Virtual reality en dominante mensen wat betekenen ze voor elkaar? We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die dominant is: de dominante vriend, baas of collega. Tegenwoordig komt dominant gedrag op de werkvloer steeds vaker voor. Een leidinggevende of een collega kan met overheersend gedrag je plezier in werken behoorlijk verpesten.

Als iemand dominant gedrag vertoont tegen je ga je hier vaak in mee, uit angst om ze tegen je te krijgen. Je wilt geen discussie veroorzaken. Je trekt je terug en durft je mond niet meer open te doen. Heb jij angst voor dominantie op het werk? Met het gevolg dat je steeds dichtklapt wanneer je dominerend wordt benaderd? Hierdoor geen plezier meer ervaart in je werk? Ga aan de slag met Virtual Reality (VR) en overwin jouw angst voor dominantie.

Herkennen van dominant gedrag

Dominantie op de werkvloer is heel vervelend. Je vindt je werk heel leuk maar door de sfeer op de werkvloer wordt het plezier om naar je werk te gaan verpest. Om te leren hoe je hiermee omgaat of actie tegen onderneemt is het belangrijk om dominantie te herkennen. Hoe herken je het gedrag van een dominante collega, leidinggevende of baas? Kortom hier een aantal voorbeelden van dominant gedrag:

Dominante mensen houden geen rekening met gevoelens van anderen!
Dominante mensen hebben weinig tot geen empathie. Hierdoor zullen ze geen rekening met jouw gevoelens houden. Is bijvoorbeeld jouw kind ziek en je neemt verlof op? Dat zullen zij niet snappen want ze hebben geen interesse in jouw persoonlijke zaken.

Dominante mensen geven niets om de mening van anderen!
Een dominant persoon heeft altijd gelijk, tenminste dat denkt hij. Ze kijken met hun eigen visie naar iets en daar is geen ruimte voor meningen die tot andere inzichten kunnen leiden.

Dominante mensen drijven hun zin door!
De wil van een dominant persoon is wet. Of ze nu gelijk hebben of ongelijk dat maakt ze niets uit. Ze doen alles om hun zin te krijgen. Een leidinggevende of baas gebruikt hiervoor zijn macht omdat hij weet dat er naar hem geluisterd moet worden. Dit zorgt ervoor dat hij zich fijn en gesterkt voelt.

Gevolgen van dominante collega’s of leidinggevenden 

Een dominante collega of leidinggevende maakt je het leven behoorlijk zuur. Je ontwikkelt een angst voor dominantie. Door deze angst klap jij steeds vaker dicht en durf je jouw mening niet meer te geven. Je gaat niet meer met plezier naar je werk en bent continue bezig te bedenken hoe je het kan aanpakken.

Door angst slaap je slecht en het wordt steeds lastiger om je werk goed uit te voeren. Om uit deze cirkel te ontsnappen is er Virtual Reality coaching.

Virtual Reality is in 1989 door Jaron Lanier bedacht. In een virtuele werkelijkheid leer jij hoe je met angst voor dominantie omgaat.

Studies met VR 

De afgelopen jaren stond de tijd niet stil en zijn er heel veel onderzoeken gedaan naar het effect van een behandeling met virtual reality en dominante mensen. Het doel van deze studies was bepalen wat de impact van VRET is en hoe dit toepasbaar is in een behandeling. Dit werd gedaan door middel van sociale en verbale interactie te stimuleren in verschillende sociale situaties.

De deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar werden onderverdeeld in verschillende groepen. Voor en na deelname werd er een vragenlijst ingevuld. Elke deelnemer kreeg een volledig omsloten VR bril op, welke werkt via een computer. Hiermee werd door middel van visuele en auditieve zintuigen situaties nagebootst. De deelnemer ervaarde de situatie als echt.

Het experiment 

Tijdens het experiment kwamen de volgende onderwerpen aanbod.  

  • Praten voor publiek, gevolgd door het beantwoorden van vragen 
  • Praten tegen een vreemde  
  • Het kopen en terugbrengen van kleding 
  • Een sollicitatiegesprek 
  • Een interview door een journalist 
  • Dineren met een vriend in een restaurant 
  • Een blinddate   

Tijdens het experiment werden er verschillende personages gebruikt, die zowel vriendelijk als onvriendelijk waren. De personages werden aangepast aan de verschillende angstlevels om vervolgens verbeterd te worden gedurende de behandeling. Hierdoor leerde de deelnemer steeds meer over zijn angst en hoe hij hiermee omgaat. 

Resultaten van het experiment 

De deelnemers lieten tijdens het experiment verbeteringen zien.

Ze konden beter met hun angst omgaan en durfden voor publiek te spreken zonder angst. Drie maanden na de behandeling van het experiment waren deze resultaten nog steeds zichtbaar bij de deelnemers.  

Kies ook voor VR coaching 

Wil jij leren omgaan met je angst voor dominantie waardoor je weer met plezier naar je werk gaat? Kies dan voor VR coaching met als resultaat:

  • Je laat je na deze coaching niet meer intimideren door dominante mensen.
  • Hoe kun je dominant gedrag negeren
  • Win aan zelfvertrouwen waardoor je sterker in je schoenen staat
  • Het aangeven grenzen wordt een stuk makkelijker 

Met coaching virtual reality en dominante mensen heb jij straks geen angst meer voor dominantie in welke vorm ook. Stap voor stap leer je in verschillende situaties hoe je omgaat met dominante mensen.  

Laat StartValue je helpen 

Bij StartValue willen we dat jij weer met plezier naar je werk gaat. Dat je je  veilig voelt en weer van het leven geniet. Met mijn hulp leer je hoe jij met je angst voor dominantie kunt omgaan. Met de training leven met lef, leer jij je eigen blokkades op te heffen. Dit doen we samen in een virtuele wereld. 

De virtual reality coaching wordt gegeven binnen de veilige muren van mijn coaching praktijk. We creëren gesimuleerde situaties waarin angst voor dominantie centraal staat. Deze situaties lijken levensecht waardoor je door de training meer weerbaarder wordt. Je leert hoe je kunt reageren richting dominante mensen of hoe je ze kunt negeren zodat het je niet aangrijpt.
Je staat er niet alleen voor, tijdens het hele proces begeleiden onze coaches jou. We evalueren elke situatie.
 

Wil je meer weten over VR coaching, plan hier je coachgesprek.

Anderen lezen ook ons blog Angst voor zichtbaarheid.

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.