Jouw overtuigingen kunnen jouw persoonlijke groei stimuleren of juist tegenhouden. Als je bijvoorbeeld gelooft dat je iets niet kan wat je stiekem wel graag wilt, zal je het toch niet snel doen. Belemmerende overtuigingen houden je klein, terwijl je met positieve overtuigingen veel verder komt. Heb je wel eens stil gestaan bij jouw overtuigingen? Houd jij hiermee juist deuren voor jezelf dicht of open naar een wereld vol mogelijkheden? 

Hoe een belemmerende overtuiging ontstaat

Door wat je meemaakt in je leven, ontwikkel je onbewust een overtuiging, een geloof; jouw waarheid. Heb je een belemmerende overtuiging, dan ben je ergens zodanig van overtuigd, dat het je dagelijkse leven belemmert.   

Wat maakt het dat je gelooft wat je gelooft?

Er wordt niet voor niks gezegd dat je als kind wordt gevormd. Zo ontstaan veel belemmerende overtuigingen op jonge leeftijd: vanaf je geboorte tot je zevende levensjaar. Dit is de zogenoemde imprintperiode. In welke omgeving en cultuur je opgroeit, wat voor opvoeding je krijgt en vanuit welke normen en waarden, zijn bepalend. Als kind hecht je waarde aan jouw directe omgeving en neem je aan wat bijvoorbeeld je ouders zeggen of vinden. Dat neem je automatisch over en je weet niet beter als dat dat ´de waarheid´ is.  

Dit soort gebeurtenissen kunnen op latere leeftijd bepalend zijn

  • Een klasgenootje op de basisschool grapte dat je een slungel bent. Hierdoor kan de overtuiging ontstaan dat je te lang en dun bent. Misschien loop je vandaag de dag nog steeds wat gebogen tussen de mensen en ben je altijd wat onzeker over je uiterlijk.  
  • Je moeder heeft altijd waarde gehecht aan wat anderen denken. Ze hing dan ook nooit de vuile was buiten. Als volwassene heb je nog steeds moeite om open te zijn naar anderen en je problemen te delen, want zoiets doe je niet in jouw overtuiging. Eigenlijk zeg je altijd dat het goed gaat, ook als dat niet zo is.
  • Je groeide op in een gezin waar het hard werken was voor weinig en er geen geld was voor een goede opleiding. Je gelooft dan ook in de uitspraak: `Als je voor een dubbeltje geboren bent, dan word je nooit een kwartje´. Een succesvolle baan is niet voor je weggelegd. 

Je overtuigingen kunnen je maken of breken

Belemmerende ende overtuigingen zijn vaak al jaren geleden in jouw systeem geslopen en meestal ga je er pas naar kijken als het je leven ook echt gaat beheersen. Jouw overtuigingen bepalen immers je gedrag, gedachten en gevoelens. 

Belemmerende overtuigingen zijn een voedingsbron voor negatieve gedachten als:

  • “Ik ben niet goed genoeg” 
  • “Ik moet mezelf bewijzen door hard te werken” 
  • “Doen waar ik van droom is niet realistisch” 
  • “Ik kan mijn gevoelens niet uiten, want dan ben ik een zwakkeling” 
  • “Ik moet alles alleen doen” 
  • “Het is moeilijk om succesvol te worden” 

Je kan jezelf er helemaal mee de put in praten en het heeft invloed op de keuzes die je elke dag maakt. Je besluit bijvoorbeeld om niet op die ene toffe vacature te reageren, omdat je er toch niet goed genoeg voor bent. Of je loopt over in het werk, maar trekt niet aan de bel omdat je niet wil klagen. Zo zonde dat je jezelf zo tekortdoet. Tijd om dit te veranderen! 

De sfeer op werk kan enorm bepalend zijn! Loopt de samenwerking stroef of kan je niet goed met je leidinggevende door één deur, dan heeft dit automatisch impact op het uitvoeren van je werk. Met gelijkgestemden werken, elkaar helpen waar nodig kan je werkplezier een flinke boost geven. Maak een slechte werksfeer bespreekbaar en kijk wat je er eventueel zelf in kan betekenen. 

“Geloof niet alles wat je denkt”

Wees bewust van jouw overtuigingen

Ik heb goed nieuws voor je: een overtuiging hoeft nog niet de waarheid te zijn! Prent dat maar eerst bij jezelf in en leg dan jouw overtuigingen eens onder de loep: 

  • Welke overtuigingen helpen jou vooruit te komen in het leven?  
  • In welke mate weerhouden je denkbeelden jou van een toekomst die je zou willen, puur omdat je er niet in gelooft?  

Merk je dat je toch best veel overtuigingen hebt waar je niet bewust van was, maar jou beperken in hetgeen je écht wilt? Dan is het tijd om aan jezelf te werken zodat je jezelf op waarde weet te schatten. 

Niks is onmogelijk!

Eigenlijk kan je wel concluderen dat de enige beperkingen die je hebt, jouw eigen overtuigingen zijn die jou laten denken wat je wel of niet kan. Door je te richten op Positiviteit, kun je zien wat er allemaal wél mogelijk is en welke potentie er allemaal in je zit. Positieve overtuigingen geven je nu eenmaal zelfvertrouwen en goede energie. Het helpt je daadkrachtig te worden en mogelijkheden te zien die je eerst niet voor mogelijk hield! 

Buig jouw negatieve overtuigingen om naar bekrachtigende overtuigingen: 

  • Waardevol voor anderen zijn
  • Respectvol naar mezelf
  • Natuurlijk vertrouw ik erop dat ik het kan
  • Ik mag mijn gevoelens uiten, dat is juist sterk
  • Hulp vragen zodat je niet alles alleen hoeft te doen
  • Succesvol worden

Hulp nodig?

Merk je dat je toch best onzeker bent over jezelf en zoekende bent naar waar je goed in bent? Bij StartValue coachen wij mensen bij het doorbreken van oude patronen en het overwinnen van stressklachten. We kunnen je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling zodat je stappen neemt naar een krachtig leven met lef zonder beperkingen. Ben je benieuwd en wil je vrijblijvend kennismaken?

Maak dan hier een afspraak

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.