Hulp vragen als je een burn-out hebt is voor veel mensen moeilijk. Heb je burn-out klachten? Dan blijkt dit nog lastiger te zijn, terwijl je die hulp dan juist zo goed kunt gebruiken. Je vindt misschien dat je helemaal geen hulp nodig hebt en je het best allemaal zelf aankan. Daarnaast zijn er nog een rits aan redenen waarom je niet om hulp vraagt. Maar wat nou als het gebrek aan hulp aannemen en ´alles zelf doen´ heeft meegeholpen aan die put waar je nu in bent gekukeld? Ik vertel je waarom hulp aannemen juist een sterkte is waarmee je meer balans en kracht vindt in het leven.
“Ik heb geen hulp nodig”
Een aantal eigenschappen die kenmerkend zijn van mensen met een burn-out, maken dat het extra lastig is om hulp te vragen of accepteren.
Waarschijnlijk herken je er wel een paar:
- Je wilt graag de controle houden… en dus niet uit handen geven.
- Je stelt hoge eisen aan jezelf waardoor je vooral (te)veel geeft… en moeite hebt met ontvangen.
- Je wilt laten zien dat je het heel goed zelf kan… en voelt schaamte als het je even niet lukt.
Deze eigenschappen kunnen tijdens een burn-out zelfs versterkt worden, waardoor je nog meer over je eigen grenzen heen loopt. Hoe dat komt? Het kan zijn dat je nog tegen de burn-out vecht, je er nog niet aan hebt toegegeven. Want dat voelt als een zwakte, als falen. Het is doodeng om je kwetsbaar op te stellen.
Het lijkt
Alsof je in een soort verdedigingsmechanisme terecht komt en je jezelf nóg meer wilt bewijzen. Maar oh, wat maak je het jezelf dan moeilijk. Stop met vechten tegen de signalen die jouw lichaam en hoofd jou proberen te vertellen. Angst is je slechtste raadgever en die laat nu meer van zich horen dan ooit tevoren. Het is tijd om aandacht aan jezelf te schenken, om tot rust te komen en uit te vinden hoe je je straks weer krachtig voelt!
Het begint met de bewustwording en het zelf inzien dat je hulp nodig hebt.
Niet om hulp durven vragen
Er zijn genoeg redenen die je hebt om niet om hulp te vragen bij een burn-out.
Vooral als je van jezelf gewend bent om altijd alles zelf te doen en op te lossen. Je vraagt jezelf oprecht af hoe een ander jou kan helpen. Je weet immers zelf het beste hoe je in elkaar zit en wat anders moet. Ook kan je moeite hebben met het afhankelijk voelen van een ander en voel je je schuldig als je iemand om hulp vraagt.
Zo zie je hoe angst een onderdeel is van een burn-out: je bent bang om zwak te zijn, om ´teveel´ te zijn en wat een ander misschien wel niet van je denkt.
Omdat angsten erg op de voorgrond kunnen spelen met een burn-out, loopt je hoofd vol met allerlei gepieker en negatieve gedachten, waarna onbehaaglijke gevoelens ontstaan. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht waarvan je even niet weet hoe je hier uit kunt komen.
Om deze negatieve patronen te doorbreken, is het belangrijk om hulp te krijgen van iemand die van meer afstand naar jou kijkt zonder vooroordeel. Want hoe objectief kan jij naar jezelf kijken als je jezelf uitsluitend de put in praat met gevoelens als te hebben gefaald en teleurgesteld te zijn in jezelf?
Werken aan jezelf
Als je het idee loslaat dat hulp vragen iets negatiefs is, zet je al een stap richting jouw herstel. Weet dat het menselijk is om niet altijd alles alleen te dragen. Dat je genoeg op je bordje hebt gekregen de laatste tijd en dat genoeg ook echt genoeg is. Je maakt het jezelf zoveel makkelijker om open te staan voor advies, coaching of andere hulp die jou een steuntje in de rug biedt.
Het begint met de bewustwording en het zelf inzien dat je hulp nodig hebt.
Bieden familieleden of vrienden aan om een boodschap voor je te doen, terwijl jij je uitgeput voelt? Neem het aan! Een kleine moeite voor hen wat jou op dat moment echt helpt. Net als dat portie dat ze met liefde extra voor jou willen koken of gewoonweg het luisterende oor dat ze willen bieden. Ze houden van je en zijn alleen maar blij als ze je kunnen helpen. Wanneer je weer twijfelt om hulp aan te nemen of te vragen bij een burn-out, houd dan in gedachten:
- Wat zou jij willen als jouw dierbare in jouw situatie zou zitten? Helpen!
- Een ander helpen geeft een goed gevoel. Dat geldt ook voor degene die jou wilt steunen.
- Leer te ontvangen zonder je schuldig te voelen.
Om hulp vragen is een investering in jezelf
Onze missie is het coachen van mensen bij het overwinnen van stress, angsten en burn-out. Iets wat goed aan kan sluiten bij de hulpverlening die je zoekt. We kijken samen met jou niet alleen naar wat je stress heeft gegeven, maar juist ook naar jouw positieve eigenschappen. Naar je valkuilen, maar ook jouw krachten. Naar datgeen wat jou uniek maakt en waarbij je leert om straks in vrijheid en blijheid jouw levenspad verder te vervolgen.
Wil je weten of een burn-out coach van StartValue iets voor jou kan betekenen? Laten we dan eerst in gesprek met elkaar gaan om kennis te maken. Dit gesprek is vrijblijvend om te zien of onze coaching aansluit bij jouw hulpvraag.
Over Miranda Hogervorst
Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.
Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.