Zie jij wel eens op tegen situaties waarin je moet presteren? Ben je bang dat je het niet goed doet of je toch niet zal slagen? Waardoor je alles uitstelt? Je wilt alles perfect doen. Dit betekent twee dingen. Je gaat door tot het perfect is of je haakt af omdat je bij voorhand al denkt dat je het niet kan. De kans is groot dat jij faalangst hebt en dat probeert te verstoppen door perfectionisme. Je maakt het jezelf erg moeilijk door elke keer bij alles hoge eisen aan jezelf te stellen.

Waarom gaan faalangst en perfectionisme hand in hand

Mensen met faalangst hebben vaak ook last van perfectionisme en andersom. Faalangst en perfectionisme versterken elkaar en hebben grote invloed op je zelfvertrouwen. Vaak ben je erg perfectionistisch om jouw angsten niet onder ogen te komen.

Faalangst betekent letterlijk de angst om te falen. Perfectionisme betekent een obsessief verlangen hebben om handelingen perfect uit te voeren. De betekenis van faalangst en perfectionisme zijn niet hetzelfde maar gaan wel hand in hand:

Bij faalangst heb je angst om te presteren en bij perfectionisme heb je de drang om te presteren.

 

Bij faalangst en perfectionisme kan je niet goed tegen tegenslagen. Je krijgt bij tegenslagen negatieve gevoelens die overheersend kunnen zijn. Bij faalangst en perfectionisme ben je ook altijd bezig in je achterhoofd met de mening van mensen uit jouw omgeving. Wat zullen zij van je denken?

Wat gebeurt er met je bij faalangst

Je wordt zenuwachtig, je krijgt negatieve gedachtes en je blokkeert bij activiteiten en werkzaamheden in je dagelijks leven. Je bent bang om fouten te maken, wat anderen van je denken is altijd in jouw gedachten. In het dagelijks leven moet je van jezelf altijd de perfecte partner, werknemer, ouder of vriend(in) zijn.

Wat gebeurt er met je bij perfectionisme 

Je wilt altijd dat alles perfect is. Je mag absoluut geen fouten maken. Omdat je de hele tijd op zoek bent naar waardering voor de dingen die je doet. In je werk en in het dagelijks leven. Hoe meer waardering je krijgt hoe beter jij je voelt. Dit bezorgt heel veel stress in het dagelijks leven want je gaat maar door tot je niet meer kan. Je wilt en kan niet stoppen omdat het perfect moet zijn.

Oorzaken van faalangst en perfectionisme

Dit slaat om in de vraag of je wel goed genoeg bent. Goed genoeg in je werk? Goed genoeg als partner? Goed genoeg als ouder? Deze gedachtes zijn de hele tijd aanwezig bij alles wat je doet.

Deze angst begint vaak al in de jeugd door gebeurtenissen die je vormen tot wie je nu bent geworden. Je wilde graag het hoogste cijfer halen om jouw ouders tevreden te stellen. Je had een grote behoefte aan aandacht en bevestiging. Misschien kreeg je dit te weinig of werd er door de hoge cijfers juist nog meer van je verwacht. Dit zijn ervaringen die je hebt opgedaan waardoor jij faalangst en perfectionisme bent gaan ontwikkelen.

Gevolgen faalangst en perfectionisme

Je staat door faalangst en perfectionisme altijd aan. Je legt de lat altijd veel te hoog voor jezelf en je weet nooit wanneer iets klaar is en je goed genoeg bent, en dan goed genoeg in de ogen van een ander.

Faalangst en perfectionisme beheersen jouw dagelijks leven. Ze maken jou stressgevoelig en ongelukkig. Deze stress en negatieve gevoelens laten jou altijd piekeren en je nachtrust wordt hierdoor uiteindelijk beïnvloed. Je gaat steeds slechter slapen en slecht slapen heeft weer tot gevolg dat je gevoelens versterkt worden.

Faalangst en perfectionisme kunnen uiteindelijk zelfs leiden tot een depressie, stoornissen en een burn-out.

Je kunt wachten tot je perfect bent

Maar je kunt nu ook al van jezelf houden!

Uitstelgedrag of helemaal niet doen

Wanneer je last hebt van faalangst en perfectionisme ga je dingen uitstellen of misschien zelfs helemaal niet doen. Je hebt een plan of een doel alleen je denkt van tevoren al dat het geen goed plan is en dat je het niet gaat redden. De stappen die je moet zetten om je doel te behalen die maak je niet met het gevolg dat je dingen onder je maat gaat doen. Hiermee doe je jezelf veel te kort.

Zelf aan de slag met faalangst en perfectionisme

Je kan zelf aan de slag gaan met faalangst en perfectionisme. Je wilt blijven groeien en af van die vervelende gevoelens. Het belangrijkste is om aan de slag te gaan met je angsten die jouw faalangst en perfectionisme veroorzaken. Dit heeft tijd nodig, en daarom deel ik wat tips met je om jou faalangst en perfectionisme te overwinnen.

1. Herken de oorzaak

Stap 1: Om aan de slag te gaan moet je jouw gevoelens herkennen en erkennen. Jouw angst, je drang en bijbehorende gevoelens zijn er en horen bij jou. Onderdruk ze niet, probeer te achterhalen waar ze vandaan komen. Hou controle over je gevoelens en vier elke stap die je in de goede richting zet. Doe het wat rustiger aan als je denkt dat dat nodig is en beslis zelf hoe je iets wilt doen en in welk tempo jij dat kan. Leg de lat niet te hoog.

2. Accepteer

Stap 2: Accepteer dat je faalangst hebt en perfectionistisch bent. Accepteren dat je zo bent, dat je deze emoties en gedachtes hebt helpen jou minder te piekeren en dit geeft jouw veel rust. Door deze rust die je krijgt kan je stap voor stap met jezelf aan de slag.

3. Oefen met je valkuilen

Stap 3: Probeer jouw valkuilen te oefenen. Durf je nooit om hulp te vragen probeer dan eens om dit te doen. Begin klein en vraag hulp aan iemand die je vertrouwt. Durf je nooit een mening te geven tijdens een vergadering of in een groep. Probeer bij de volgende gelegenheid eens iets zeggen en ontdek wat er gebeurt en wat het met je doet. Viel het je mee of heel erg tegen. Oefen zo stap voor stap, en elke keer een stapje verder.

Met mijn hulp overwin je faalangst en perfectionisme

Ik snap dat als je last hebt van faalangst en perfectionisme, bovenstaande tips moeilijk zijn om zelf toe te passen. Je wilt de tips als perfectionist “perfect” volgen en toepassen. Het zal alleen niet in één dag perfect worden dat heeft tijd nodig. Je zal denken het lukt me niet, ik kan het niet en dat voelt als falen.

Falen en perfectionisme gaan zoals gezegd hand in hand.

Laat mij je helpen.
Ik laat je jezelf weer kennen met personal coaching. Je gaat werken aan jezelf op alle fronten. Je leert omgaan jouw faalangst en jouw perfectionisme. Hierdoor krijg je de grip op je leven weer terug, je doorbreekt je oude patronen en krijgt meer energie om je grenzen te verleggen zonder belemmert te worden door jezelf.

Plan hieronder een Lefgesprek met mij en ga een nieuwe toekomst tegemoet. Een toekomst die niet wordt beïnvloed door faalangst en zelfvertrouwen.

Wil je meer weten over faalangst en/of perfectionisme en mijn aanpak hierin?
Plan dan hieronder een vrijblijvend gesprek in. Zet die eerste stap naar een beter leven!

Plan een vrijblijvend Lef gesprek

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.

Meer over Miranda