Omgaan met machteloosheid dat valt niet mee. Sommige omstandigheden kunnen je zo enorm machteloos maken. Vooral events waar je zelf geen invloed op hebt en je dus niet kunt veranderen. Heb je burn-out klachten, dan kan het gevoel van machteloosheid ook sterk aanwezig zijn en visa versa; machteloosheid geeft weer stressklachten. Wat te doen met machteloosheid en de onderliggende voedingsbron: angst?
Hoe ontstaat een gevoel van machteloosheid?
In dit leven gebeuren er dingen waarvan we liever niet willen dat ze gebeuren. Vaak komen die op onverwachte momenten en we spreken dan van een ´probleem´. En problemen zijn er om opgelost te worden. Het eerste wat je automatisch wilt doen, is gelijk handelen om tot een oplossing te komen. Toch zijn er situaties die je niet in de hand hebt en over de grenzen gaan van je eigen kunnen, kortom onmacht.
Kom je te laat op werk omdat je bus vertraging had, dan kan je hier makkelijker overheen stappen dan een heftige gebeurtenis. Denk hierbij aan een faillissement, overlijden of ziekte. Dit kan voor een flinke emotionele klap en voor het ellendige gevoel van machteloosheid zorgen.
Machteloosheid door Burn-out en controle drang
Herken je jezelf hierin?
- Je bent een gevoelsmens en pikt snel andermans emoties op. Je verplaatst je zodanig in een ander, dat je niet meeleeft, maar meelijd
- Je hoofd zit vol en je piekert je vaak suf over wat er in de toekomst mis zou kunnen gaan
- Je bent perfectionistisch, waardoor je niet snel genoegen neemt met minder. Je gaat tot het gaatje om te zorgen dat alles gaat zoals het zou moeten
- Je vraagt meestal niet om hulp, want je bent gewend om alles zelf op te lossen én onder controle te houden. Je raakt in paniek als je geen controle hebt over een situatie
- Je hebt al snel last van een schaamtegevoel als je een foutje maakt. Je doet er alles aan om fouten te voorkomen.
Onmacht:
Dit soort eigenschappen maken je gevoelig voor stressklachten en daarnaast zijn dit ook ingrediënten voor mensen die neigen naar controle drang. Hoe meer je alles onder controle wilt houden, hoe meer spanningsklachten je kunt verwachten. Zit je al in een burn-out? Dan word je extra geconfronteerd met alles wat je niet (meer) kan en niet meer onder controle hebt. Het geeft je een gevoel van onmacht en dat triggert weer het gevoel en de behoefte om ´het op te lossen´. Dit zit in jouw natuur, in je systeem, waardoor je niet gelijk accepteert dat je niet overal controle op hebt.
Hierdoor bestaat de kans dat je juist nog harder wil gaan werken om te laten zien dat je het allemaal wel kan. Dat, terwijl je lichaam al een tijdje niet meer kan. In een burn-out zitten en een beetje een controle freak zijn is dus een pittige combinatie, want het één kan het ander versterken. De kunst is om uit deze vicieuze cirkel te stappen en niet tegen je gevoel van machteloosheid te vechten maar ermee om te leren gaan.
Angst is een slechte raadgever
We weten allemaal wellicht dat angst een slechte raadgever is. Machteloosheid (en controle drang) komt voort uit een diepere emotie: angst. Angst om te falen, iemand of je baan te verliezen, ziek te worden, een ongeluk te krijgen, ga zo maar door.
“Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest”
De enige zekerheid die we allemaal hebben, is dat niks zeker is in het leven. Waar we wél controle over hebben, is hoe je omgaat met alle onzekerheden en tegenslagen. Angst zal stressklachten alleen maar verergeren, het kan je volledig uitputten. Hoe je van die angst afkomt? Door los te durven laten en hetgeen te accepteren wat het leven je brengt.
Onthoud alvast dit:
- Door in doemscenario´s te denken, mis je de kans om vandaag te genieten, terwijl je toch niet alles naar jouw hand kunt zetten. Je kent het gezegde wel: `Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest´.
- Laat je emoties toe, erken ze. Die van verdriet, gemis, zorgen en onmacht; ze mogen er allemaal zijn. Door in je pijn te zitten -te rouwen- werk je aan heling en kun je gaan loslaten.
- Als je iets niet kunt oplossen voor een ander, wees er voor diegene. Je aanwezigheid alleen kan al heel waardevol zijn en iemand kracht geven. Ook als het gaat om aandacht voor jezelf.
- Heb vertrouwen in jezelf dat je de kracht hebt om aan te kunnen waar je doorheen gaat. En je hier nóg krachtiger uit zult komen!
Van machteloosheid naar overgave: hoe doe je dat?
Het is niet in een oogwenk gedaan, het loslaten en accepteren. Daar gaat een innerlijke zoektocht naar- en een confrontatie met jezelf aan vooraf. Pas als je jouw emoties en oude trauma´s een plek kunt geven, maak je de stap naar acceptatie en kun je loslaten. Kun je de deur achter je dicht doen en vooruit kijken zonder altijd beren op de weg te zien met alle stress van dien. En ik kan je vertellen: dat schept zoveel meer rust in je hoofd en lichaam! Het ruimt veel negativiteit op en kan je zoveel nieuwe inzichten en energie brengen.
Ben je eraan toe om je machteloosheid om te zetten naar kracht en lef om te leven?
Dan is de training Leven met lef misschien iets voor jou! Ook bieden we personal coaching aan, waarbij Virtual Reality wordt ingezet. Dit is een effectieve manier om af te rekenen met angsten of belemmerende gedachtes. wandelcoaching kan ook ondersteuning bieden voor jou! Neem gerust contact op voor een kennismaking.
Over Miranda Hogervorst
Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.
Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.