Heb jij angst voor dominante mensen?
Ervaar je angst voor dominante mensen wanneer zij op een dominante toon tegen je praten? Met als gevolg dat jij dicht klapt en je mening niet durft te uiten kortom je mond houdt? In dit soort situaties kun je blokkeren en denk je achteraf: “Had ik maar dit gezegd” of “de volgende keer doe ik het zo”.
Angst voor dominante mensen kan heel vervelend zijn. Je voelt je onzeker omdat je niet genoeg zelfvertrouwen hebt. Hierdoor heb je angst voor contact met dominante mensen en zie je op tegen gesprekken.
Dominante mensen zijn overal
Dominante mensen kom je overal tegen. Dit kan bij jou thuis zijn, bijvoorbeeld in je relatie, je ouders of misschien is één van je kinderen dominant in huis. Je kunt ook buitenshuis dominante mensen tegenkomen. Een leraar, een collega of je leidinggevende.
Het is belangrijk dat je hiermee leert omgaan. Zodat je niet elke keer heftige emoties ervaart voor en na een ontmoeting met dominante mensen.
Wat kun je doen tegenover dominante mensen en wat moet je vooral niet doen?
Zo herken je dominante mensen
Het gedrag van dominante mensen kun je snel herkennen. De meest voorkomende kenmerken zijn:
- Dominante mensen zijn veel aan het woord en geven weinig ruimte aan anderen om hun mening te geven.
- Dominante mensen zijn arrogant en op een nadrukkelijke manier aanwezig.
- Dominante mensen zoeken graag de confrontatie op waardoor ze intimiderend kunnen overkomen.
- Dominante mensen denken voornamelijk aan zichzelf en kunnen hierdoor anderen vernederen en kleineren.
Dominante mensen bedoelen het niet persoonlijk
Het gevaar bij dominante mensen is dat ze het vaak niet persoonlijk bedoelen. Hun gedrag is niet voor jou bedoeld. De angst die jij voelt voor dominante mensen is daarom helemaal niet nodig. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is goed om te weten dat dominante mensen vaak zelf problemen hebben die ze willen onderdrukken. Dominante mensen willen vooral niet kwetsbaar of zwak zijn. Bij dominante mensen spelen angst en onzekerheid een grote rol. Ze proberen met hun dominante gedrag controle te krijgen over hun eigen gevoelens. Eigenlijk willen ze hiermee de bevestiging krijgen dat zij het wel goed doen.
Wat gebeurt er met jou tegenover dominante mensen?
Een gesprek voeren met dominante mensen kan heel moeilijk zijn. Je wordt al nerveus bij de gedachte en je gaat het liever uit de weg. Eigenlijk irriteer je je. Niet alleen aan de dominante persoon maar ook aan jezelf. Je vindt de angst die je hebt ontwikkeld voor dominante mensen niet fijn. Je wordt onzeker en je klapt dicht. Hierdoor word je gefrustreerd want je wilt eigenlijk reageren en je mening geven. Als je dat doet ontstaat er discussie en dat wil je voorkomen.
Uit angst hiervoor zeg je niks en word je boos op jezelf omdat je het niet durft. Na afloop krijg je spijt van de dingen die je niet gedaan of gezegd hebt. Je moppert hierna in stilte of tegen een vriendin.
Jouw gedrag heeft grote invloed op dominante mensen
Dominante mensen hebben vaak snel door wie de persoon tegenover hen is. Wanneer jij angst hebt voor dominante mensen zullen ze dat haarfijn doorhebben. Angst van jou versterkt de dominante mensen waardoor deze persoon nog dominanter wordt. Ben jij hier gevoelig voor dan bevestig jij de dominante persoon en versterkt dit zijn dominante gedrag. Ben jij hier niet gevoelig voor en sta je stevig in jouw schoenen, dan worden dominante mensen vaak rustiger in hun houding en in het gesprek.
Wat je niet moet doen bij dominante mensen
Wanneer jij in gesprek bent met een dominant persoon zoals je baas of partner, zijn er een paar dingen om in het achterhoofd te houden. Dit zijn dingen die je absoluut moet proberen te vermijden. Het begint met je afzijdig houden en bij voorbaat al denken dat je niks zegt om de lieve vrede te bewaren. Hierdoor stel je je ondergeschikt op en geef je de regie weg aan de dominante persoon.
Bij dominante mensen is het heel belangrijk om duidelijk te zijn over wat je wel wilt en vooral over wat je niet wilt.
Laat de waarheid hierbij niet in het midden maar wees daar duidelijk over.
Wat je wel moet doen bij dominante mensen
Bereid je goed voor als je weet dat je een gesprek gaat voeren met een dominant persoon. Geef de persoon een compliment, dat zal hem bevestigen dat hij goed genoeg is. Hij zal hierdoor rustiger worden. Tijdens een gesprek met dominante mensen is het belangrijk om duidelijk te zijn. Wees hierbij kort en krachtig en geef niet te veel keuzes. Laat het gesprek niet te lang duren. Praat over feiten en laat je eigen gevoel hier zoveel mogelijk buiten.
Voorkom discussies waardoor je geïntimideerd kunt raken. Een dominant persoon voelt goed aan wanneer ze hierop kunnen inspelen. Zij zullen dit ook zeker niet laten.
Angst overwinnen en zelfvertrouwen
Omgaan met dominante mensen kan een hele uitdaging voor jou zijn. Vooral wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, onzeker bent en conflicten liever uit de weg gaat. Het is belangrijk om veel zelfvertrouwen te krijgen. Geen angst over je zelfbeeld maar stevig in je schoenen staan.
Als je dat ontwikkelt ga je minder aan jezelf twijfelen en durf je beter de confrontatie aan te gaan met dominante mensen.
Werk samen met StartValue aan meer zelfvertrouwen
Werken aan jezelf om meer zelfvertrouwen te krijgen is vaak een langdurig proces. Het kan heel confronterend zijn om je angsten onder ogen te zien. Weet dat je dit niet alleen hoeft te doen. Ik help je graag door een beter zelfbeeld te creëren en oude patronen te doorbreken.
Hierdoor ga je meer zelfvertrouwen ervaren, word je assertiever en ben je beter in staat je eigen grenzen te bewaken.
Meld je aan en overwin jouw onzekerheid. Stop met twijfelen en denken. Kies voor een Leven met lef.
Plan een vrijblijvend oriënterend gesprek in en maak kennis met StartValue.
Anderen lezen ook ons blog Angst en zelfvertrouwen gaan hand in hand.
Over Miranda Hogervorst
Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.
Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.