Burn-out en re-integratie
Je zit thuis met een burn-out en al snel vraag je jezelf af: “re-integratie“? Wat houdt dat in, wanneer moet ik weer aan het werk?” Ben je daar zelf nog niet mee bezig, dan voel je misschien toch een bepaalde druk van jouw werkgever. Tja, hoe weet jij wanneer het moment is aangebroken om te re-integreren? De vragen in dit blog kunnen je helpen om de juiste stappen te nemen terwijl je dichtbij jezelf blijft.
Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Een burn-out komt niet bij je aangewaaid, maar is een opsomming van het overmatig over je grenzen gaan. Dat je je lichaam en geest zo hebt uitgeput dat je amper in staat bent wat te doen, moet je op zijn minst een les meegeven. Je wilt dit immers niet nog een keer meemaken.
Vraag jezelf af:
- Door welke omstandigheden heb ik veel stress ervaren?
- Ben ik gelukkig met mijn privéleven en mijn baan? Krijg ik er energie van?
- Waar ben ik over mijn grenzen gegaan? Waar had ik “nee” of “stop” moeten zeggen?
- Welke karaktereigenschappen en gedrag maken dat ik gevoeliger ben voor stress gerelateerde klachten en het over mijn grenzen gaan?
Door terug te blikken op de afgelopen periode, kun je voor jezelf duidelijk maken waar de oorzaak ligt van je burn-out. Door die helder te hebben en deze aan te pakken, leer je om je energie in balans te krijgen en anders om te gaan met stressvolle situaties.
Burn-out en schuldgevoelens ervaren
Je krijgt geen burn-out als je de afgelopen jaren de kantjes er vanaf hebt gelopen. Integendeel! Je deed waarschijnlijk teveel, te lang, te snel. Zit je in een burn-out, dan zit je ook nog in die ´snelheidsmodus´ die je je eigen hebt gemaakt. Jouw hoofd roept dat je te lang thuis zit en probeert de signalen van jouw vermoeide lichaam te overschreeuwen. Schuldgevoelens dat je nu ´al´ een paar weken thuis zit, spelen op. Je neigt om weer te gaan werken, terwijl je er nog helemaal niet klaar voor bent.
Ervaar je momenteel dit?
- Je voelt een enorme druk om het werk te hervatten, die versterkt wordt door telefoontjes van je werkgever.
- Je raakt door jouw situatie wat in paniek, want: “Wat zullen ze wel niet denken op werk”.
- Lichamelijk voel je je nog erg moe en slapen gaat slecht.
- Je bent enorm aan het piekeren.
Geleidelijk herstel
Dit zijn signalen dat het nog niet goed met je gaat. Jij en je werkgever kunnen niet van je verwachten dat je van het ene op het andere moment hersteld bent. Dit gaat geleidelijk. Net zoals je burn-out geleidelijk ontstaan is.
Zorg in de eerste plaats dat je niet zo hard bent voor jezelf en je jouw herstel gunt. Er is maar één persoon die weet hoe jij je voelt en dat ben jij zelf. Het is nu afgelopen met het over je grenzen gaan en dit kan je eerste stap zijn om de regie over jezelf weer in eigen handen te nemen. Jouw werkgever heeft er niks aan als je te vroeg start met de re-integratie om vervolgens binnen de kortste keren weer voor apegapen te liggen.
“Niet perfect is ook goed”
Ervaar je verbetering en energie?
Merk je dat het langzaamaan beter met je gaat? Misschien ben je er nog niet, maar is het moment wel rijp om weer contact te zoeken met de werkvloer. Hoe langer je daarmee wacht, hoe lastiger die stap kan zijn. Daarom is het goed om in zo´n fase je energie te meten met wat wel mogelijk is. Een kopje koffie komen drinken op werk, kan de drempel wat verlagen. Daarna kun je bij jezelf te rade gaan wat het met jou deed. Hierna kun je weer over een vervolgstap nadenken richting re-integratie. Dit alles doe je in overleg met de arts en leidinggevende.
Onthoud:
- Burn-out en re-integratie volgen elkaar op maar bedenk re-integreer liever langzaam en gestaag dan te snel: bouw het aantal uren voorzichtig op en maak de eerstvolgende stap in uren niet te groot.
- Zorg dat jouw afgebakende werkzaamheden voor zowel jou en collega´s duidelijk zijn en je geen werkzaamheden doet die jou teveel energie en druk van je eisen.
- Jij bent degene die bepaalt of iets gaat of niet, ook al ben je verplicht om mee te werken aan re-integratie. Zorg dat je je gehoord en begrepen voelt.
- Heb je een terugval? Ga opnieuw bij jezelf te rade wat je nodig hebt om deze situatie te veranderen. Minder werken, een andere baan zijn het onderzoeken waard.
Hoe is de communicatie met werkgever en bedrijfsarts?
Alleen wanneer jij zelf duidelijk hebt wat jij aankunt, kun je dat ook duidelijk communiceren naar je omgeving. Zo ook in de gesprekken die je voert met je (bedrijfs)arts en leidinggevende. Als jij je grenzen niet aangeeft, weten zij niet waar die liggen. De klachten van een burn-out zijn nou eenmaal niet aan te wijzen zoals bij een gebroken been. Samen bouw je dus aan een re-integratieplan die werkbaar is voor jou. Voer je normaliter werk uit onder grote tijdsdruk? Dat is nu het laatste wat je moet doen. In dergelijke gevallen wordt er naar aangepast werk gezocht.
Zoek hulp
Pak de regie over jouw leven
Zou je meer willen weten over burn-out en re-integratie? of hulp willen in je herstel na een burn-out?
Wij van StartValue kunnen jou hierbij ondersteunen. Neem een kijkje bij ons coaching aanbod of contacteer ons voor een kennismakingsgesprek. Je hoeft het niet alleen te doen!
Over Miranda Hogervorst
Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.
Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.