarde gaat schatten en hiernaar gaat leven. Het begint met accepteren… 

Het begin van een burn-out

Het begin van een burn-out kenmerkt zich door extreme vermoeidheid. Je moet jezelf echt vooruit slepen. Als harde werker en perfectionist is dit moeilijk te verkroppen, want stilzitten hoort niet bij jou. Uiteraard wil je zo snel mogelijk weer fit zijn, waardoor je wellicht krampachtig op zoek gaat naar activiteiten die hierbij helpen, in plaats van je rust te pakken. Zo zijn yoga, mindfulness en andere bezigheden gericht op ontspanning, maar doen die wel een beroep op lichamelijke inspanning. Een prima idee voor een later moment in jouw herstelproces, maar eerst is het zaak om te doen wat je lichaam je vraagt. Rust! Er bestaat namelijk geen snelle remedie voor een burn-out. 

“Accepteer dat je lichaam rust nodig heeft ”

Accepteer en respecteer wie jij bent en wat jij nodig hebt 

Vanuit huis heb je misschien meegekregen om altijd maar sterk te blijven naar de buitenwereld toe. Dit kan op den duur een zware last voor je zijn; je anders voordoen dan dat jij je voelt. Mensen die oprecht willen weten hoe het met je gaat, willen ook een oprecht antwoord. Maar wees vooral ook eerlijk naar jezelf. Je mag je best kwetsbaar opstellen. In die kwetsbaarheid ligt juist de verbinding. Die met jezelf en dierbaren. Als jij je openstelt, weten zij ook waar zij jou mee kunnen helpen. Vooral als iemand jou door en door kent, kan juist een luisterend oor en een advies van diegene een goede steun zijn. Je hoeft echt niet op eieren te lopen, maar gewoon in je eigen schoenen. Zorg straks dat je daar weer stevig in staat

Het herstellen van een burn-out is dus een groot onderdeel van een innerlijke zoektocht naar wie jij bent. Door zuinig op jezelf te zijn en jezelf op waarde te schatten, kan jij werken naar de krachtige persoon die jij van binnen bent. Wees jezelf, accepteer jezelf om wie je bent in al je kwetsbaarheid.  

Accepteer dat je de tijd nodig hebt om te herstellen

Je ging heel lang heel snel, met volle gas vooruit en met de lat veel te hoog. Dit is je duur komen te staan. Nu is het tijd voor jou en is het belangrijk de tijd te nemen die jij nodig hebt om uit de burn-out op te krabbelen. Het is tijd om nu in jezelf te investeren en je dus ook volledig voor jezelf kiest. Vraag je werk om rust en ruimte, zodat je daar ook geen druk van voelt. Hierdoor kun jij je richten op het loslaten van hetgeen jou zoveel stress heeft gegeven. Hierdoor komt er ruimte vrij om weer de connectie met jezelf te voelen en op een afstandje te kijken naar jouw situatie. Te realiseren waar jij jezelf tekort in hebt gedaan en hoe het anders kan.  

Leer weer ontspannen

Om hulp vragen en deze te accepteren, kan al een overwinning op zich zijn. Stress en burn-out coaching kan jou die hulp bieden en jou helpen weer het vertrouwen in jezelf terug te krijgen. Je leert weer ontspannen, hoe je met je valkuilen om kunt gaan en vooral hoe jij nog sterker uit een burn-out komt. Het kan zijn dat je jezelf beter leert kennen dan ooit tevoren. Positiviteit staat centraal in de coaching. Klinkt dit als iets wat jij kunt gebruiken? Laten we dan een kennismakingsgesprek aangaan en zien hoe we jou kunnen helpen!

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.