Met burn-outklachten dwingt jouw lichaam jou om op de rem te trappen. Je wordt als het ware in één klap uit jouw drukke stressvolle leven geplukt en op ´stilstand´ gezet. Hierdoor kun je je overrompeld voelen door wat er met je gebeurt. Om te begrijpen hoe het zover heeft kunnen komen, is het belangrijk om weer in contact te komen met jezelf. Want dat is een tijdje geleden! De natuur in combinatie met wandelcoaching is een effectieve manier om dichterbij jezelf te komen en te werken aan je herstel. Daarnaast helpt het een burn-out en angstklachten voorkomen.
Luister naar je lichaam
Je bent uitgeput. Extreme vermoeid is wat je ervaart, terwijl het gepieker in je hoofd maar doorgaat. Je kunt je nergens toe zetten, wat je tegelijkertijd frustreert. Die energieke persoon die je was is verleden tijd en heb je de controle hierover verloren. Je eigen grenzen zijn overschreden en dat heeft nu zijn tol geëist. Waarschijnlijk negeerde je al wat signalen als slaapproblemen, huilbuien, duizeligheid en die vermoeidheid waarvan je niet snapte waar dat vandaan kwam. Grote kans dat je ook niet aan hebt zien komen dat je ineens ´verlamd´ op de bank zou zitten met deze diagnose. En nu?
Eén van de eerste adviezen bij een burn-out is ´rust´. Dat je moet doen wat je ontspanning geeft dus luister naar je lichaam. In bed of op de bank blijven liggen is misschien het enige wat je wil. Ook dat hoort erbij. Alleen zullen jouw volle hoofd, angstgevoelens en andere klachten hiermee niet verdwijnen. De uitdaging zit hem in het actief blijven, waaronder het dagelijks naar buiten gaan. De natuur in! We weten allemaal dat de natuur een helende werking heeft.
Bij stress gerelateerde klachten is het eigenlijk een must om elke dag naar buiten te gaan voor een wandeling. Dus raap jezelf bij elkaar en ga! Het hoeft niet ver te zijn, zolang je een plek opzoekt waar jij je kunt ontspannen. Loop bijvoorbeeld door het stadspark op een stil moment. Geniet van de kleine dingen die je ziet en hoort. Van de bloesem die uitkomt tot aan vogelgezang. Met de wind door je hoofd of regendruppels in je gezicht. Of wandel aan het strand, waar je in gedachten je zorgen loslaat aan de zee. Voel met je voeten het zand, terwijl de zon je lekker opwarmt.
Wandelcoaching: de natuur als therapie
Het bijzondere is dat de natuur je geeft van wat je met een burn-out juist bent kwijtgeraakt:
- Door het rustgevende effect dat de natuur op je lichaam en geest heeft, maak je tijdens een wandeling je hoofd leeg. Je neemt even afstand van je to-do lijstje, je zorgen en angsten. Hierdoor ervaar je minder gedachten en meer rust en dus ontspanning.
- Je spieren zijn meer ontspannen en je krijgt een lagere bloeddruk en hartslag.
- Ook krijg je meer energie, waardoor je je beter kunt concentreren en helderder kunt denken.
- Tijdens het wandelen komen gedachten en gevoelens in beweging. Door jezelf los te koppelen van alle prikkels, maak je ruimte vrij voor datgeen wat er op dat moment echt toe doet.
- Beweging zorgt er ook voor dat er ook gelukshormonen vrij komen die zorgen voor positieve mentale en fysieke effecten. Denk hierbij aan pijnvermindering en vermindering van sombere of depressieve gevoelens. Het geeft je een blijer gevoel en een betere nachtrust.
Waarom wandelcoaching?
Vanwege de invloed die de natuur op je gesteldheid heeft, is wandelcoaching enorm waardevol. Tijdens een wandeling kun je vrijer denken, voelen en ervaren. Je hebt de ruimte voor reflectie en nieuwe inzichten. Deze voordelen zijn erg helpend tijdens een coaching proces om effectiever te werken aan je herstel. Deze ongedwongen manier van coaching kan jou meer aanspreken dan een gesprek op kantoor. En door de natuur in te gaan vang je twee vliegen in één klap.
Als wandelcoach zet ik de natuur in als inspiratiebron, wat enorm verhelderend werkt. Op die manier wordt jou een spiegel voor gehouden en ik kijk met je mee: Wat zie je? Hoe zie jij jezelf? Wat drijft jou, wat is jouw passie?
Hoe helpt wandelcoaching mij?
We kijken samen naar wie jij écht bent, vanuit de kern. Van daaruit kun je je bewust worden van waarom jij je voelt zoals jij je nu voelt.
Wat je valkuilen zijn en waar je staat in het leven. Of je privé- of werkleven je genoeg voldoening geeft. Maar vooral waar je wíl staan in het leven en hoe jij jezelf mentaal en fysiek gezond houdt. Ik geef je praktische oefeningen mee hoe je in de toekomst je grenzen bewaakt en hoe je een volgende burn-out voorkomt. Hoe je jezelf herontdekt en je leert om weer te ontspannen en in je kracht te staan. Ben je klaar om te starten met wandelcoaching?
Zijn een aantal van de genoemde burnout klachten herkenbaar?
Test hier of je wellicht een burn-out hebt. Blijf niet te lang met je klachten lopen en luister naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Vergeet dus vooral niet de natuur in te gaan en op tijd om hulp te vragen! Heb je interesse in wandelcoaching of een andere vorm van begeleiding? Bekijk dan mijn aanbod of neem contact op. Plan hier je vrijblijvende kennismakingsgesprek in met StartValue.
Anderen lezen ook ons blog: wat is een burn-out.
Over Miranda Hogervorst
Al 25 jaar coach ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik richt mij met name op stress, angsten en burn-out. Mensontwikkeling is mijn vak en mijn passie. Door mijn empathische benadering zorg ik ervoor dat er de aandacht naar persoonlijke prestaties en het doorbreken van oude patronen gaat. Wat drijft iemand, wat is zijn of haar passie? Mensen maken met hun gevoelsleven verbinding. Hierdoor leren ze signalen op tijd herkennen en bewaken hierdoor hun grenzen. Naast luisteren en reflecteren, ga ik als coach ook direct en praktisch te werk. Dit zet mensen in beweging.
Ik hou enorm van wandelen in de natuur, het buiten zijn. Daarnaast doe ik aan hardlopen en ben ik in het weekend vaak te vinden in onze volkstuin.