Tegen heug en meug je werk doen, maar niet de stap durven zetten naar een nieuwe baan. Gefrustreerd je functie uit blijven voeren, is enorm stressvol. Wacht daarom niet tot dit uitmondt in een burn-out, maar ga op zoek naar dat wat je werkgeluk brengt. Zit jij niet meer op je plek op werk? Dit blog helpt je aan inzichten en het zetten van de juiste stappen om achter jouw werkwensen te komen. Loopbaancoaching, werkgeluk en loopbaankeuzes spelen hierbij een sleutelrol – het zijn juist deze thema’s die je helpen richting, rust en voldoening in je werk te (her)vinden.

Herken de signalen wanneer je niet (meer) gelukkig bent op werk

Het kan zijn dat je zo vastgeroest zit op je werk, dat je dingen voor lief neemt terwijl jouw ongenoegen steeds opspeelt.

Eigenlijk weet je dat er iets niet goed zit, wanneer je al een tijd:

  • met tegenzin en chagrijnig richting werk gaat.
  • niet meer gelachen hebt op de werkvloer.
  • het gevoel hebt dat je beperkt wordt in je kunnen.
  • probeert om bepaalde werkzaamheden uit te stellen of niet te doen.
  • geneigd bent om taken op te pakken die niet in jouw takenpakket zitten.
  • negatieve kritiek hebt en ontevredenheid uit over de bedrijfsvoering.
  • geen geduld meer hebt voor je collega’s.
  • het gevoel hebt dat je afgestompt bent.
  • twijfelt of je dit werk aankan.

Je zit jezelf en je collega’s in de weg en er komt een moment dat je functioneren en samenwerking eronder gaat lijden. En je gezondheid ook!

Dergelijke klachten kun je ervaren:

  • Hoofdpijn of migraine.
  • Spierpijn; gespannen nek en schouders.
  • Een gejaagd gevoel.
  • Piekeren.
  • Concentratieproblemen.
  • Slaapproblemen.
  • Enorme vermoeidheid.
  • Verlaagde weerstand.
  • Maag- en darmklachten.

Onderzoek wijst uit dat bijna 50% van de medewerkers een andere baan wil

Stress en een slechte werk- en privébalans lijken momenteel veel te spelen bij Nederlandse werknemers. Uit een onderzoek van Personio komt namelijk naar voren dat 49% van de medewerkers overweegt om over te stappen naar een nieuwe baan. Voor veel mensen zijn een gezonde werk-privébalans, minder stress en een ondersteunende bedrijfscultuur belangrijk geworden en zien werk niet meer als hoogste prioriteit.

Het is een goede ontwikkeling dat mensen zich meer bewust zijn van hun werksituatie, kiezen voor werkgeluk en een betere work life balance. Niemand wil immers in een burn-out belanden.

‘Kies een baan die je leuk vindt en je hoeft geen dag van je leven meer te werken’. (Confucius)

Zeven redenen waarom je van werkplek zou moeten veranderen

Herken de signalen bij jezelf die erop wijzen dat je niet meer op je plek zit op werk:

  1. Niet (meer) achter het werk dat je uitvoert, staan.

Het is belangrijk om werk te doen die aansluit bij jouw waarden en waar je voldoening uit haalt.

  1. Hoge werk- of prestatiedruk

Werken met targets of onder hoge tijdsdruk, kan voor jou té uitdagend zijn. Geeft dit bij jou een ongezonde werkdruk, dan weet je dat je niet thuishoort in een dergelijke werkomgeving.

  1. Niet je volledige potentieel benutten

Wanneer je werk doet dat onder je niveau ligt, kan de verveling toeslaan. Je hebt een job nodig met meer uitdaging en (door)groeimogelijkheden.

  1. De werksfeer is slecht

Vind jij een goede sfeer belangrijk om plezier te hebben in je werk, dan kan een slechte werksfeer genoeg reden zijn om snel op zoek te gaan naar een nieuwe werkplek.

  1. Ondergewaardeerd voelen

Het gevoel hebben dat je niet gezien wordt hoe hard je je inzet voor je baan, kan onder je huid gaan zitten.

  1. Werk doen wat je niet leuk vindt

Het salaris kan dan nog zo aantrekkelijk zijn, maar als je werk doet wat je niet leuk vindt, dan zakt de motivatie al gauw in de schoenen.

  1. Een ongezonde balans tussen werk- en privéleven

Neem je je werk voortdurend mee naar huis en blijf je overuren maken? Wanneer dit ten koste gaat van je privéleven, breekt dit op.

Weet je niet wat je wél wil? Tijd om daarachter te komen!

Het kan zijn dat je ervoor kiest om te blijven zitten waar je zit vanwege de zekerheid die je ervaart en de angst om uit je comfortzone te stappen. Maar als je beseft dat je nog geen dag langer chagrijnig, met hoofdpijn en (bijna) een burn-out je werk wilt uitvoeren, rijst de vraag: “Maar wat wil ik dan wél?”

Ga bij jezelf te rade:

  • Wat zijn mijn talenten?
  • Waar krijg ik energie van?
  • Wat mis ik in mijn huidige baan?
  • Waar zou ik me verder in willen ontwikkelen?

Schrijf voor jezelf op waar je ervaring en competenties liggen. Misschien heb je een kantoorbaan, maar ben je thuis heel creatief met sieraden, ben je een goede kok, houd je ervan om oud meubilair een opknapbeurt te geven of kan je heel goed fotograferen. Of je merkt dat je organisatie skills hebt als je het zoveelste familie-uitje regelt en bied je ouderen graag een helpende hand.

Vraag ook goede vrienden, familieleden en collega’s om een brainstormsessie. Zij kennen jouw sterke en zwakke punten, waardoor zij waardevolle input kunnen geven over jouw loopbaankeuze.

Wil je dichter bij je gevoel komen en er naar kunnen luisteren? Neem dan genoeg tijd door in stilte. Door bijvoorbeeld te mediteren keer je naar binnen, waar je antwoorden zult vinden.

Volg jouw verlangen met loopbaancoaching

Bij StartValue bieden wij een loopbaanadvies traject aan, waarmee je een burn-out kunt voorkomen, door te werken aan een baan die jou gelukkig maakt. Met het programma ‘Regie over je loopbaan’ gaan we actief de verbinding aan met jouw hartverlangen, zodat je werkwens duidelijk wordt. Neem gerust contact op.

Over Miranda Hogervorst

StartValue staat klaar om individuen en teams te ondersteunen bij stress, angst, burn-out, loopbaanvraagstukken en organisatievraagstukken.

Met meer dan 27 jaar ervaring in menselijke ontwikkeling combineer ik een persoonlijke benadering met professionele diepgang. Luisteren, analyseren en reflecteren vormen de kern van mijn aanpak.

Mijn loopbaan begon als jobcoach en groeide door tot directeur-bestuurder. Deze brede ervaring helpt mij om snel verbinding te maken – met mensen én met organisaties – en om ook bij complexe vraagstukken helderheid en richting te bieden.

Wat je van mij mag verwachten is oprechte aandacht, een scherpe blik en coaching die jou helpt om weer regie te nemen. Bij StartValue staan we voor betrokkenheid, kwaliteit en autonomie.

Mijn missie? Mensen coachen naar meer vrijheid en blijheid  – in werk én leven.