Burn-out en werken, welk gevoel herken jij? Bekruipt jou soms een opgejaagd en paniekerig gevoel terwijl je aan het werk bent?
Merk je dat je het overzicht een beetje kwijt raakt en je je niet meer zo goed kan concentreren?
Aan het einde van je werkdag beland je thuis uitgeput op de bank. Dat is helemaal niks voor jou!

Je bent juist een bezige bij en ook flink actief buiten werktijd. 
Krabbel dus achter je oren als je dit herkent. Deze en meer klachten kunnen namelijk wijzen op een burn-out. 

Een burn-out hebben en werken is geen goede combinatie. Er moet iets veranderen. Maar wat en hoe? 

Juist de meest betrokken medewerkers raken eerder in een burn- out 

Je bent waarschijnlijk de ideale werknemer voor de organisatie.
Erg betrokken, secuur en je loopt graag een stapje harder op drukke momenten. Half werk leveren komt niet voor in jouw woordenboek, want jouw verantwoordelijkheidsgevoel is groot.

Ziek thuis zitten?
Liever niet, dan moet je je wel heel ziek voelen. Het feit dat je nu tegen burn-out klachten aanloopt, maakt dat je keihard tegen jezelf aanloopt of eigenlijk: dat je jezelf voorbij bent gelopen. Want dat extra stapje dat je zette, werden er een heleboel .Uiteindelijk liep je ongemerkt dagelijks een marathon. Dit eist nu zijn tol. En dat is het gevaar: werknemers die hun hart en ziel stoppen in hun werk, elke dag meer van zichzelf geven dan eigenlijk gezond is, zijn niet zo goed in het bewaken van grenzen.
Nu geeft jouw lichaam aan dat het genoeg is. Dat wat voor jou de normaalste zaak van de wereld was, trekt je lichaam en geest niet meer. 

Wanneer geef je je grenzen aan ? 

Het is lastig om in de drukke maatschappij waar we in leven en meebewegen je grenzen aan te geven.

De werkdruk ligt vaak hoog, er wordt veel van je verwacht en daar wil je aan voldoen.
Je wilt immers een tevreden werkgever en het is lastig “nee” zeggen als iets van je gevraagd wordt.

Kom je thuis, dan is er altijd genoeg te doen en vergeet vooral de sociale activiteiten niet. Je wilt overal tegelijk zijn en het is leuk om vrienden te zien of een familielid te helpen. Dus je gaat, al ben je moe. Aan dat laatste -dat vermoeide gevoel- denk je dan niet.
Toch is het van wezenlijk belang om die signalen die je lichaam geven niet in de wind te slaan en op tijd aan de rem te trekken. Als er privé of op werk een beroep op je gedaan wordt waarvan je concludeert dat het niet haalbaar of realistisch is: zeg nee! Juist als je bekend staat als die energieke alleskunner, wordt er wellicht onbewust en onbedoeld teveel van je gevraagd.
Een manager realiseert zich niet altijd hoeveel werk er al op je schouders drukt en hoe hoog jouw ademhaling al ligt door die stapel waar je je doorheen probeert te klauteren. Alleen jij weet en ervaart dat. 

“Burnout is a sign that something needs to change”

Na een burn-out weer werken 

Ben je al wat weekjes thuis vanwege je burn-out?
Laat me raden: je voelt je bezwaard? Collega´s vragen (goed bedoeld) hoe je je voelt, je manager belt af en toe en dan is er de bedrijfsarts bij wie je je regelmatig dient te melden. Die verantwoording afleggen -want zo ervaar jij dat- kan je juist nóg onrustiger maken en dus een averechts effect geven op datgeen wat je nodig hebt om te herstellen.

Je zou hierdoor zelfs kunnen overwegen om weer te gaan werken om die druk en het bezwaarde gevoel niet meer te ervaren. En dat is een valkuil! Dit kan een goed leerproces zijn om niet gelijk over je grenzen te laten gaan of er zelf overheen te lopen.Ga je te snel werken, dan ben je binnen de kortste keren weer helemaal terug bij af. Daar heb jij niks aan maar jouw werkgever ook niet. Zorg daarom dat je met de juiste begeleiding weet wanneer het tijd is om langzaamaan na een burn-out weer te werken. Ieder persoon is verschillend en ieders herstelperiode daarom ook. 

Wat doe ik met mijn burn-out klachten? 

Neem je klachten serieus!
Dat jij je zo voelt betekent dat je al te lang op je tenen hebt gelopen en al deze signalen vertellen jou dat het niet goed met je gaat. Vaak krijg je van de huisarts het advies om in het begin thuis helemaal tot rust te komen en niet te worden geconfronteerd met werk. Wat belangrijk is, is dat je een voor jou passende behandeling krijgt. Dit kan zijn van bijvoorbeeld een praktijkondersteuner, psycholoog of burn-out coach.

Als burn-out coach begeleiden wij mensebij het overwinnen van stress, angsten en burn-out.

Tijdens het coaching proces kijken we naar zowel jouw privé- als werksituatie en de invloed die dit heeft op hoe jij je nu voelt.
Door middel van opdrachten werken we aan je angsten, maar ook juist je kracht en verlangens om te herstellen van de burn-out.
Daarnaast wordt helder waar jij over je eigen grenzen bent gegaan en wat jij
 eventueel samen met jouw werkgever kan doen om dit nooit meer zo ver te laten komen.
Benieuwd? Lees hier meer over wat wij voor je kunnen betekenen en plan een kennismakingsgesprek.
Lees ook het vorige blog over VR en angst voor dominante mensen

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.