Lijkt elke handeling op werk steeds meer van je te vergen? Je voelt je niet echt ziek, maar hebt last van vage klachten waar je eigenlijk geen raad mee weet. Moe zijn, sneller in de stress schieten en je moeilijker kunnen concentreren bijvoorbeeld. Je wilt je niet laten kennen en door blijven gaan, maar elke keer kom je jezelf weer tegen. Lief mens, wacht niet tot je er straks bij neervalt! Lees hier meer over stress signalen en burn-out preventie voor jou als werknemer.
Stress op het werk: wanneer het teveel wordt
Je kent vast wel het concept dat bepaalde restaurants hanteren: onbeperkt eten, maar als je niet alles opeet betaal je daar extra voor. De vraag is dan of je met heug en meug toch alles maar naar binnen werkt tot je ziek wordt, of dat je je grenzen stelt en het niet zo ver laat komen. Dus minder op je bordje scheppen dan je aankan.
Ditzelfde geldt voor jou en je draagkracht: als je chronisch te veel werk op je bord hebt liggen, betaal je op een gegeven moment de hoofdprijs. En die prijs is jouw gezondheid. Zolang jij geen stop zegt, blijft het werk wel komen en denkt jouw leidinggevende dat je het kennelijk allemaal wel aankan. En andersom denk jij misschien dat jij het aan moet kunnen en je wilt aan die verwachting voldoen.
Dreigtekens voor naderende burn-out
Blijf je je op een ongezonde manier storten op je werk, dan kan je langdurige stress ervaren. Dit uit zich weer in lichamelijke klachten die je niet moet negeren. Zo heb je last van hoofdpijn, spierpijn of krijg je ineens hartkloppingen. Duizeligheid, oorsuizen, vermoeidheid en piekeren zijn ook tekenen aan de wand. Zo kan ik nog wel even doorgaan met een rij vage klachten die zo af en toe -en steeds vaker- de kop opsteken.
Op je werk merk je (of je collega’s) het volgende op:
- Je kunt je moeilijk concentreren;
- Je wordt wat vergeetachtig, je geheugen laat je in de steek;
- Je kunt minder goed het overzicht houden en je werk goed plannen;
- Je hebt moeite met prioriteiten stellen;
- Multitasken gaat je minder goed af.
- Er lijkt geen einde aan het werk te komen;
- Je kunt maar geen besluiten nemen;
- Alles lijkt je hierdoor meer tijd en moeite te kosten;
- Je slaat regelmatig een koffie- of lunchpauze over;
- Je bent wat minder flexibel naar je collega’s toe: je raakt sneller in paniek, bent gejaagd of hebt een korter lontje.
In je vrije tijd ga je ook anders met dingen om:
- Je mengt je minder in het sociale leven: je ziet er tegenop, geen fut;
- Sporten sla je steeds meer over;
- Je grijpt vaker naar eten, een sigaret of alcohol;
- Je kunt je niet ontspannen;
- Je komt thuis aan minder dingen toe;
- Je valt maar niet in slaap.
“Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je het beste van jezelf geven”
Wat te doen om een burn-out te voorkomen?
Ken jezelf!
Hoe meer je ervan bewust bent welke persoonlijkheid je hebt, hoe meer je jouw valkuilen door hebt. Ben je perfectionistisch en een pleaser, dan weet je dat je jouw grenzen extra goed moet bewaken. Wanneer je jezelf kent, weet je waar je goed in bent en welke keuzes jouw welzijn dienen. Plan tijd voor jezelf in om meer stil te staan bij wie je bent en hoe je in je vel zit. Denk aan een meditatieoefening of een wandeling, dat wat jou rust geeft in je hoofd om meer naar binnen te keren.
Wees duidelijk op werk
Werken met deadlines en spoedjes ben je misschien wel gewend. Een veeleisende baan kan ook écht te veel zijn. Zorg daarom dat je het met jouw manager bespreekt wanneer de werkdruk te hoog ligt of je te veel stress ervaart. Ga samen om de tafel en neem jouw takenpakket onder de loep. Kijk wat anders kan, welke werkzaamheden gedelegeerd kunnen worden. Betrek hier ook je collega’s bij. Teamwork draait er ook om dat je elkaar helpt en soms taken van elkaar overpakt als iemand overbelast is. Dit is een mooi voorbeeld van burn-out preventie!
Leef gezond en ontspannen
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: balans in lichaam én geest is een must om gezond door het leven te gaan. Jij bént energie en die energie heb je nodig om elke dag weer de klus te klaren. Laad jezelf daarom op met een goede nachtrust, gezond voedsel en drinken. Beweeg en doe ontspannende activiteiten. Ga je dit verwaarlozen, dan verwaarloos je jouw gezondheid op mentaal en fysiek niveau.
Hulp bij burn-out preventie
Zit je in een lastig pakket op werk waarbij je het gevoel hebt dat je geen “nee” kan zeggen? Of wil je jezelf beter ontdekken om niet elke keer in diezelfde valkuil terecht te komen? Met de coaching van StartValue gaan we de verdieping in; je leert jezelf kennen waardoor je een burn-out kunt voorkomen. Neem gerust contact op voor een kennismaking. Of ben je liever in de natuur? dan is wandelcoaching iets voor jou!
Over Miranda Hogervorst
Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.
Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.