Iedereen ervaart weleens stress. Wanneer dit af en toe het geval is, hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Heb je regelmatig last van stress, dan kan dit chronisch worden en enorme gevolgen hebben op je leven. Maar wat is stress nou eigenlijk?

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd worden door een bepaald patroon van fysiologische reacties.
Soms zijn deze externe prikkels een daadwerkelijk gevaar wat dreigt, zoals bijvoorbeeld wanneer je oog in oog staat met een agressieve hond die grommend zijn tanden aan je toont. Maar je kunt ook stress ervaren wanneer je ervan overtuigd bent dat je niet aan de verwachtingen van een ander kunt voldoen. Bijvoorbeeld wanneer je in de file staat en te laat gaat komen voor een afspraak.

Is stress erg? 

Als je af en toe stress ervaart is dat geen enkel probleem. Het is een signaal van je lichaam dat jou aanzet om op een passende manier te reageren. Ervaar je dagelijks stress, dan is het wel verstandig om te onderzoeken wat je tegen deze stress kunt doen. Chronische stress heeft namelijk vergaande gevolgen. Vaak begint het met slecht slapen, een knoop in je maag of een opgejaagd gevoel. Ongemerkt kan dit zorgen voor een verhoogde bloeddruk, minder energie en een verlaagde concentratie. Ook paniekaanvallen en een gevoel van controleverlies kunnen je ineens overvallen.

Het continue gevoel van stress kan je verlammen in alles wat je doet. Je ziet als een berg op om naar die vergadering te gaan, want je hebt het gevoel niet te kunnen voldoen aan de eisen die anderen aan je stellen.

Je krijgt een knoop in je maag en in plaats van zoeken naar oplossingen ga je bedenken hoe je onder deze afspraak uit kunt komen. Voor je het weet heb je jezelf ziekgemeld en zit je een paar weken later nog steeds thuis. Diagnose? Een burn-out.

Ga niet meteen in gevecht met je stress 

Wanneer je tegen iemand vertelt dat je stress ervaart, dan gaat iedereen met jou (of voor jou) op zoek naar manieren om je stress te verlichten. Wat kan er gedaan worden om je stress te verminderen? Wat is het probleem? Hoe kan dat probleem opgelost, weggenomen of verkleind worden? Je gaat in de actiestand om het gevecht met je stress aan te gaan.

Soms zijn de stress en de oorzaak dusdanig groot dat je het niet meer kunt overzien. Je hebt geen idee waar je de oplossing moet zoeken. Dan is de eerste stap makkelijker dan je denkt. Laat het los! Sta jezelf toe dat je gestresst bent, het is een signaal van je lichaam. Laat het gevoel er even zijn en neem eens goed de rust en de tijd om te onderzoeken waar het echt vandaan komt.
Heb je stress omdat de auto voor je niet doorrijdt en jij te laat op je werk komt? Zijn je dagen te vol gepland, waardoor je altijd moet haasten en nooit op tijd kunt vertrekken? Of ben je te laat vertrokken omdat je te lang bezig bent geweest met de voorbereiding voor je afspraak, omdat je eigenlijk denkt dat je niet goed genoeg bent voor jouw functie of te weinig weet over het onderwerp van het overleg? Ga eens op zoek naar de diepere laag en luister eens echt goed naar jezelf en je lichaam. Waar komt die stress daadwerkelijk vandaan?

Maak een kleine-stapjes plan

Je weet voor jezelf inmiddels waar jouw stress gevoelens vandaan komen. Dan is het nu tijd om een plan te maken hoe je van de stress afkomt. Dat kan voelen als een onbeklimbare hoge berg, waardoor je al meteen weer vastloopt. Je gedachten blijven in rondjes en in problemen hangen en de acties blijven uit. Een bevestiging voor jezelf dat je niet goed genoeg bent en dat je anderen steeds teleurstelt. Zo houd je, onterecht, jouw stress en negatieve gevoelens in stand.

Daarom is het van groot belang dat je een kleine-stapjes plan maakt. Natuurlijk is het fijn om met drie grote stappen een probleem op te lossen, maar met 10 kleine stapjes kom je er ook. Ga bij jezelf na welke kleine stap het eerste is dat je kunt doen om de situatie van de chronische stress om te draaien. Van welke actie krijg jij niet meteen een benauwd gevoel? In welk stapje heb jij het vertrouwen dat je dat redelijk makkelijk kunt doen?

Was jouw agenda te vol, probeer dan eens elke dag 2 of 3 standaard pauzeblokken in te plannen. Zo heb je altijd een moment om weer tot rust te komen of wat ruimte als er een keer een afspraak uitloopt.

Vraag om hulp

Het is moeilijk om toe te geven dat het niet zo goed met je gaat omdat je de zware last van stress met je meedraagt. Toch is praten over stress en vragen om hulp één van de beste dingen die je kunt doen. Deel jouw gevoel en durf te steunen op iemand die naast je staat. Twee weten er meer dan één en een buitenstaander kan met frisse ideeën of met een simpele opmerking jouw negatieve gedachtenspiraal doorbreken. Is de stap naar burn-out coaching nog te spannend? Praat dan eerst met familie of vrienden die dicht bij je staan. Voel je daarna vrij om een vrijblijvende kennismaking met me in te plannen.

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.