Of je nu in een burn-out zit of in de overgang, vrolijk word je er niet van. Wel chagrijnig, moe, slapeloosheid en al dat soort vervelende bijkomende klachten. Veel klachten van een burn-out komen overeen met die van de overgang. Hoe weet je nu waar deze verschijnselen vandaan komen? In dit blog meer hierover en hoe je inzichtelijk krijgt wat de oorzaak is van jouw klachten.  

Misvatting over overgangsverschijnselen en een burn-out

Vloog je gedurende lange tijd als een ballerina op je tenen– door het leven? Lukt dat nu niet meer? Gevoelens als prikkelbaarheid, vermoeidheid, falen en onzekerheid nemen de overhand? Dan denk je al gauw aan een burn-out. Als dertiger denk je per slot van rekening niet zozeer aan de menopauze. De overgang is immers voor na je veertigste, toch? Geen vreemde gedachte. Desondanks zou je daar wel eens goed naast kunnen zitten. 

Je wilt geen verwarring hebben waar jouw klachten vandaan komen. Een burn-out vraagt namelijk om een hele andere behandeling dan de overgang. Helaas komt het nogal eens voor dat de overgang wordt aangezien voor een burn-out. Er zijn pechvogels die vervroegd in de overgang komen en dus op jongere leeftijd kampen met klachten die overeenkomen met die van een burn-out komen. Om jouw klachten goed te behandelen is een juiste diagnose doorslaggevend. Jezelf en je lichaam -de signalen- kennen is alvast een stap in de juiste richting.  

Herken de verschillen van een burn-out en de overgang

De oorzaak van een burn-out ligt in het overmatig, stelselmatig over je grenzen gaan waardoor je uiteindelijk ´knapt´ doordat de stress je te veel wordt. Dit uit zich in psychische en lichamelijke klachten. De aanleiding van de overgang is een verstoring in je hormoonhuishouding. Kortom: de oorzaken van een burn-out en de overgang verschillen volledig van elkaar. Als de plank in de diagnose wordt misgeslagen, riskeer je vervolgens een verkeerde behandeling. Je kunt je zo voorstellen dat je bij een burn-out een andere specialist moet inschakelen dan bij de overgang.  

Passen aanhoudende klachten als deze momenteel bij hoe jij je voelt? 

  • Vermoeidheid maar ook slaapproblemen;
  • Jezelf constant in twijfel nemen;
  • Niet meer zo vrolijk voelen zoals je altijd was;
  • Sneller op de kast gejaagd zijn;
  • Hoofdpijn of migraine;
  • Angstiger worden;
  • Concentratieproblemen;
  • Vergeetachtigheid;
  • Meer transpireren. 

Deze klachten kunnen voortkomen uit een burn-out maar ook de overgang. Zo zijn er nog een aantal symptomen die overeenkomen. Stress komt immers bij beiden om de hoek kijken en dat doet veel met je lichaam en geest. Op werk krijg je het ook niet meer voor elkaar om alle ballen tegelijkertijd in de lucht te houden. Paniek! Zelfs haaruitval en spierpijn kunnen voorkomen bij zowel een burn-out als in de overgang. Belangrijk dus om vooral ook helder te krijgen wat niet onder een burn-out valt. 

Deze 6 verschijnselen zijn heel typerend voor de overgang: 

  • Opvliegers;
  • Gewrichtspijn;
  • Een verminderd libido;
  • Veranderingen in je menstruatie of niet meer ongesteld zijn;
  • Vaginale droogheid en jeuk;
  • Urineverlies en sneller een blaasontsteking hebben. 

 

“To grow yourself, you must know yourself" (John C. Maxwell)

Advies voor de juiste hulp bij klachten

Ook al ben je er nog niet uit wat de oorzaak is, jouw gezondheid behoeft aandacht en verbetering. Jezelf op en top kennen, het is zo belangrijk!

Ga met deze top 4 tips aan de slag:

  • Schrijf dagelijks op hoe je je voelt en welke veranderingen er bij jezelf opvallen.
  • Vraag iemand uit je directe omgeving -een familielid of partner- om kenbaar te maken wat hem of haar opvalt aan jouw gedrag.
  • Zie onder ogen -accepteer- als het niet goed gaat.
  • Maak te allen tijde een afspraak bij de huisarts wanneer je bemerkt dat jouw klachten jouw dagelijks leven beheersen. Bespreek jouw bevindingen (neem je aantekeningen mee) en benoem het als je twijfelt tussen een burn-out en de overgang.

 

Iedere dag bewegen en bewust leven helpt

Er zijn eenvoudige manieren om minder last te ondervinden van jouw klachten, ongeacht waar die vandaan komen. Het is elke dag werken aan een gezonde geest en lichaam. Je moet er wel iets voor doen.

In de overgang of in een burn-out word je hier echter alleen meer aan herinnert:

  • Ga elke dag naar buiten, of het nu regent of niet. Door te bewegen zorg je onder meer goed voor je hart en spieren. En je maakt gelukshormonen aan. Die kun je wel gebruiken. Sla je een dag of paar dagen over met wandelen? Dan merk je dat veelal direct aan je klachten.
  • Let op je voedingspatroon: eet gezond met zo min mogelijk bewerkt voedsel. Dit kan enorme invloed hebben op jouw mentale gezondheid. Je gaat je ook lekkerder in je lijf voelen met minder suikers, cafeïne en alcohol.
  • Geef jezelf de ruimte als het teveel wordt, pak je rust en ga op tijd slapen.

 

Coaching nodig om aan jouw klachten te werken? 

Zorg dat je de juiste begeleiding en advies krijgt, passend bij een burn-out of de overgang. Bij een burn-out ligt de focus op anders in het leven te staan en je grenzen te (her)kennen.  Bij een burn-out kan StartValue jou coachen op weg naar herstel. Wil je meer lezen, bekijk dan onze blogs.

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken.  Wat zijn de verschillen tussen een burn-out en overgang? Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.