Ken je dat: dat de stoom uit je oren komt, maar je niet boos durft te worden? Hierdoor krijgt deze emotie bij jou wellicht niet de aandacht die hij verdient. Je leest het goed: jouw boosheid heeft aandacht nodig! Doe je hier niks mee, dan kan je het jezelf knap lastig maken met meer stressklachten tot gevolg. Boos zijn en woede uiten hebben namelijk een functie die erg van belang is. Ik leg het je uit en geef je 5 tips.

Woede, boosheid: een beladen gevoel

Van niet boos durven worden en woede komt geregeld ellende. Ruzie, geweld, vernieling, oorlog… slechte dingen. Dit maakt dat we er vaak niks van willen weten en hierdoor boze gevoelens willen wegstoppen. Je karakter, opvoeding, normen en waarden spelen ook mee in hoe je omgaat met emoties zoals woede.  Ben je (over)gevoelig, dan is het vaak een flinke uitdaging om te dealen met dominante mensen. 

Je bewaart graag de lieve vrede en boos worden durf je niet: 

  • Je bent bang voor een flinke aanvaring als je tegen iemand ingaat. 
  • Je voelt je niet opgewassen tegen die persoon, niet sterk genoeg.  
  • Je hebt angst om afgewezen te worden.
  • Het kan ook zijn dat je bang bent dat je je eigen woede niet onder controle hebt. 

 

Dus wat doe je?

  • Je probeert situaties (of mensen) te vermijden die woede en boos worden aanwakkeren;
  • Je probeert jezelf af te leiden om die boosheid niet toe te laten. Zoals bijvoorbeeld: je gaat nog harder werken. Nog een glaasje wijn extra drinken en snaaien. Je vertoont in feite vluchtgedrag om maar niet te hoeven voelen.

Of je onderdrukt je deze emoties al zo’n lange tijd weg. Met als gevolg dat het je niet eens meer lukt om boos te worden! Je bent vervreemd van je emoties.

“Grenzen stellen betekent dat je de moed hebt om van jezelf te houden, ook al riskeer je daarmee dat je anderen teleurstelt" (Brene Brown)

De functie van boosheid

Uit onderzoek is gebleken dat opgekropte boosheid net zo hevig wordt ervaren als het uiten ervan. Daarnaast kun je op de lange duur burn-out klachten ervaren als je woede langdurig onderdrukt. Dit heeft te maken met de belangrijke rol die boosheid heeft: jouw grenzen bewaken! Als je alles maar pikt, kunnen mensen misbruik van je maken. Geef je geen grenzen aan, dan worden die altijd op de proef gesteld door er steeds meer en vaker overheen te lopen. Door je boos te voelen komt er een signaal bij je binnen: “Hé, er gaat iets niet goed hier”. Je kunt dan nagaan wat er niet goed gaat, welke grenzen er overschreden zijn en hier wat aan doen 

Tips voor het effectief uiten van boosheid

1. Tel tot tien als je woede voelt opkomen.

Als je merkt dat een opmerking of situatie een hoop emoties bij je losmaken, kan het zijn: 

  • dat je dichtslaat. Je voelt je zo overvallen waardoor je geen raad weet met je gevoelens.
  • dat je impulsief wilt reageren door al je boosheid er in één keer uit te gooien. 

Wacht daarom altijd even met reageren, laat het eerst bezinken.  

2. Onderzoek waar je woede vandaan komt

Ga bij jezelf te rade wat je zo boos maakt: 

  • Voel je je niet serieus genomen?
  • Heb je het gevoel dat er constant over je heen wordt gewalst?
  • Komt jouw frustratie voort uit verdriet of onmacht?  
  • Ben je eigenlijk boos op iets of iemand anders en reageer je het nu af?
  • Is het een uiting van een te hoge werkdruk of andere stress klachten? 

3. Bewust boos reageren

Het liefst wil je natuurlijk dat áls je jouw boosheid of woede uit, het iets goeds oplevert. Dat je niet voor niks jezelf kwaad maakt. De beste manier is dus om jouw emoties in te zetten op een oplossingsgerichte manier. Houd daarom jouw doel voor ogen: wat wil ik hiermee bereiken? Het kan zijn dat je de ene keer kiest om flink kwaad te worden (als het maar oplucht). Een andere keer reageer je meer weloverwogen waardoor je meer bereikt. En dat is meestal: jouw grenzen aangeven! 

4. Reflecteer

Na een conflict is het goed om na te gaan wat jouw reactie met jezelf deed. Voelde je je klein of juist krachtig? Voelde het alsof je keel werd dichtgeknepen of heb je er alles uitgegooid wat jou dwars zat? Heeft het ook het resultaat opgeleverd dat je ermee wilde bereiken? Hier kun je van leren en dat wat je geholpen heeft, toepassen bij een volgende confrontatie. Die zal dan weer makkelijker gaan.  

5. Weet dat je altijd het recht hebt om ergens op terug te komen

Wanneer een situatie je zo overviel waardoor je dichtsloeg, denk je vaak pas achteraf: “Had ik dit of dat maar gezegd”. Het is nooit te laat om voor jezelf op te komen en je uit te spreken. Je kan er altijd op terugkomen bij iemand. Dat recht heb je! Diegene op een later moment aanspreken op wat diens gedrag met jou deed en je dat niet wilt. Dat maakt je sterk!   

 

Heb je last van niet boos durven worden?

Blijf je hangen in boosheid, heb je moeite woede toe– of juist los te laten? Bij StartValue bieden wij een traject aan voor omgaan met angsten en onzekerheid. Met onze coaching ga je aan de slag met jezelf waardoor je groeit en in je kracht komt te staan. Op naar meer levensgeluk en werkplezier!  Neem gerust contact op voor een kennismaking. Of ben je liever in de natuur? Dan is  coaching tijdens een wandeling in de natuur iets voor jou!

Over Miranda Hogervorst

Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Als gevolg van mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties gaat. Oude patronen worden doorbroken. Omgaan met emoties zoals boos worden en woede. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken weer verbinding met hun gevoel. Hierdoor leren ze signalen op tijd te herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik ook direct en praktisch te werk waardoor mensen weer in beweging komen.

Ik hou enorm van wandelen in de natuur het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.

Coaching-in-de-natuur