Burn-out en daardoor eenzaamheid ervaren komt regelmatig voor. Sterker nog, mensen met angsten of stressklachten of een burn-out voelen zich vaak alleen. Het ontwikkelen van gevoelens van eenzaamheid en angsten gaan vaak samen. Het kan zijn dat je juist angsten ontwikkelt doordat je je eenzaam voelt of andersom, komt het ook voor dat juist gevoelens van eenzaamheid de kop op steken als je angstklachten hebt. Zit je in een burn-out? Dan kom je in een klein wereldje terecht waarbij je je behoorlijk alleen kunt voelen. Hoe komt dat toch en nog belangrijker: hoe kom je daar vanaf?
Je wereld wordt ineens erg klein
Wanneer je door een burn-out of andere stress gerelateerde klachten thuis zit, verandert er een hoop in je dagelijkse leven. Activiteiten die niet zo lang geleden nog de normaalste zaak van de wereld waren, zijn een te grote opgave geworden. Jouw hele dagindeling komt er anders uit te zien. Zeg maar gerust dat die komt te vervallen.
Dit heeft enorme invloed op je contacten:
- Het contact met je collega´s valt weg
- Je gaat veel minder de deur uit voor een boodschap
- Je skipt je wekelijkse kookclub of sport
- Sociale contacten houd je niet bij
- Contact met familie verminderd; verjaardagen sla je over
Je wereldje wordt ineens erg klein en is vaak beperkt tot jouw huis.
Schaamte voor wat je hebt
Je snapt zelf niet hoe je het zo ver hebt laten komen en je schaamt je ervoor. Dat je niet meer die simpele handelingen kan uitvoeren die voor jou heel gewoon waren. Bijkomende onzekerheden en angsten kunnen hierdoor meer opspelen waardoor jouw dagelijks functioneren beperkt wordt. Dit laat je liever niet aan de buitenwereld zien. Dat put je uit, waardoor je uiteindelijk in een sociaal isolement kan raken.
Je niet begrepen voelen kan je zo´n eenzaam gevoel geven
Het begint al bij de ziekmelding: hoe leg je uit door de telefoon dat je een burn-out hebt? Dat je overbelast bent of angstklachten hebt? Waarschijnlijk heb ook jij met lood in je schoenen dat telefoontje gepleegd. Je vindt het spannend hoe er gereageerd wordt en of er begrip wordt getoond. Hetzelfde geldt voor dat stapavondje dat je afzegt.
En dan…
Blijft het stil bij een aantal mensen uit je vrienden- of werkkring. Ze kennen je niet meer terug, want je was altijd van de partij. Dat je nog steeds heel moe bent of je het nog te overweldigend vindt om af te spreken, wordt niet begrepen. Je merkt door de reacties of die ijzige stilte dat niet iedereen jouw klachten serieus neemt. Als je dan eens op kantoor verschijnt en hoort: “Wat zie je er goed uit, het gaat vast beter met je?”, is dit zo´n bevestiging. Het is moeilijk uit te leggen dat je aan de buitenkant niks ziet, maar je je echt op voelt. Zo´n opmerking kan je nog onzekerder maken en het gevoel geven dat je moet bewijzen dat het écht niet goed met je gaat. Dit geeft nog meer voeding voor je angsten en gepieker en het gevoel er alleen voor te staan.
Belangrijk is dat je vooral “ja” zegt tegen activiteiten die jou overeind helpen.
Eenzaam in een relatie
Het kan best zijn dat je de eenzaamheid in een burn-out nu meer ervaart maar dat deze gevoelens al lange tijd bij jou speelden. Wellicht hield jij jezelf altijd druk bezig in andermans gezelschap en vulde je zo eigenlijk steeds een leegte bij jezelf op. Zat je in een ongezonde relatie of zat er weinig tijd tussen jouw relaties in? Kortom: is er wel eens een periode geweest waarin je écht tijd voor jezelf nam? Nu word je er min of meer toe gedwongen om wat te doen met dat eenzame gevoel. Vergeet niet dat je je in een verkeerde relatie veel eenzamer kunt voelen dan in een gezonde relatie met jezelf!
Blijf dichtbij jezelf en wat goed voelt voor jou
In deze periode draait het om het maken van de juiste afwegingen die bijdragen aan je herstel.
Belangrijk is dat je vooral “ja” zegt tegen activiteiten die jou overeind helpen. Dat betekent in het begin vaak ook dat je een “nee” verkoopt op werk en privé. Dit kan leiden tot onbegrip en vriendschappen die ten einde komen. Laat jezelf hier niet door uit het veld slaan. Uiteindelijk werk je aan je beste zelf en trek je mensen aan waarvan je weet wat je aan ze hebt.
Meer tips tegen eenzaamheid in een burn-out:
- Werk aan je onzekerheden en vergoot je zelfliefde
- Wees bewust van jouw mogelijkheden en onmogelijkheden
- Leer je eigen gezelschap waarderen. Ga er alleen op uit en doe iets wat jij leuk vindt.
- Communiceer met jouw omgeving. Geef aan wat je niet kan, maar ook wat wél lukt. Die verjaardag is voor jou misschien nog te druk en slurpt teveel energie. Maar ergens een uurtje samen een bak koffie doen, kan een prima oplossing zijn en je juist positieve energie geven.
Leer omgaan met jouw angsten
Blijf hulp zoeken als je eenzaamheid ervaart in een burn-out. Daardoor ga je je weer beter in je vel voelen en helpt dat ook weer om uit je sociale isolement te komen. Het is dus zaak om aan de slag te gaan met jezelf en jouw klachten die jouw dagelijks functioneren belemmeren. Je kunt ons ook inschakelen om je hierbij te coachen. Met behulp van Virtual Reality leer je omgaan met angsten en onzekerheid. Ook bieden we een traject aan om een burn-out of chronische stress aan te pakken. Je leest hier ervaringen van mensen die jou voor gingen.
Over Miranda Hogervorst
Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.
Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.