Hooggevoeligheid en burn-out
Als je hooggevoeligheid ervaart ligt een burn-out op de loer. Een hooggevoelig persoon (HSP: hoog sensitief persoon) kan extra vatbaar zijn voor een burn-out. Bij hooggevoeligheid spelen er namelijk eigenschappen een rol die je ook terugziet bij mensen met een burn-out. Eigenschappen die jou de das om doen. Dit, terwijl je als HSP juist ook mooie kenmerken hebt die het leven mooier maken als je ze juist inzet. Door meer inzicht te krijgen in jouw gevoeligheden, kun je jezelf beter beschermen en meer leven vanuit jouw kracht.
Wat is hooggevoeligheid?
Als HSP ben je gevoeliger voor prikkels dan de gemiddelde persoon. De prikkels komen zonder filter binnen. Het lijkt alsof je hoofd wagenwijd openstaat voor elke zintuig, emotie of andere prikkel die je maar kunt opvangen uit je omgeving. Dit houdt in dat alles intenser en overweldigend ´binnenkomt´. Hierdoor ervaar je het leven dieper. Dit geldt voor zowel negatieve als positieve ervaringen. Vandaar de hoge pieken en de diepe dalen; je kunt je enorm verslagen voelen als iets tegenzit. Anderzijds vallen bij jou de kleine mooie dingen in het leven meer op dan bij een ander. Hierdoor ervaar je genot ook veel intenser dan anderen. Een HSP leeft dan ook vaak vanuit zijn of haar gevoelsleven en dus het hart.
Kenmerken van hooggevoeligheid
- Harde geluiden, sterke geuren of fel licht daar kun je niet tegen
- Je ervaart concentratieproblemen in een drukke omgeving
- Het is lastig om je grenzen aan te geven
- Van te veel veranderingen raak je van van slag
- Je kunt intens genieten van kunst en muziek, een boek of van eten
- Het leed van de hele wereld te lijkt je te dragen, zo voelt het
- Je hebt een sterk rechtvaardigheidsgevoel
- Mensen begrijpen je vaak niet goed
Is hooggevoeligheid herkenbaar?
Is hooggevoeligheid herkenbaar? Een goede sfeer vind je erg belangrijk. Zit iemand niet goed in zijn vel of heerst er irritatie onder collega´s? Dan heeft het direct invloed op jouw gevoelsleven. Je wilt er dan ook alles aan doen om de sfeer goed te houden. Daarnaast help je een ander graag, terwijl je zelf niet tot last wilt zijn. Hierdoor heb je de neiging om je weg te cijferen en je grenzen niet in de gaten te houden. Na een dagje in een drukke omgeving te hebben gezeten, voel je je dan ook vaak uitgeput. Alsof iedereen jouw energie bij je heeft weggetrokken. Ze moesten allemaal tegelijkertijd wat van je, wat je een opgejaagd gevoel gaf. Het was een kippenhok op kantoor, terwijl de bouwvakkers buiten tekeer gingen, telefoons rinkelden en de radio ook nog eens vrij hard aanstond.
Tenminste, zo ervaarde jij dat. Stiekem werd je er gillend gek van. En eerlijk, je bent niet de makkelijkste voor jezelf. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en jouw taak zit er pas op, als je er zelf 100% tevreden mee bent. Afraffelen komt niet in jouw woordenboek voor. Vaak zet je juist wat stappen harder omdat je perfectionisme nastreeft. Dit, terwijl jouw geleverde werk zonder die extra stappen waarschijnlijk al prima had geweest. Maar omdat je zo loyaal en betrokken bent met hetgeen je doet, ga je nooit voor minder. Meer voor te veel! En tja, dan wil je na zo´n dag nog maar één ding: alleen zijn in alle stilte. Is een dag als deze voor jou als hooggevoelig persoon meer gewoonte dan uitzondering? Dan ligt een burn-out op de loer!
“Ervaar hooggevoeligheid als een bijzondere eigenschap die je veel kan brengen ”
Als hooggevoelig persoon in een burn-out raken
Als je in een burn-out zit heb je te lang te veel op je schouders gedragen, de kar alleen getrokken, voor anderen in plaats van jezelf klaargestaan, doorgegaan waar je had moeten stoppen en je grenzen niet aangegeven…. Ik kan nog wel even doorgaan. Maar herken je de link én valkuil tussen hoog sensitief zijn en het krijgen van een burn-out? De spanningsklachten die je bij een burn-out ziet, komen aardig overeen met die van een hooggevoelig persoon. Je gejaagd en uitgeput voelen en concentratieproblemen hebben, zijn hier een paar voorbeelden van.
Bescherm jezelf tegen een burn-out
Wil je weer goed in je vel komen te zitten en jezelf ook in de toekomst beschermen tegen stressklachten? Bij StartValue werken we aan het weer verbinding maken met jezelf. We focussen ons vooral op jouw sterke eigenschappen en talenten en hoe je die op positieve wijze toepast. Optimaal werken en leven vanuit het hart levert uiteindelijk enorm veel op! Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Maak van je hooggevoeligheid je vriend in plaats van je vijand
Hoog sensitief zijn heeft veel positieve kenmerken. Het hebben van empathie, betrokkenheid en een verantwoordelijkheidsgevoel bijvoorbeeld. Je kunt leren om deze eigenschappen op een mooie manier in te zetten, zonder jezelf tekort te doen.
Deze tips helpen je om in balans te blijven:
- Zoek regelmatig een rustige, prikkelvrije omgeving op of creëer die zelf.
- Gun jezelf dat extra dutje dat je nodig hebt na een intense dag.
- Zoek de natuur op om nieuwe energie te krijgen.
- Doe activiteiten die jou ontspannen: maak een wandeling, lees een boek, heb een rustig avondje met een vriend(in), bezoek een museum, schilder of kook.
- Accepteer jezelf; dat bepaalde (drukke) activiteiten meestal niet voor jou zijn weggelegd.
- Luister naar jouw sterke intuïtie als HSP en handel ernaar om zo niet over je grenzen te gaan.
Over Miranda Hogervorst
Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.
Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.