Werkdruk! Wie kent het niet? We hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens last van gehad. In dit blog leg ik het verschil uit tussen werkdruk en werkdrukbeleving, lees je over de oorzaken van werkdruk en geef ik waardevolle tips met betrekking tot werkdrukbeleving. 
 
Ongeveer 1 op de 3 werknemers heeft last van werkdruk. Onderzoek (2020) van TNO en CBS wijst uit dat 35 % van de verzuimoorzaak te maken heeft met een te hoge werkdruk. Er is sprake van werkdruk wanneer de balans tussen de werkbelasting en de belastbaarheid van de werknemer is verstoord. Wanneer je last hebt van een te hoge werkdruk kan dit leiden tot werkstress en kan dit negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. 

De weegschaal

Werkdruk is te vergelijken met een ouderwetse weegschaal. Aan de ene kant staat de werkbelasting en aan de andere kant staat de belastbaarheid van de medewerker. Als die ongeveer gelijk zijn is de weegschaal in evenwicht. In de beleving van de medewerker valt de werkdruk dan mee. Als de werkdruk groter wordt dan de belastbaarheid, ervaart de werknemer meer werkdruk. Dit kan komen doordat het druk op het werk is of doordat de medewerker minder belastbaar is. Als de weegschaal maar korte tijd uit balans is, is dit vaak niet meteen een probleem. Meestal beginnen problemen pas als het evenwicht langere tijd verstoord is. Dan krijgt de werknemer minder plezier in zijn werk en raakt vermoeid en gestrest waardoor de kwaliteit van zijn werk en de productiviteit dalen. Uiteindelijk kan hij overspannen of ziek worden en kan dit voor verzuim zorgen. 

Er is een verschil tussen (objectieve) werkdruk en werkdrukbeleving;

  • Objectieve werkdruk 
    Hierbij is er sprake van een situatie waarin medewerkers aanhoudend niet, of slechts met grote moeite, binnen de beschikbare tijd aan de gestelde eisen kunnen voldoen. De gestelde eisen zijn niet of nauwelijks haalbaar. 
  • Werkdrukbeleving
    Hierbij gaat het om de beleving en ervaring van medewerkers met betrekking tot de werkdruk. Persoonlijke eigenschappen spelen een rol in de werkdrukbeleving. Bijvoorbeeld wanneer jij het lastig vindt om ‘nee’ te zeggen en heel veel taken aanneemt. Of wanneer je te perfectionistisch bent waardoor je lang over je taken doet. 

Hoe wordt werkdruk beleefd?

Hoe de werkdruk beleefd wordt door verschillende medewerkers is dus afhankelijk van persoonlijke factoren. Wanneer je last hebt van werkdruk is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Onderzoek samen met je manager of er sprake is van te hoge eisen, of dat persoonlijke factoren een rol spelen. Wellicht is het een combinatie van deze twee.  
 
Op dit moment is er in veel sectoren een krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers hebben veel vacatures die niet vervuld worden. Hierdoor kunnen er meer taken bij jou als werknemer komen te liggen. Er moet hetzelfde gedaan worden met minder mankracht. Goed voor jezelf zorgen is hierbij van essentieel belang. 

“Take a break "

Wat kun je zelf doen? 

Hoe veel werk er ook ligt, je kunt je hersenen sturen om beter met de situatie om te gaan.  

  • Denk je: “Ik heb het heel druk, ik ga het niet redden, hoe moet ik dit werk allemaal afkrijgen, ik heb nog zoveel dingen die ik ook moet doen!”. Dan is de kans groot dat je mentaal en fysiek onrust en stress ervaart.
  • Denk je: “Ik doe wat ik kan, ik doe mijn best en ik kijk hoever ik kan komen en ik blijf zoveel mogelijk met mijn aandacht bij de taak die ik nu aan het doen ben”. Dan is de kans groot dat je mentaal en fysiek de situatie beter aankunt.

Een andere tip voor in de praktijk is om het zinnetje; “Moet ik dit nu doen?” toe te passen. Je stelt jezelf hierbij vijf vragen waarbij je de nadruk steeds op een ander woord legt. 

  • MOET ik dit nu doen?  
  • Moet IK dit nu doen?
  • Moet ik DIT nu doen?
  • Moet ik dit NU doen?
  • Moet ik dit nu DOEN? 

Door alle taken op deze manier onder de loop te nemen zal je zien dat er taken afvallen, welke taken uitgesteld kunnen worden, welke taken prioriteit hebben en welke taken gedelegeerd kunnen worden. Dit inzicht zou je minder stress op kunnen leveren!

Ook kan je het woordje ‘moeten’ in ‘willen’ veranderen. Bij het woordje ‘moeten’ worden onze stresshormonen vaak al meteen geactiveerd. De manier hoe je tegen jezelf praat en hoe je naar de situatie kijkt is dus van invloed op jouw werkdrukbeleving.  

 

 

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Omgaan met werkdruk of een burn-out gevoel. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.