Grenzen aangeven als ondernemer blijkt toch soms een lastige opgave. Iedereen doet wel eens dingen op het werk of buiten het werk die ze liever niet willen doen. Ze vinden het moeilijk hun grenzen aan te geven waardoor het lastig is om op te komen voor jezelf. Bijvoorbeeld, je zegt te snel ja op iets waar je achteraf spijt van hebt. Je doet de werkzaamheden die eigenlijk niet bij jouw taken horen. Je durft geen nee te zeggen omdat je bang bent dat je faalt.
Wanneer je ondernemer bent is het vaak nog moeilijker om nee te zeggen. Je bent bang dat je klanten verliest en daardoor minder werk hebt. Met de inzet van virtual reality leer je omgaan met je grenzen aangeven. Met jouw eigen grenzen, grenzen op het werk en grenzen van iemand anders. Wanneer jij weet waar je grenzen liggen kun je opkomen voor jezelf, zonder over jouw grenzen of iemand anders grenzen te gaan.
Over grenzen gaan
Iedereen weet zijn eigen grenzen en toch gebeurt het dat je vaak over die grenzen heengaat. Je werk is klaar, je bent moe en staat op het punt om naar huis te gaan. Op dat moment komt een collega die vraagt of jij nog even iets kan afmaken. In plaats van opkomen voor jezelf en zeggen dat je naar huis gaat hoor jij jezelf “ja” zeggen.
Omdat jij verzaakt om grenzen aan te geven als ondernemer zit je nog een uur het werk van je collega te doen. Als ondernemer ga je heel vaak over je eigen grenzen heen. Het werk is belangrijk en je gaat maar door, je bent moe! Kortom je voelt je eigen grens maar luistert er niet naar en daardoor kom je niet voor jezelf op. Wat is de reden dat wij onze grenzen niet aangeven?
Waarom ga je over je grenzen heen en kom je niet voor jezelf op?
Als jij niet voor jezelf opkomt en dit niet durft ga je over je grenzen heen.
Hiervoor zijn verschillende oorzaken:
- Je wilt als ondernemer geen klanten verliezen;
- Je gaat jezelf voorbij omdat je denkt dat je het wel aankan;
- Je wilt iedereen tevreden en te vriend houden;
- Je bent bang voor de reactie van anderen en conflicten;
- Je wilt leuk gevonden worden en niemand pijn doen.
Gevolgen geen grenzen aangeven
Wanneer je nooit grenzen aangeeft als ondernemer of voor jezelf opkomt kan dit heel lang goed gaan.
Maar er komt een moment dat je hier klachten van ondervindt.
Eerst zonder dat je dit doorhebt maar deze klachten verergeren met uiteindelijk een burn-out als gevolg.
Dit kunnen bijvoorbeeld deze klachten zijn:
- Vermoeidheid, je voelt je bij het opstaan al moe en aan het einde van de dag ben je uitgeput
- Geen zelfvertrouwen;
- Je hebt geen zin meer om te werken en hierdoor angst om te falen;
- Je luistert niet naar je lichaam waardoor je jezelf te veel wegcijfert.
Wanneer je bovenstaande klachten herkent dan is het tijd om hulp in te schakelen. Met de inzet van virtual reality behaal je bewezen resultaat om te leren hoe je grenzen aangeeft en voor jezelf opkomt.
Bewezen studie VR
Er zijn veel onderzoeken naar behandeling die werden gedaan met de inzet van virtual reality. Één van de eerste studies was een vergelijkend onderzoek naar het effect van virtual reality exposure therapy (VRET).
Het doel van deze studie was het vergelijken van de deelnemers die behandeld werden met een standaardbehandeling met deelnemers die een behandeling kregen met VRET. Met deze studie werden resultaten van deelnemers met een sociale angststoornis vergeleken. Een groep deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 39 jaar, met een diagnose sociale angststoornis. De grootste angst van deze deelnemers was spreken voor een publiek.
Onderdelen van de studie
Het onderzoek bestond uit twee verschillende onderdelen. De deelnemers die hieraan meededen stonden 8 weken op de wachtlijst. Na deze 8 weken werden ze ingedeeld bij een van deze twee groepen. 6 jaar na de eerste studie werd deze studie herhaald. Dit werd gedaan met dezelfde deelnemers. Dit om zo een duidelijk effect van de studie te verkrijgen.
VR exposure therapie (VRET)
In deze groep werden de deelnemers in verschillende VR omgevingen geplaatst. De omgevingen waren een virtuele conferentie met een publiek van 5 mensen, een klaslokaal met een groep van 35 mensen en een auditorium met een groep van meer dan 100 mensen. Tijdens deze sessies konden de therapeuten de reacties van het publiek beïnvloeden hoe zij dat wilden.
Resultaten VRET
Uit de resultaten bleek dat de deelnemers lieten zien dat ze bijvoorbeeld langer aan het woord waren tijden het spreken voor publiek.
Daarnaast merkten de deelnemers na 12 maanden nog steeds verbeteringen.
De conclusie van het onderzoek met VRET is dat deze behandeling effectief is voor mensen die moeite hebben om hun grenzen aan te geven en voor zichzelf op te komen. De behandelingen hebben een langdurig effect bij een groot deel van de deelnemers.
Start met VR coaching bij StartValue
Wil jij weer met plezier ondernemen? Je grenzen als ondernemer aangeven? Kies dan ook voor face tot face coaching waarbij VR wordt ingezet.
Met de inzet van VR leer jij je hoe je dit doet en hoe je voor jezelf kan opkomen.
Je krijgt zelfvertrouwen en durft op een verantwoorde manier jouw grens aan te geven. Dit allemaal zonder dat je bang bent om klanten te verliezen, iemand teleur te stellen of te falen. Samen met Miranda leer je stap voor stap hoe je dit doet. Met de face tot face coaching, leer jij jouw eigen blokkades op te heffen.
Laat het ideaalbeeld los
De coaching met de virtual reality bril wordt gegeven binnen de veilige muren van de coaching praktijk van StartValue.
In virtuele situaties, die levensecht lijken ga je samen met mij aan de slag en leer je voor jezelf op te komen. Na deze sessies presenteer jij als een echte professional en weet je precies hoe je voor jezelf moet opkomen.
Heb jij het lef om te starten? Plan dan een kennismakingsgesprek met me.
Anderen lezen ook mijn blog Werk loslaten als ondernemer.
Over Miranda Hogervorst
Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.
Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.